8.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova).
Čo môžete urobiť s prebytočnými jahodami? Ak nechcete plytvať ovocím, ktoré pomaly stráca svoju čerstvosť, pripravte z nich chutný dezert. Jogurtový koláč s ovocím a drobenkou sa bude najlepšie hodiť ku káve. Je veľmi jednoduchý a chutí šialene.

Foto: shutterstock/Lika Mostova
Sezóna jahôd je v plnom prúde, tak ich využite, kým je ich v obchodoch a na trhoch dostatok. Z týchto sladkých plodov sa dá pripraviť veľa chutných vecí, ale jogurtový koláč s chrumkavou drobenkou je hitom. Napriek zdaniu je príprava veľmi rýchla a náš recept zvládnu aj neskúsení kuchári.
Jogurtový koláč s jahodami a drobenkou. Ako ho pripraviť?
Jogurtový koláč s jahodami a drobenkou je jedným z najchutnejších letných dezertov. Na jeho prípravu potrebujete len niekoľko základných surovín, veľký plech a trochu voľného času. Tento recept je ťažké pokaziť, pretože je veľmi jednoduchý a vyjde zakaždým. Vláčny jogurtový základ v kombinácii s jemným ovocím dokonale kontrastuje s chrumkavou drobenkou, takže sa vám celá rozplynie v ústach. Je to ideálny koláč ku káve alebo na stretnutie s rodinou a priateľmi.
Rýchly a jednoduchý jogurtový koláč s jahodami a drobenkou. Aké ingrediencie potrebujete na prípravu?
Na prípravu koláča potrebujeme tieto ingrediencie:
Cesto:
- 2 šálky hladkej múky
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 3 šálky práškového cukru
- 300 mililitrov prírodného jogurtu
- 50 gramov rozpusteného masla
- 2 vajcia
- lyžička vanilkovej arómy
- 300 gramov jahôd
Prísady na drobenku:
- 80 gramov polohrubej múky
- 50 gramov masla
50 gramov cukru
Rýchly a vláčny jogurtový koláč s jahodami a drobenkou . Recept krok za krokom
- Na začiatok si pripravíme drobenku. V miske zmiešame múku, maslo a cukor, a keď sa všetky prísady spoja, vytvarujeme z nich guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a vložíme potom do mrazničky.
- Potom sa pustíme do jahôd. Umyjeme ich, odstránime stopky, nakrájame na štvrtiny a usušíme jahody na papierovej utierke.
- Do veľkej misy preosejeme múku a zmiešame ju s práškom do pečiva.
- V samostatnej miske vyšľaháme vajcia a pomaly k nim pridáme aj cukor.
- Do misy s múkou a práškom do pečiva pridáme jogurt, rozpustené maslo, vanilkovú arómu a vajcia vyšľahané s cukrom. Celú zmes vymiešame do hladkej a homogénnej zmesi (najlepšie je použiť mixér na nízkych otáčkach).
- Okrúhlu tortovú formu vymažeme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie a nalejeme do nej tekutú zmes. Potom naň tesne navrstvíme jahody a na vrch nastrúhame mrazenú drobenku.
- Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 45 minút. Po tomto čase bude dezert hotový.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakúpte jahody a pripravte cesto. Tieto kysnuté koláče si každý zamiluje
Nielen sladké palacinky. Vo Francúzsku sa jedia aj tieto. Okraje chrumkajú, stred sa tiahne od syra.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.