20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Rostokina).
Čo sa dá urobiť z čerstvej mladej kapusty? Hneď ako sa objaví, pripravím z nej niečo, čo miluje celá moja rodina, od najmladších po najstarších. Sú neuveriteľne mäkké vo vnútri a chrumkavé na povrchu. Príprava? Detsky jednoduchá.

Foto: shutterstock/Irina Rostokina
Hoci ju najviac konzumujeme v zime, najviac chutí v jarnom a letnom období. Navyše dodáva organizmu mnoho cenných živín a minerálov.
- Mladá kapusta je skutočným zdrojom vitamínov C, K, skupiny B, kyseliny listovej, draslíka, vápnika a železa. Pôsobí ako motor trávenia a podporuje činnosť čriev.
Sezóna, kedy máme možnosť kúpiť ju čerstvú na trhoch a v obchodoch, trvá zvyčajne od mája do konca júna alebo začiatku júla.
Ako sa pripravujú rezance z mladej kapusty? Ich čaro spočíva v jedinečnej chuti
Mladá kapusta sa výrazne odlišuje od ostatných zelenín. Je jemná, ľahká a čo je najdôležitejšie, skvele sa kombinuje s ostatnými ingredienciami. Je dobrou chuťovou základňou pre mnoho jedál. Nedominuje, ale jemne podčiarkuje chuť každého jedla. Ani po vyprážaní nestráca svoj charakter a ľahkosť. Aby ste z nej urobili hviezdu taniera, pripravte placky, ktoré si zamiluje každý, kto ich ochutná, už od prvého sústa. Sú sýte, chrumkavé a zmiznú do posledného kúska.
Ingrediencie:
- 1 kg mladého kapusta
- 1 stredne veľká mrkva
- 2-3 krajce starého pšeničného alebo ražného chleba
- 150 ml mliek
- 2 vajci
- 1/2 zväzku petržlenovej vňate
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku
- strúhanka na obalenie
- repkový olej na vyprážanie
Ako pripraviť placky z čerstvej kapusty? Netradičné využitie klasickej suroviny
Príprava placiek z mladej kapusty nie je nijako zložitá. Sú preto skvelou voľbou na obed uprostred týždňa a nielen to.
- Kapustu nakrájajte na jemné rezance, pridajte soľ a nechajte 10 minút odstáť, aby pustila šťavu. Po uplynutí tejto doby ju dôkladne vyžmýkajte.
- Mrkvu nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Chlieb namočte do mlieka a nechajte niekoľko minút odstáť, potom vyžmýkajte a rozdrvte.
- Cesnak pretlačte cez lis, bylinky nakrájajte na jemno.
- Všetky ingrediencie – kapustu, mrkvu, chlieb, vajcia, cesnak a bylinky zmiešajte v miske. Ochuťte soľou a korením. Miešajte rukou alebo lyžicou, kým zmes nebude kompaktná.
- Z hmoty vytvorte malé placky a obalujte ich potom v strúhanke.
- Smažte na rozpálenom oleji z oboch strán, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Hotovo. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.
Ideálny dezert na leto. Hostia budú z tohto koláča nadšení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.