09.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rade Kovac).
Paradajkový džús sa stal obľúbeným nápojom medzi ľuďmi, ktorí dbajú o svoje zdravie. Nie je to len chutný nápoj – podľa štúdie publikovanej v časopise „Nutrition Journal“ môže pravidelné pitie paradajkového džúsu priniesť prekvapivé zdravotné účinky.

Foto: shutterstock/Rade Kovac
Skutočný elixír zdravia
Už jeden pohár (240 ml) paradajkového džúsu obsahuje približne 74 % dennej dávky vitamínu C, 16 % draslíka a 12 % kyseliny listovej. Zvlášť cenný je však pre vysoký obsah lykopénu – karotenoidu, ktorý paradajkám dodáva červenú farbu. Tento silný antioxidant chráni bunky pred oxidačným stresom a má protizápalové účinky, čím pomáha predchádzať viacerým ochoreniam.
Pomáha s tlakom aj imunitou
Vitamíny, beta-karotén a draslík obsiahnuté v paradajkovom džúse napomáhajú pružnosti ciev a znižovaniu krvného tlaku. Vysoký obsah vitamínu C zároveň podporuje imunitu. Dlhodobá konzumácia džúsu sa spája aj s nižším rizikom rakoviny prostaty – podľa prehľadu 24 štúdií v „Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention“ sa riziko znížilo o 11 %.
Pomohol ženám schudnúť
Podľa „Nutrition Journal“ ženy, ktoré každý deň počas ôsmich týždňov pili 280 ml paradajkového džúsu, zaznamenali zníženie telesnej hmotnosti a podielu telesného tuku. Navyše pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru, čo prospieva tráveniu, imunite aj nálade.
Pre aktívnych ľudí je tento džús vhodný ako prirodzený izotonický nápoj – vďaka sodíku, draslíku a horčíku pomáha rehydratovať telo po fyzickej námahe.
Nie je pre každého
Kvôli nízkemu pH však paradajkový džús nemusí vyhovovať každému. Môže zhoršiť reflux alebo príznaky dráždivého čreva. Obzvlášť si treba dávať pozor na kupované verzie – niektoré obsahujú až 980 mg sodíka na porciu, čo predstavuje 43 % denného maxima a môže zvyšovať riziko vysokého krvného tlaku.

Foto: shutterstock/pilipphoto
Najlepšia voľba? Domáci džús bez soli
Ideálne je siahnuť po džúse bez pridaného cukru a soli, alebo si ho pripraviť doma. Pridanie malého množstva olivového oleja zvyšuje vstrebávanie lykopénu, a tým aj jeho zdravotný účinok.
Paradajkový džús tak môže byť jednoduchým a chutným krokom k lepšiemu zdraviu – ak si ho zvolíte múdro a prispôsobíte svojmu telu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ktoré pečivo je pre seniorov najzdravšie? Pozor na tento typ chleba
Chlieb bez múky – povinná alternatíva tradičného chleba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.