8.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cavan-Images).
Kvasnicové cesto, keď je dobre vykysnuté a nadýchané, je radosť. Sú však chvíle, keď sa tvrdohlavému cestu nechce kysnúť. Existuje však spôsob, ako ho trochu podporiť. Musíte siahnuť po výrobku, ktorý má väčšina z nás v kuchynských skrinkách. Niektorí by si ani nepomysleli, že je vhodný na prípravu cesta.

Foto: shutterstock/Cavan-Images
Ak radi varíte a pečiete, pravdepodobne ste už viackrát pripravovali kysnuté cesto. Na jednej strane je to zdanlivo jednoduchá záležitosť, ale na druhej strane môže byť niekedy problematické, pretože nie vždy s nami chce spolupracovať. Niekedy kysne príliš pomaly, inokedy sa ťažko miesi. Existuje však jedna metóda, vďaka ktorej kysnuté cesto vykysne oveľa rýchlejšie a získa ľahšiu a nadýchanejšiu štruktúru.
Stačí pridať malé množstvo tekutiny, ktorá sa pravdepodobne nachádza v každej kuchynskej skrinke alebo zásuvke. Je to ocot. Pomôže vám už len jedna polievková lyžica tejto zložky. Nemusíte sa obávať, že ocot bude neskôr v chuti koláča citeľný. Zruší ho vysoká teplota, pri ktorej budete neskôr piecť tzv. vzdušný koláč.
Kvasnicové cesto s octom alebo vzdušné cesto. Ako ho pripraviť?
Na prípravu cesta potrebujete takmer rovnaké ingrediencie. Samozrejme, okrem octu, ktorý je tu špeciálnym prídavkom.
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 125 ml vlažného mlieka
- 100 g cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 2 žĺtky
- lyžica octu
Postup prípravy:
- V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. Odstavte, aby úplne vychladlo.
- Droždie rozdrobte do misky. Prisypte lyžicu cukru a zalejte teplým mliekom. Dávajte pozor, aby nebolo príliš horúce, pretože by mohlo zničiť droždie a cesto by nevykyslo. Počkajte asi štvrť hodiny, kým droždie vykysne.
- V samostatnej miske zmiešajte suché prísady, t. j. múku a zvyšok cukru. Pridajte žĺtky, lyžicu octu, ktorý je tu hlavnou postavou, a vykysnuté droždie. Prísady vopred premiešajte a nakoniec pridajte rozpustené maslo.
- Ďalším krokom je vymiesenie cesta. Môžete ho miesiť ručne, kým sa ľahko oddeľuje, alebo použiť kuchynský robot.
- Po vymiesení zakryte misu bavlnenou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- Potom ho znova premieste a môžete ho použiť, ako už chcete.
Pred vložením do rúry je dobré nechať cesto ešte asi 15 minút podkysnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kysnuté cesto vydrží čerstvé a mäkké celý týždeň. Jediné, čo musíte urobiť, je pridať toto
Nakúpte jahody a pripravte cesto. Tieto kysnuté koláče si každý zamiluje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.