9.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
K niektorým koláčom máme zvláštny vzťah, a hoci tieto recepty poznáme už celé generácie, radi sa k nim vraciame. Jedným z takýchto koláčov je metrový koláč, ktorý bol pravidelným hosťom na našich stoloch v komunistickom Slovensku a aj dnes ho môžeme ochutnať v cukrárňach a na rodinných oslavách. Ako ho pripraviť, aby chutil ako za starých čias? Tento recept nemá chybu, hoci je starý takmer 60 rokov.

Foto: shutterstock/NoirChocolate
Metrový koláč je pre mnohých z nás príjemnou spomienkou na detstvo a dospievanie, keď sa počas sviatkov a rodinných osláv na stole objavoval dvojfarebný koláč so zamatovým pudingovým krémom. Recept je veľmi jednoduchý a pomerne rýchly, ak nepočítame čas chladenia, a samotný koláč chutí tak dobre, že zmizne za okamih, takže je dobré, že je pomerne dlhý. Ako postupujete pri príprave tohto klasického slovenského dezertu? Je to naozaj jednoduché a ja vám rada poskytnem návod na jeho prípravu krok za krokom. Pri tejto chuti sa vám v očiach zalesknú slzy nostalgie.
Kultový koláč komunistického Slovenska. Ako pripraviť metrový koláč?
Svetlá piškóta:
- 1 šálka celozrnnej múky
- cca. 2/3 šálky cukru
- 3 vajcia
- lyžička vanilkového cukru
- 1/4 šálky oleja
- cca. 2 PL vody
- čajová lyžička prášku do pečiva
Tmavá piškóta:
- 2/3 šálky pšeničnej múky
- 2 PL kakaa
- 2/3 šálky cukru
- lyžica vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 1/4 šálky oleja
- 2 PL vody
- čajová lyžička prášku do pečiva
Prísady na pudingový krém:
- 250 g masla
- 2/3 šálky práškového cukru (môžete použiť o niečo menej, aby krém nebol príliš sladký)
- 2 šálky mlieka
- 2 lyžice zemiakového škrobu
- čajová lyžička vanilkového cukru
- 4 žĺtky zo stredne veľkých vajec
Prísady na čokoládovú polevu:
- 150 g masla
- 3 PL kakaa
- 2/3 šálky práškového cukru
- približne 6 PL mlieka
Klasický metrový koláč – ako ho pripraviť

Foto: shutterstock/NoirChocolate
- Príprava metrového koláča sa začína svetlou piškótou. Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do tuhej peny. Počas šľahania postupne pridávajte cukor a vanilkový cukor.
- Bez toho, aby ste prestali miešať, pridávajte po jednom žĺtku. Keď sa ingrediencie spoja, tenkým prúdom prilievajte olej a vodu.
- Potom pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Keď máte hladké cesto, nalejte ho do formy na srnčí chrbát vymastenej alebo vyloženej papierom na pečenie. Celé to pečte asi 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
- Tmavú piškótu pripravíte rovnakým spôsobom ako svetlú, ale pridáte do nej kakao. Po vybratí z rúry a vychladnutí nakrájajte oba piškóty na plátky hrubé asi 2 cm.
- Pripravte si pudingovú zmes. Začnite varením 1,5 šálky mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok mlieka dôkladne zmiešajte so žĺtkami a zemiakovým škrobom.
- Potom zmes opatrne vlejte do vriaceho mlieka a intenzívne miešajte (inak sa vytvoria hrudky). Zmes varte asi minútu, kým puding nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Keď puding vychladne, vyšľahajte maslo do nadýchanej peny vysokorýchlostným mixérom a po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte na nízkych otáčkach, kým nevznikne hladký, zamatový krém.
- Teraz je čas zostaviť metrový koláč. Svetlé a tmavé pláty hojne natrite krémom a striedavo skladajte k sebe tmavú a svetlú piškótu. Zvyšnú zmes rozotrite na vrch metrového koláča. Vložte ho na niekoľko hodín do chladničky, aby zmes stuhla.
- Kým sa metrový koláč chladí, pripravte čokoládovú polevu. Do rozpusteného masla pridajte kakao, práškový cukor a mlieko a dôkladne premiešajte, ale nenechajte zovrieť. Hotovú polevu rozotrite na vrch koláča a vráťte do chladničky, aby poleva stuhla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nadýchaný kysnutý koláč so sladkou drobenkou. Ideálny dezert na popoludňajšie občerstvenie
Nakúpte jahody a pripravte cesto. Tieto kysnuté koláče si každý zamiluje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.