26.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inside Creative House).
Spôsob, akým jeme, a naša pohoda sú úzko prepojené. Vedci to vedia a bližšie sa pozreli na diéty, ktoré sa zameriavajú na zníženie príjmu kalórií. Aký vplyv majú nielen na naše telo, ale aj na našu myseľ?

Foto: shutterstock/Inside Creative House
„Si to, čo ješ.“ Koľko pravdy je v tomto výroku?
Zdravé stravovanie ovplyvňuje mnoho oblastí nášho fungovania – od žalúdka a čriev, cez zdravú pokožku a silné vlasy, až po naše duševné zdravie.
Vedci však tieto oblasti stále skúmajú, aby sa čo najviac dozvedeli o strave, ktorá je pre nás dobrá alebo nie.
Začiatkom júna 2025 časopis BMJ Nutrition, Prevention & Health publikoval nový výskum z Národného prieskumu zdravia a výživy.
Údaje boli zozbierané z výskumnej vzorky viac ako 28 500 respondentov. dospelých o ich strave a príznakoch depresie.
Hoci niekoľko predchádzajúcich štúdií ukázalo, že nízkokalorické diéty môžu mať pozitívny vplyv na príznaky depresie, nedávna štúdia ukázala presný opak.
Na základe prieskumov, ktoré vyplnili účastníci štúdie, sa zistilo, že diéty s obmedzeným príjmom kalórií spôsobovali výraznejšie zmeny nálady, najmä u mužov a ľudí s nadváhou.
Výskumníci stojaci za novou štúdiou poznamenali, že v predchádzajúcich štúdiách účastníci dodržiavali prísne definované, vyvážené stravovacie plány, ktoré nemusia nevyhnutne odrážať presné stravovacie návyky.
28 525 účastníkov vyplnilo zdravotný dotazník, ktorý hodnotil závažnosť depresívnych symptómov.
Výskumníci z BMJ Nutrition Prevention&Health potom zistili, že 7,79 percenta ľudí hlásilo príznaky depresie, zatiaľ čo 33 percent z nich malo nadváhu a 38 percent bolo obéznych.
Z celej štúdie 87 percent uviedlo, že nedodržiavali žiadnu špecifickú diétu. Avšak 2 206 ľudí obmedzilo kalórie, 631 dodržiavalo prísne diéty kvôli ochoreniam, ako je cukrovka, zatiaľ čo 859 dodržiavalo diétu s obmedzeným obsahom živín s nízkym obsahom tuku, cukru, soli, vlákniny alebo sacharidov.

Foto: shutterstock/chomplearn
Nadváha, depresia a nízkokalorické diéty idú ruka v ruke?
Je zrejmé, že ak má človek nadváhu alebo obezitu, je potrebné znížiť príjem kalórií, aby schudol. Avšak to, ako a koľko kalórií odpočítame z našej dennej potreby, má významný vplyv na naše duševné zdravie.
Autori najnovšej štúdie zistili, že nízkokalorické diéty boli častejšie u obéznych a nadváhových pacientov, s najväčšou pravdepodobnosťou poháňané túžbou rýchlo a efektívne schudnúť.
Zároveň ľudia s obmedzeným príjmom kalórií hlásili viac depresívnych symptómov vrátane zlej nálady, nízkej hladiny energie a porúch spánku. Ich skóre bolo v tomto ohľade vyššie v porovnaní s tými, ktorí uviedli, že nedodržiavajú diétu.
Ale čo je presne dôvodom tohto stavu vecí? Na základe najnovšieho výskumu môžeme konštatovať, že to, do čoho „investujeme“, sú skonzumované, už aj tak znížené kalórie.
„Mnohé štúdie sa dôsledne zameriavajú na „zdravé“ a „nezdravé“ stravovanie“
– uvádza sa v štúdii.
Dôležitá bola kvalita stravy skúmaných ľudí. Ľudia, ktorí uviedli, že konzumujú viac ultraspracovaných potravín, rafinovaných sacharidov, nasýtených tukov, spracovaného mäsa a sladkostí, mali väčšiu pravdepodobnosť výskytu depresie a tí, ktorí jedli viac jedál stredomorského štýlu, mali celkovo nižšie riziko depresie.
„Táto dichotómia neodráža zložitosť skutočných stravovacích návykov“
– opisuje štúdia.
Preto skoršie štúdie neboli také spoľahlivé ako tie najnovšie, ktoré mali lepšie formulované otázky v prieskume.
Obmedzený príjem kalórií môže viesť k nedostatku bielkovín, vitamínov a minerálov, čo môže telo vystaviť stresu, aj keď sa stravujeme „zdravo“.
„Výsledky naznačujú opatrnosť pri dodržiavaní príliš obmedzujúcich alebo nevyvážených diét, najmä u ľudí, ktorí už zažívajú stres alebo problémy súvisiace s nadváhou“
– povedal hlavný autor štúdie Dr. Venkat Bhat, psychiater a klinický výskumník.

Foto: shutterstock/ARMMY PICCA
Kedy môžu diétne obmedzenia ovplyvniť depresiu?
Existuje niekoľko dôvodov, prečo môže byť obmedzenie kalórií pozorované v nedávnych štúdiách spojené s negatívnymi vplyvmi na duševné zdravie.
Predchádzajúce štúdie vrátane Keelerovej štúdie ukázali, že nízkokalorické diéty na chudnutie u ľudí s nadváhou alebo obezitou boli spojené so zníženými príznakmi depresie.
Podľa Keelerovej to môže súvisieť s fyziologickými zmenami, zlepšenou fyzickou mobilitou alebo zvýšenou pozitívnou sociálnou reakciou.
„Začatie diéty s obmedzeným príjmom kalórií bez schudnutia nemusí zlepšiť depresiu a môže byť pre jednotlivca frustrujúce alebo odradzujúce, čo depresiu zhorší“
– povedala Johanna Keeler pre CNN.
Ale frustrácia a rezignácia nie sú všetko. Je dôležité si uvedomiť, že kvalita nášho fyzického zdravia súvisí s naším duševným zdravím.
Keď je príjem kalórií príliš obmedzený alebo strava neposkytuje dostatok živín, môžu sa narušiť fyzické procesy, čo môže viesť k únave, problémom so spánkom a ťažkostiam s koncentráciou, čo je priama cesta k depresii.
Podľa Kary Woodruffovej, odbornej asistentky na Univerzite v Utahu, ktorá sa k výsledkom štúdie vyjadrila v rozhovore pre CNN, sú extrémne spôsoby používania nízkokalorických diét spojené so zvýšenou úzkosťou a vyšším rizikom porúch príjmu potravy.

Foto: shutterstock/Basicdog
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najhoršia a veľmi nezdravá káva. Slováci si na ňu zvykli a pijú ju neustále.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.