28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergey Dudikov).
Toto ovocie, ktoré je na Slovensku pestované roky, je pre seniorov skutočným pokladom, hoci sa naň už zabudlo. Veľa ľudí pozná jeho chuť len zo želé, a to je obrovská chyba. Podporuje trávenie, posilňuje kosti a zlepšuje zrak. Je dostupná na miestnych trhoch, ale nájdete ju aj v domácich záhradách. Zistite, ako ho najlepšie konzumovať, aby ste čo najlepšie využili jeho silu.

Foto: shutterstock/Sergey Dudikov
Egreš – zabudnuté ovocie našich starých rodičov
Egreš je vlastne bežný názov pre rastlinu nazývanú ríbezľa egrešová. Tento ker patrí do čeľade egrešovité a vo svojom prirodzenom prostredí sa vyskytuje v južnej a strednej Európe, Ázii, severnej Afrike a Amerike.
Jeho pestovanie však siaha až do staroveku, keď si ho mimoriadne cenili Rimania a Gréci. V stredoveku mal tento ker osobitné miesto v blízkosti kláštorov, kde ho pestovali duchovní. Nachádzal sa aj na stoloch šľachticov. Egreše boli obľúbené pre svoju výraznú sladkokyslú chuť. To však nie je všetko. Jeho zdravotné vlastnosti boli zaznamenané už pred stáročiami a využívajú sa dodnes.
Kto by mal jesť egreše? Spozornieť by mala špeciálna skupina
Egreše by rozhodne mali byť v jedálničku každého seniora a ľudí, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie. Malé zelené guľôčky sú bohaté na vitamíny C, K, A. Okrem toho majú veľa železa, vápnika, draslíka, horčíka, antokyánov. Zároveň majú veľmi málo kalórií (len 44 kcal na 100 g ovocia) a nízky glykemický index 25. Čo ovplyvní pravidelná konzumácia egrešov?

Foto: shutterstock/dokurose
- Podpora tráviaceho systému
- Egreše sú dobrým zdrojom vlákniny a cenného pektínu. Obe tieto zložky majú pozitívny vplyv na tráviace procesy. Zabezpečia správne trávenie prostredníctvom zvýšeného vylučovania žalúdočných štiav. Zmiernia nadúvanie, zápchu a upravia rytmus vyprázdňovania.
- Ochrana kostí a kĺbov
- Zelen ovocie dodáva telu látky, ktoré sú kľúčové pre tvorbu kostí a kĺbov. Dávka horčíka, vápnika a vitamínu K zabezpečí primeranú hustotu kostí. Kosti tak budú odolnejšie voči zlomeninám, čo zabráni vzniku osteoporózy.
- Z konzumácie egrešov sa posilnia kĺby. Pochúťka sa odporúča pacientom trpiacim artritídou. Ovocie zmierni bolesť, upokojí zápal a začervenanie kĺbov.
Starostlivosť o unavené oči
Konzumáciou egreša doplníte potrebu vitamínu A a luteínu, látok zodpovedných za zdravý zrak. Výnimočne dobre poslúži ľuďom, ktorí trpia unavenými a suchými očami. Budú pôsobiť preventívne proti ochoreniam sietnice a zlepšia videnie. Podpora nervového systému Horčík a množstvo vitamínov skupiny B podporia nervový systém. Konzumácia egrešov zmierni príznaky prílišného stresu. Uľahčí relaxáciu a zaspávanie. Okrem toho zlepšia pamäť, koncentráciu a kognitívne funkcie.
Kontraindikácie
Bohužiaľ, nie každý si môže dovoliť jesť egreše. Napriek mnohým výhodám by sa mu mali vyhýbať ľudia s ochoreniami, ako sú žalúdočné alebo dvanástnikové vredy, zápalové ochorenia čriev a problémy s obličkami. U ľudí, ktorí sú alergickí na bobuľové ovocie, ako sú ríbezle, môže egreš vyvolať alergickú reakciu.
Ako jesť egreše? Takto ho môžete použiť v kuchyni
Ak chcete čo najviac využiť dobroty, ktoré vám egreše ponúkajú, jedzte ich surové, so šupkou. Stačí ovocie umyť pod tečúcou vodou a je pripravené na konzumáciu. V čerstvej forme sa môže pridávať aj do dezertov, ako sú želé, zmrzlina a šľahačka. S úspechom ho môžeme zakomponovať do zeleninového alebo ovocného kokteilu. Okrem toho sa egreše bežne používajú na konzervovanie. Vynikajúco sa z neho pripravujú džemy, marmelády, šťavy alebo kompóty.

Foto: shutterstock/elizaveta66
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Znižuje cukor a regeneruje pečeň. Pridajte trochu do ovsených vločiek
Toto ovocie znižuje riziko cukrovky a podporuje chudnutie. Seniori by si ho mali vychutnávať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.