26.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio).
Dobré jedlo nám môže pomôcť cítiť sa lepšie, svet sa nám môže zdať priateľskejší a naše problémy menej zdrvujúce. Ale môže to byť aj skutočný „spúšťač šťastia“. Výskum ukazuje, že jedna talianska pochúťka ovplyvňuje náš pocit spokojnosti so životom. Ktorý?

Jedlo a emocionálny stav
Už dlho je známe, že jedlo a náš emocionálny stav sú úzko prepojené. Kto z nás si už nedal niečo chutné len tak pre „zlepšenie nálady“? Alebo ste sa necítili blažene spokojní po chutnom jedle v reštaurácii? Tanier „upokojujúceho jedla“ podávaný počas obdobia veľkého stresu bude pôsobiť ako relaxačný obklad a zlepší našu pohodu. Každý z nás si však nájde radosť v inom druhu maškrtenia.
Pred časom však vedci objavili určitý druh jedla, ktoré bez výnimky pôsobí rovnako dobre na každého a spôsobuje skutočné šťastie, pohodu, zníženie stresu a optimizmus. Ide o… cestoviny.
Cestoviny = šťastie
Vedci z laboratória Behavior & Brain Lab na IULM použili neurobiologické a mozgové metódy podobné tým, ktoré sa používajú v detektoroch lži (analýza výrazov tváre, aktivácia mozgových oblastí súvisiacich s emóciami, variabilita srdcovej frekvencie a mikropotenie) na vzorke 40 ľudí (20 žien a 20 mužov) vo veku 25 až 55 rokov. Štúdia dokázala identifikovať typ emocionálnej reakcie a relatívny stupeň zapojenia pri konzumácii cestovín v porovnaní s niektorými populárnymi aktivitami, ako je počúvanie hudby alebo sledovanie olympijských hier, futbalu či tenisu.
Výsledky hovoria samy za seba – vo všetkých testovaných parametroch konzumácia cestovín prevyšuje alebo sa vyrovná zlepšeniu nálady spôsobenému počúvaním obľúbenej hudby alebo sledovaním športových zápasov vašich obľúbených tímov. Vincenzo Russo, profesor spotrebiteľskej psychológie a neuromarketingu na Univerzite IULM, zakladateľ a koordinátor Laboratória neuromarketingu a mozgu IULM, dokonca vyhlásil, že cestoviny sú „spúšťačom šťastia“.
„Výsledky nám hovoria, že sme emocionálne najviac aktivovaní, keď jeme cestoviny. Samotný akt jedenia a vychutnávania si jedla vyvoláva tie najpozitívnejšie spomienky a emócie. Kognitívna a emocionálna aktivačná reakcia na cestoviny je taká silná, príjemná a pútavá, že pretrváva aj po ich zjedení“
– hovorí Russo.
Je zaujímavé, že podľa respondentov sa konzumácia cestovín najviac spája s časom stráveným s rodinou a priateľmi, a to až so 76 percentami. Na otázku, ako veľmi si užívajú cestoviny, odpoveď znela „veľmi“.
Zdá sa teda, že pozitívny postoj k svetu, ktorý v Taliansku prevláda, nevznikol z ničoho nič.
Dobrú chuť!
Je to najhoršia a veľmi nezdravá káva. Slováci si na ňu zvykli a pijú ju neustále
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.