04.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Táto zlatistá korenina, typická pre indickú kuchyňu, dodáva jedlám jedinečnú chuť, arómu a farbu. Mnohí ju vnímajú aj ako prírodný liek na rôzne ťažkosti. Kurkuma má podľa výskumov protizápalové, protivírusové, protirakovinové aj neuroprotektívne účinky. Pomáha pri tráviacich problémoch a podporuje metabolizmus. Ako z nej najjednoduchšie vyťažiť maximum? Stačí ju pridať do pohára vody.

Foto: shutterstock/New Africa
Kurkuma – zlatisté korenie z ďalekých krajín
Kurkuma, príbuzná zázvoru, má výraznú vôňu, horkastú chuť a typicky zlatú farbu. Prášok, ktorý poznáme z obchodov, sa získava z podzemku kurkumovníka dlhého. Najväčším producentom i konzumentom kurkumy je India. Pestuje sa aj v Číne, Indonézii, Peru či Austrálii.
Je neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne a objavuje sa takmer v každom tamojšom recepte. Pridáva sa do mäsových aj zeleninových jedál, ryže, polievok, omáčok, cestovín a dokonca aj dezertov. Je základom koreninovej zmesi kari. Aj malé množstvo kurkumy dokáže dodať pokrmom charakteristickú chuť a farbu.
No kurkuma vyniká aj svojimi zdravotnými účinkami, čo potvrdzujú mnohé vedecké štúdie.
Účinky kurkumy
Najcennejšou látkou v kurkume je kurkumín – silný antioxidant s protizápalovým účinkom. Žiaľ, trávením sa vstrebáva len veľmi slabo, no jeho vstrebateľnosť výrazne zvyšuje čierne korenie. Piparín, ktorý obsahuje, zvyšuje biologickú dostupnosť kurkumínu až niekoľkonásobne – preto sa v receptoch na kurkumové nápoje často objavuje aj štipka čierneho korenia.
Kurkuma môže byť prospešná pri chronických zápaloch, ktoré negatívne ovplyvňujú tkanivá v tele.
Výskumy tiež potvrdili pozitívny vplyv kurkumy na mozog. Látka tumerón, jeden z esenciálnych olejov v kurkume, podporuje činnosť nervových buniek. Vedci poukazujú na to, že môže urýchliť regeneráciu mozgu po úraze alebo chorobe a zlepšiť pamäť aj náladu.
Kurkumín má priaznivý vplyv na viacero faktorov, ktoré sa podieľajú na srdcových ochoreniach (napr. znižuje cholesterol). Má aj protirakovinový potenciál – zvyšuje apoptózu (odumieranie nádorových buniek) a znižuje ich množenie. Môže pôsobiť aj ako látka spomaľujúca starnutie.
Kurkuma priaznivo pôsobí aj na trávenie. Pomáha pri zápaloch žalúdka či čriev, nevoľnosti, bolestiach brucha a regenerácii pečene.
V období infekcií je vďaka antivírusovým a analgetickým vlastnostiam veľmi nápomocná. Zmierňuje suchý kašeľ a posilňuje imunitu.
Okrem toho urýchľuje metabolizmus, takže je užitočná aj pri chudnutí.

Foto: shutterstock/Mochileanding
Voda s kurkumou – účinky
Jedlá s kurkumou sú výborný spôsob, ako zaradiť toto korenie do stravy. Ďalšou možnosťou je príprava nápojov – napríklad zlaté mlieko alebo voda s kurkumou.
Voda s kurkumou môže:
- podporiť trávenie
- pomôcť schudnúť
- detoxikovať organizmus
- posilniť imunitu
- zlepšiť vzhľad pleti (pleť má byť žiarivá a zdravá)
Ako pripraviť vodu s kurkumou?
Voda a kurkuma nestačia. Nevyhnutné je aj čierne korenie.
- Do pohára teplej vody pridajte 1/4 lyžičky kurkumy v prášku, šťavu z polovice citróna a štipku čierneho korenia. Môžete pridať aj med či škoricu pre lepšiu chuť.
Vodu s kurkumou je najlepšie piť ráno nalačno, ešte pred raňajkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Nie je veľký rozdiel“. Odborníčka na výživu vyvracia mýtus o bielom chlebe
Neurológ prezrádza, čo jesť, aby ste chránili mozog pred chorobami. Najmä pred mozgovou porážkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.