18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel).
Ako pripraviť dobré miešané vajíčka? Každý, kto chce začať deň naozaj chutnými raňajkami, si kladie túto otázku. Hoci sa zdá byť banálna, môže prekvapiť tak pozitívne, ako aj negatívne. Tajomstvo spočíva v detailoch a jeden z nich vás môže prekvapiť.

Foto: shutterstock/siamionau pavel
Každý má svoj spôsob prípravy vajec. U mňa vládne recept môjho dedka – vajcia sa rozbili priamo na panvicu, bez prísad, a smažili sa do tuhého stavu. Až po rokoch som začala experimentovať, vyskúšala som verzie s mliekom, smotanou, kefírom a dokonca aj so syrom na sendviče. Skutočné prekvapenie však prišlo, keď som do vajec pridala sýtenú vodu. Tento malý trik zmenil všetko. Miešané vajcia sa stali ľahkými, nadýchanými a trochu krémovými, ako z hotelovej raňajky. Dnes si neviem predstaviť inú verziu.
Čo pridať do vajec, aby boli lepšie? Stačí jedna prísada
Hoci sa zdá, že vajcia sú najjednoduchším jedlom na svete, rozdiely spočívajú v detailoch. Vďaka bublinkám sú miešané vajíčka vzdušnejšie a jemnejšie. Okrem toho stojí za to použiť prísady, ktoré obohatia chuť, bez toho aby prekryli základ, napr. čerstvý špenát, opraženú cibuľu, zrelé paradajky alebo aromatické bylinky.
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 2 lyžice sýtenej vody
- soľ a korenie podľa chuti
- lyžica prečisteného alebo normálneho masla
Dodatočné ingrediencie:
- 30 g čerstvého špenátu
- polovica malej cibule
- paradajky
- bylinky – pažítka, petržlenová vňať, bazalka
Krémové miešané vajíčka. Pripravte ich pomaly a bežné miešané vajcia sa premenia na jemnú obláčik
Tajomstvo dokonale krémových vajíčok spočíva nielen v ingredienciách, ale aj v spôsobe prípravy. Tu nie je miesto na uponáhľanosť ani vysokú teplotu. Ide o to, aby sa vajcia pomaly zrazili, pričom si zachovali vláčnosť a zamatovú konzistenciu.
Príprava:
- Vajcia rozbijte do misy, pridajte sýtenú vodu, soľ a korenie. Celé jemne rozšľahajte vidličkou alebo metličkou. Nešľahajte príliš, zmes by nemala byť príliš penistá.
- Ak používate cibuľu alebo špenát, najskôr ich opražte na troche masla, aby cibuľa zosklovatela a špenát sa mierne zcvrkol. Paradajky môžete pridať nakrájané na konci opekania alebo podávať studené ako prílohu.
- Zahrejte maslo na panvici s hrubým dnom na veľmi malom ohni. Nalejte vaječnú zmes a nechajte ju chvíľu bez miešania. Keď sa začne jemne zrážať na okrajoch, začnite pomaly miešať drevenou alebo silikónovou špachtľou. Najlepšie je presúvať zmes od okrajov do stredu.
- Smažte asi 4-6 minút, pričom neustále pomaly miešajte, kým sa vajcia nezrazia, ale budú stále vláčne a mäkké. Predtým, ako sa vajcia vysušia, panvicu odstavte z ohňa.
Hotovú omeletu preložte na tanier, prípadne na ňu poukladajte prísady a posypte bylinkami. Podávajte ihneď, najlepšie s chrumkavým pečivom alebo toastami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nie v masle ani v masti. Najlepšie miešané vajíčka sú na niečom inom. Budete šokovaní
Oslní svojím vzhľadom a očarí svojou karamelovou chuťou. Pripravte si ju na víkend
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.