7.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rscenepics).
V obchodoch sa čoraz častejšie objavuje exotické ovocie z ďalekých kútov sveta. Mnohé z nich sa už stali súčasťou nášho každodenného jedálnička, ale o niektorých sa ešte stále dostatočne nehovorí. Jedným z nich je sapodilla, ktorá vyzerá trochu ako zemiak. V skutočnosti je to sladké exotické ovocie s mnohými vlastnosťami. Čo sa o nej oplatí vedieť?

Foto: shutterstock/rscenepics
Exotické ovocie je stále veľkou lahôdkou, ktorá so sebou prináša nové chuťové vnemy, ako aj množstvo zdraviu prospešných vlastností. Preto stojí za to upriamiť našu pozornosť na nenápadné ovocie s drsnou a zemitou šupkou. Aj keď nevyzerá veľmi lákavo, pre svoju chuť a prospešnosť určite stojí za vyskúšanie.
Manilkara gumová – exotické ovocie s chuťou pripomínajúcou fondán
Manilkara gumová, známa tiež aj ako zapota, je vždyzelený tropický strom, ktorý dorastá do výšky približne 20 metrov a pochádza najmä zo Strednej Ameriky. Jej plody pripomínajú svojím vzhľadom nové zemiaky, pretože sú guľovité a pokryté tenkou, drsnou a hnedou šupkou.
Sú známe svojou karamelovo-sladkou chuťou, ktorá sa vyznačuje žltozelenou, zrnitou dužinou. Vo vnútri zapoty sa nachádza niekoľko senných komôrok, v ktorých je množstvo semien. Samotné plody sú mimoriadne chutné a aromatické, vďaka čomu sú obľúbené na konzumáciu v surovom stave aj po vhodnom spracovaní.
Toto exotické ovocie je ako dezert s príchuťou karamelu alebo fondánu. Nedovoľte však, aby sladká príchuť zatienila cenné zložky. Predovšetkým je výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a zanecháva pocit sýtosti na dlhú dobu. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov A, C a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú vápnik, draslík a železo.
Aké vlastnosti má zapota? Lepšie trávenie a väčší pokoj
Zapota svojimi výživovými hodnotami môže vášmu telu veľmi prospieť. Ak len máte možnosť, oplatí sa nechať sa zlákať a túto exotiku vyskúšať. Pri pravidelnej konzumácii posilňuje imunitu vďaka prítomnosti vitamínu C a antioxidantov. Okrem toho reguluje trávenie tým, že zabraňuje zápche a stimuluje peristaltiku čriev.
Ovocie má tiež antioxidačné, antibiotické a protistarnúce vlastnosti. Podporou kardiovaskulárneho systému chráni pred srdcovými chorobami. Ovocie je hodné záujmu z hľadiska jeho upokojujúcich účinkov, keďže sa v ľudovom liečiteľstve okrem iného používalo ako prostriedok na upokojenie nervového systému.
Ako jesť zapotu? Kulinárske a praktické využitie
Zapota podľa mnohých ľudí chutí najlepšie v surovej forme. Stačí ju rozkrojiť na polovicu, odstrániť semienka a lyžicou vydolovať dužinu. Zrelé plody by mali byť príjemne mäkké, šťavnaté a sladké. Mnohí prirovnávajú zapotu ku kombinácii hrušky, medu a karamelu. Preto sa z tohto ovocia s obľubou pripravujú aj dezerty, ovocné koktaily, zmrzliny a sorbety. Zapota je tiež chutným doplnkom palaciniek a ovocných šalátov. V exotických krajinách sa z nej vyrábajú džemy, šťavy a omáčky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ovocie, ktoré chutí ako karamel? Sladké občerstvenie a množstvo živín
Ani hruška, ani jablko. Táto exotická pochúťka sa niekedy nazýva „ovocie mladosti“.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.