27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/5PH).
Všetci vieme, že surové zemiaky by sa nemali jesť. Zoznam zeleniny, ktorú by sa nemala konzumovať bez spracovania, je však dlhší. Surová zelenina totiž obsahuje škodlivé zlúčeniny alebo je ťažko stráviteľná. O akú zeleninu ide?

Foto: shutterstock/5PH
Spomínate si na časy, keď ste mali v pláne test z matematiky alebo neprečítanú knihu a v záchvate zúfalstva vám napadlo zjesť surový zemiak, aby ste ochoreli a mohli zostať doma? To je samozrejme mimoriadne nezodpovedné a dúfam, že nikto sa nepokúsil zjesť surový zemiak – mohlo by to skončiť tragicky.
- Samozrejme, zemiaky sú fantastické v akejkoľvek podobe, ale iba po spracovaní, pretože zemiak je zelenina, ktorú v žiadnom prípade nemožno jesť surovú.
- Konzumácia takýchto zemiakov spôsobí vážne žalúdočné problémy a horúčku, za čo je zodpovedná solanín – chemická zlúčenina prítomná v surových hľuzách.
- Otrava solanínom môže v extrémnych prípadoch ohroziť život.
Ktoré zeleniny je lepšie nejesť surové? Tieto nám môžu uškodiť
Ďalšou zeleninou, ktorú by ste nemali konzumovať surovú je baklažán.
- Táto chutná zelenina obsahuje tiež pomerne veľké množstvo solanínu, ktorý je škodlivý pre zdravie.
- Ďalším dôvodom, prečo sa neodporúča jesť surový baklažán, je jeho chuť – surový baklažán má tvrdú, nechutnú šupku a horkú dužinu.
- Aby ste si mohli vychutnať túto južanskú zeleninu, je potrebné ju upiecť alebo grilovať, nevyhnutne so soľou a bylinkami.
Fazuľa a iné strukoviny tiež vyžadujú spracovanie, aby nám neškodili a nenarušili vstrebávanie prospešných živín.
- Konzumácia surovej fazule môže byť nebezpečná pre ľudí s citlivým tráviacim traktom, pretože je ťažko stráviteľná.
- Na surové strukoviny by si mali dávať pozor aj ľudia s nedostatkom železa.
- Je tiež lepšie dávať pozor na zeleninu obsahujúcu veľké množstvo šťavelanov, ktoré negatívne ovplyvňujú nervový systém a činnosť obličiek a môžu tiež prispieť k vzniku nedostatku vitamínu D, ktorý je v našich zemepisných šírkach veľmi potrebný, ako aj magnézia. Patrí sem napríklad surový rebarbora a šťavel.
- Ľudia s problémami s obličkami a tí, ktorí majú sklon k tvorbe obličkových kameňov, by sa mali vyhnúť aj surovému špenátu. Hoci obsahuje veľa vitamínov, antioxidantov a enzýmov, ktoré podporujú trávenie, obsahuje aj veľa šťavelovej kyseliny, ktorá môže byť pre takýchto ľudí škodlivá. Varením sa však jeho množstvo znižuje, preto nie je potrebné úplne sa špenátu vzdať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Niektorá zelenina pri varení stráca, iná získava. Takto z nich získate to najlepšie
Najčastejšie končia v odpadkovom koši. Vyrobte si z nich zdraviu prospešný nálev
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.