Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Toto sú najhoršie cestoviny. Pri kúpe dávajte pozor na farbu

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dagmara Ponikiewska) Cestoviny nie sú to isté ako cestoviny. Ukazuje sa, že niektoré výrobky sú skutočným pokladom výživových hodnôt, zatiaľ čo iným by sme...

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dagmara Ponikiewska)

Cestoviny nie sú to isté ako cestoviny. Ukazuje sa, že niektoré výrobky sú skutočným pokladom výživových hodnôt, zatiaľ čo iným by sme sa mali vyhýbať. Pri kúpe cestovín venujte pozornosť ich farbe. Práve farba rozhoduje o kvalite. Žiaľ, na stoloch väčšiny Slovákov vládne farba cestovín, ktorá je pre zdravie najmenej priaznivá. Zistite, o aký druh ide.

Oplatí sa nakupovať uvedomelo a cestoviny si starostlivo vyberať, pričom treba dbať na ich farbu a zloženie.
Foto: shutterstock/Dagmara Ponikiewska

Z cestovín môžete pripraviť chutný a sýty pokrm na večeru. Výborne chutia s mäsom alebo morskými plodmi, zaliate paradajkovou alebo smotanovou omáčkou. Používajú sa aj do mnohých polievok. Oplatí sa nakupovať uvedomelo a cestoviny si starostlivo vyberať, pričom treba dbať na ich farbu a zloženie.

Tieto cestoviny sú najhoršie. Stačí sa na to pozrieť

  • Slováci najčastejšie kupujú biele cestoviny, ktoré sa vyrábajú z pšeničnej múky z rafinovaných obilnín, čím sa čiastočne strácajú cenné zložky, t. j. vláknina, vitamíny skupiny B a minerálne látky.

Práve proces rafinácie zbavuje výrobok mnohých hodnôt, ktoré majú veľký význam pre náš metabolizmus.

@thegoodnessguide

🍝 Brown pasta or white? Let’s settle it! 🍝 If you’re torn between the two, here’s a quick tip from me, as a Nutritionist! Brown pasta is packed with whole grains, giving you loads of fibre and slow-digesting carbs to keep you full and energised for longer. White pasta? It digests quicker, but can leave you feeling hungry sooner. Both have their place, but if you’re looking for balanced energy and to keep those blood sugar levels steady, I always recommend going for the brown option 🙌🏼. Small swaps like this can make a big difference to your health and well-being! If you want to learn more about the best foods for your body and lifestyle, let’s chat! I’d love to help you make choices that support your goals 💛 #Wholegrains #HealthySwaps #FuelYourBodyRight #NutritionistsofInstagram Benefits of Brown Pasta | Whole Wheat vs Regular | Functional Nutritionist Tips UK

♬ original sound – TheGoodnessGuide
  • Najhoršíe sú tie, ktoré majú bledožltú farbu. Môžeme si byť istí, že vznikli počas rýchleho priemyselného sušenia pri vysokých teplotách.
  • Hoci poskytujú energiu, sú chudobné na výživové hodnoty, a preto neposkytujú pocit sýtosti na dlhší čas. Po ich konzumácii sa cítime ospalo a máme chuť si medzi jedlami niečo zobnúť, čo vedie k priberaniu na váhe.

Ktoré cestoviny sú najzdravšie? Existuje niekoľko návrhov

Odporúča sa kupovať cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá má svetlú krémovú farbu s nádychom do šeda a drsnú štruktúru.

  • Jej proces sušenia je pomalý, takže si zachováva nielen farbu, ale aj výživovú hodnotu. Počas varenia sa nelepia a dobre absorbujú omáčku.

Na druhej strane najlepšou voľbou sú celozrnné, pohánkové alebo špaldové cestoviny.

  • Sú vyrobené z celých zŕn, a preto si zachovávajú už spomínanú vlákninu, vitamíny skupiny B a minerálne látky.

Odporúča sa tiež konzumovať ryžové alebo sójové cestoviny, pretože tieto dva druhy obsahujú veľké množstvo vlákniny, a preto poskytujú pocit sýtosti.

  • Okrem toho majú nízky glykemický index a v porovnaní s inými výrobkami sú nízkokalorické.
  • Budú tiež dobrou voľbou pre ľudí na bezlepkovej diéte alebo s citlivým tráviacim systémom.

Odborníci na výživu tiež odporúčajú venovať pozornosť nutričným hodnotám uvedeným na obale. Tie sa potom môžu vzťahovať na výrobok pred varením alebo po varení. Nezabudnite, že počas varenia naberajú cestoviny vodu a ich hmotnosť sa môže dokonca aj zdvojnásobiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to najhoršia a veľmi nezdravá káva. Slováci si na ňu zvykli a pijú ju neustále.

Sú vajcia na raňajky dobrý nápad? Dietológ vyvracia mýtus o jedle


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na pasce na muchy. Stačí vrecko s vodou a k oknám sa nedostanú.

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Napat_M). Konečne zabudnete na obaly a pasce na muchy. A nebudete potrebovať insekticídy, elektrofumigátory ani postreky, ktoré by hyzdili…

Tento čučoriedkový koláč pripravíte za 10 minút. Nepotrebujete ani mixér

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marcus Z-pics). Začala sa sezóna čučoriedok. Stojí za to využiť tieto sladkokyslé plody, ktoré v kuchyni voňajú lesom. Sú…

Pripomína plátok šťavnatého melóna. Má nízky obsah kalórií a upokojujúci účinok na črevá

26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Hoci názov „melónová reďkovka“ môže naznačovať, že ide o zvláštny hybrid, v skutočnosti nemá nič spoločné s ovocím.…

Tento spôsob stravovania ovplyvňuje nielen naše fyzické zdravie. Vedci varujú

26.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inside Creative House). Spôsob, akým jeme, a naša pohoda sú úzko prepojené. Vedci to vedia a bližšie sa pozreli…

Môže dieťa jesť zmrzlinu každý deň? Odborníci vysvetľujú možné dôsledky

26.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Wilhauk). Zmrzlina počas horúcich letných dní bezpochyby patrí medzi najobľúbenejšie dezerty najmenších. Mnohí rodičia sa však pýtajú, či…

Auto Trendy

Toto ti poisťovňa nikdy nepovie: Máš nárok na náhradné vozidlo zadarmo

26.06.2025, Redakcia Auto trendy Po nehode zostaneš bez auta a čakáš na opravu? Ak si nehodu nespôsobil, poisťovňa vinníka ti musí zo zákona zaplatiť náhradné vozidlo, ale nikdy ti o…

Zatuchnutá klíma v aute ohrozuje zdravie: Ozón vyriešiť všetky problémy

26.06.2025, Redakcia Auto trendy Nepríjemný zápach z klimatizácie nie je len otravný, ale aj nebezpečný pre zdravie. Plesne a mikroorganizmy na výparníku môžu spôsobiť bolesti hlavy, pálenie očí a dýchacie…

Volvo oficiálne potvrdilo: Elektrické EX60 príde začiatkom budúceho roka

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Volvo oficiálne potvrdilo, kedy uvedie na trh svoj nový elektrický model EX60. Elektrický model k XC60 bude oficiálne odhalený začiatkom budúceho roka a prinesie revolučné…

Európske cesty plné pascí: Čo musíte vedieť pred letnou dovolenkou

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Plánujete letnú dovolenku autom po Európe? Rôzne krajiny majú odlišné pravidlá, ktoré sa môžu rýchlo meniť a zaskočiť aj skúsených vodičov. Praktický sprievodca vám pomôže…

Vlna horúčav zasiahla Európu: V Chorvátsku červený poplach, v Španielsku až 42°C

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vlna horúčav postupuje na Európu. O vysokej teplote a súvisiacich nebezpečenstvách informujú agentúry v Španielsku či Chorvátsku. V týchto krajinách už vydali špeciálne varovania. V…

Revolučný materiál môže zmeniť výrobu pneumatík

26.06.2025 Redakcia Auto trendy - Harvardskí vedci vyvinuli nový materiál tanglamér, ktorý je desaťkrát pevnejší a štyrikrát odolnejší voči praskaniu ako bežná guma. Tento prelomový objav môže výrazne zmeniť výrobu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov