14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julia Ahanova).
Pri príprave dusených pokrmov je vaším strašiakom suché a tvrdé mäso, hoci robíte všetko pre to, aby bolo mäkké a rozplývalo sa v ústach? Existuje jednoduchý spôsob, ako to zmeniť a dosiahnuť požadovaný výsledok, ktorý poteší celú rodinu. Zistite teda, ako pripraviť chutné a jemné mäso v guláši.

Foto: shutterstock/Julia Ahanova
Guláš je jedným z klasických jedál kuchyne, ktoré poteší svojou chuťou a všestrannosťou. Môže sa pripravovať s rôznymi druhmi mäsa a podávať na rôzne spôsoby. Musíte však vedieť, ako ho pripraviť, aby bol aromatický a jemný. Stačí, ak mäso namiesto vody zalejete inou tekutinou, a váš guláš bude perfektný.
Je mäso v guláši suché? Majte na pamäti tieto body
Guláš je výživné jedlo, ktorého príprava nie je zložitá, ale vyžaduje si dodržanie niekoľkých vecí, aby mäso vyšlo chutné a jemné.
- V prvom rade je kľúčový výber správneho mäsa. Vyberajte také kusy, ktoré sa dobre dusia, ako je bravčová krkovička alebo pliecko. Chudé kusy mäsa nie sú dobrou voľbou.
- Pred dusením je dôležité kusy mäsa dobre opiecť na horúcom tuku. Takto zostane šťava vo vnútri a mäso zostane šťavnaté, výrazné a chutné.
- Vplyv na to má aj použité korenie. Za klasiku sa považuje bobkový list, nové korenie, sladká a pálivá paprika a cesnak.
- Základom je tiež dusiť mäso dostatočne dlho na miernom ohni. Aby bolo mäso mäkké a rozplývalo sa v ústach, je dobré variť ho pomaly, prikryté, aspoň 1,5 až 2 hodiny. Pri príliš rýchlom a intenzívnom dusení vznikne tuhý guláš.
Mäkkosť však ovplyvňuje aj to, v čom sa mäso varí.
Ako zjemniť mäso v guláši? Vývar je kľúčom k úspechu
Zvyčajne po opečení mäsa ho väčšina ľudí zaleje vodou. Tá je síce neutrálna, ale nepridáva do pokrmu žiadnu ďalšiu chuť ani prísady, ktoré by pomohli mäso zjemniť. Nabudúce ju skúste nahradiť vývarom, ktorý zabezpečí, že guláš bude vždy chutnejši a mäso jemnejšie.

Foto: shutterstock/Iryna Pospikh
Vývar namiesto vody do gulášov je bohatstvom chutí a prírodných chemických zlúčenín, ktoré majú pozitívny vplyv na štruktúru kúskov. Dusenie mäsa vo vývare sa preto prejaví na krehkosti, jemnosti a výslednej chuti pokrmu. Najlepšou možnosťou je, samozrejme, použiť domáci bujón, ale ak nemáte čas na jeho prípravu, siahnite po tých, ktoré sú k dispozícii v podobe bujónu.
- Na guláš z kuracieho alebo morčacieho mäsa sa najlepšie hodí zeleninový alebo hydinový bujón. Táto jemná kombinácia nenaruší chuť a dobre pôsobí na štruktúru mäsa.
- Na dusené hovädzie alebo bravčové mäso môžete naopak použiť akýkoľvek vývar, ktorý máte radi. V tomto prípade bude dobre fungovať hydinový, bravčový, hovädzí alebo dokonca zeleninový vývar.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy ho pridávam do zemiakových placiek. Sú zlatisté, chrumkavé a netmavnú
Zdravé a výživné lievance zmiznú z tanierov za pár minút. Ideálne na raňajky alebo večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.