28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sarayut Sridee).
Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, často vylučujú zo svojho jedálnička chlieb, cestoviny a zemiaky v obave, že sacharidy im budú brániť v dosiahnutí cieľa. Odborníčka na výživu pritom odhaľuje jednoduchý trik, vďaka ktorému si tieto potraviny môžete vychutnať bez výčitiek svedomia.

Foto: shutterstock/Sarayut Sridee
Vo svete diét sa už mnoho rokov vedú spory o tom, či je v poriadku jesť chlieb, zemiaky a cestoviny, keď chceme schudnúť. Niektorí sú proti, pretože si myslia, že tieto potraviny sú príliš kalorické a namiesto toho, aby nám pomohli schudnúť, spôsobujú, že priberáme. Iní sa domnievajú, že sacharidy možno jesť len do určitého času, zatiaľ čo zvyšok verí, že je bezpečné zaradiť ich do jedálnička bez výčitiek svedomia.
Sú sacharidy zdrojom tuku? Odborníčka na výživu vyvracia populárny mýtus
Posledná skupina má pravdu. Sacharidy samy o sebe nie sú tučnejšie. Prírastok hmotnosti spôsobuje nadbytok kalórií, nie konkrétne produkty. Je chybou úplne vylúčiť zo stravy zemiaky, cestoviny a chlieb. Môže to viesť k nedostatku horčíka, vlákniny a vitamínu B. Nadmerná konzumácia sacharidov však môže viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, preto je dôležité používať zdravý rozum.
Môžete jesť cestoviny a sacharidy, ale všetko s mierou. „Ak máte vyváženú stravu plnú farebných a zdravých potravín a občas si doprajete cukor, umelé sladidlo alebo niečo, čo obsahuje emulgátory, vášmu zdraviu to neublíži,“ vysvetlila odborníčka na výživu Emily Englishová v rozhovore pre Vogue.
Čo je retrogradácia škrobu? Urobte ju pred jedlom
Ak máte chuť na sacharidy, vyberte si celozrnné výrobky, pretože zvyšujú pocit sýtosti. Oplatí sa použiť aj jeden jednoduchý trik. Hovoríme o retrogradácii, pri ktorej škrob mení svoju štruktúru. Uvarte cestoviny alebo zemiaky, nechajte ich vychladnúť a potom ich znovu zohrejte. V prípade chleba dobre funguje zmrazenie. – Keď sa škrobové potraviny uvaria a aspoň 24 hodín chladia v chladničke, premenia sa tak, že sú odolnejšie voči tráviacim enzýmom. To má za následok zníženie nárastu glukózy pri ich konzumácii, vysvetlil lekár Mark Hyman na svojom blogu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo jesť na chudnutie? Stačí zvýšiť príjem jednej zložky
Jedna z najstarších druhov zeleniny na svete. Odstraňuje toxíny a chráni črevá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.