7.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergey Dudikov).
Milujete chuť egrešov, a preto ste ich začali sami pestovať a snívate o tom, že ich nazbierate čo najviac? Vaše želanie sa vám splní, ak sa teraz budete o svoje kríky riadne starať. Spojte dva lacné produkty z kuchyne a použite ich na zalievanie egrešových kríkov a čoskoro vám budú závidieť všetci susedia.

Foto: shutterstock/Sergey Dudikov
Sezóna egrešov na Slovensku trvá od júna do septembra. Skúsení ovocinári veľmi dobre vedia, že nielen pred kvitnutím, ale aj v období nasadzovania plodov sa oplatí kríky podporiť, aby prinášali veľa zdravých a šťavnatých plodov. Radšej na to nezabúdajte, pretože je to rozhodujúce pre bohatú úrodu. Na podporu rastlín nepotrebujete živiny zakúpené v obchode. Môžete použiť lacné domáce hnojivo na egreše. Potrebné ingrediencie na jeho prípravu nájdete vo svojej kuchyni.
Ako pestovať egreše, aby rástli zdravo a prinášali šťavnaté plody? Absolútna nevyhnutnosť
Ani to najlepšie hnojivo na egreše vám nepomôže, ak kríkom neposkytnete správne podmienky na rast a vývoj. Mali by ste ich vysadiť včas na jeseň, koncom októbra/začiatkom novembra, aby mali čas zakoreniť sa pred mrazmi a na jar sa rozvíjať. Neskôr to môžete urobiť aj v apríli. Pri pestovaní egrešov je najdôležitejšie umiestniť odrezky do mierne kyslého piesočnato-hlinitého substrátu (pH 6,2 – 6,7). Ideálna poloha pre egreše je polotieň alebo slnečné miesto, pretože v týchto podmienkach sa rastlina najlepšie vyvíja. V teplom počasí, najmä počas sucha, by sa kríky mali pravidelne zalievať a ich výhonky by sa mali z času na čas prerezávať, aby sa podporilo plodenie.

Foto: shutterstock/Jess Gregg
Vyrobte si domáce hnojivo pre egreše, po ktorom budú strieľať plody ako z praku. Stačia dve prísady
Ak chcete zvýšiť svoje šance na bohatú úrodu plodov, zalievajte egrešové kríky v júni a júli domácim hnojivom vyrobeným z dvoch zložiek. Všetci susedia vám budú závidieť úrodu. Produkty na jeho prípravu nájdete v chladničke.
Ako na to?
Ide o kvasnice a mlieko, ktoré by ste mali zmiešať v pomere 1:5, napr. 100 g čerstvého pekárskeho droždia na 500 ml mlieka. Toto hnojivo rozrieďte v 10 litroch teplej vody a počkajte 1 hodinu pred zalievaním egrešov. To umožní lepšie premiešanie zložiek a samotná výživa bude účinnejšia. Používajte každé dva týždne, pretože kvasnice sú zdrojom dusíka, ktorý je pre egreše cenný, a mlieko je zdrojom horčíka, ktorý egreše tiež potrebujú na rast.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozsypte v máji pod egreš. V sezóne budú kríky obsypané ovocím
Žlté listy na uhorkách? Domáci prostriedok, ktorý ich odstráni a zaistí bohatú úrodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.