6.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatyana Burmistrova).
Tieto vidiecke tvarohové lievance sú raňajkovým hitom – sú ľahké, nadýchané, okamžite pripravené a ideálne pre osoby 50+. Sú mäkké, majú chrumkavé okraje posilnia kosti a zasýtia. S džemom, medom alebo ovocím – chutia presne ako od babičky.

Mäkké a bielkovinami nabité lievance s tvarohom
Ak si ráno najradšej dáte niečo teplé, chutné a hotové za 15 minút, potom sú tvarohové lievance hitom!
Obzvlášť pre ľudí po päťdesiatke, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie, ale nemajú nutne chuť stráviť pol dňa v kuchyni.
Toto nové spracovanie klasických raňajok nielenže vyvoláva spomienky na detstvo, ale je aj praktickým spôsobom, ako dodať telu na začiatok dňa poriadnu dávku základných látok.
Je tvaroh zdravý?

Foto: shutterstock/Juver
- Je skvelým zdrojom plnohodnotných bielkovín, je ľahko stráviteľný a šetrný k tráviacemu systému.
- Je ideálny pre ľudí nad 50 rokov, ktorí si chcú udržať svaly v dobrej kondícii, podporiť svoje kosti a zároveň sa neprejedať kalóriami.
- A vďaka vápniku a vitamínom skupiny B podporuje nervový systém a pomáha udržiavať metabolickú rovnováhu.
Tvarohové lievance sú ľahké, ale sýte. Dajú sa pripraviť na sladko alebo na slano, s pridaním ovocia alebo orechov. Sú ideálne ako raňajky pred prechádzkou alebo ako teplé občerstvenie k popoludňajšej káve.
Recept na vidiecke tvarohové lievance
Ingrediencie:
- 200 g tvarohu (obyčajného alebo light)
- 2 vajcia
- 3 PL špaldovej alebo pšeničnej múky (približne 90 g)
- 1 lyžička cukru (alebo erytritolu)
- niekoľko kvapiek vanilkovej esencie alebo pol čajovej lyžičky škorice
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
- olej na vyprážanie (najlepšie repkový alebo olivový)

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Príprava:
- V jednej miske zmiešame tvaroh, vajcia, vanilku (alebo škoricu) a cukor.
- Pridáme múku a prášok do pečiva a všetko premiešame lyžicou – len kým sa zmes nespojí. Nemixujte, hrudky tvarohu sú výhodou!
- Na rozohriatu panvicu s trochou oleja dávajte lyžicou porcie cesta (asi 2 polievkové lyžice na jeden lievanec). Smažte z oboch strán dozlatista.
- Podávajte s džemom, medom, jogurtom, ovocím – alebo jedzte samostatne. Vždy chutia dobre.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto zemiakových placiek si na večeru pripravte tieto. Sú chutnejšie a menej kalorické
Jedávate tvaroh? Pridajte tento doplnok a váš mozog a črevá vám poďakujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.