4.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tatjana Meininger).
Unavení z plačúcich očí pri krájaní cibule? Zabudnite na všetky komplikované metódy a babské rady. Vedci odhalili, že tajomstvo bezslzného krájania cibule spočíva v jednoduchom prístupe, ktorý môžete ihneď vyskúšať vo svojej kuchyni.

Foto: shutterstock.com/Tatjana Meininger
Ťažko nájsť osobu, ktorá by nemala rada cibuľu. Výborne dopĺňa chuť takmer každého jedla, no jej príprava je pre mnohých z nás skutočným utrpením. Všetko kvôli tomu, že vyvoláva intenzívne slzenie očí. Málokto však vie, že sa tomu dá vyhnúť. Ako na to?
Prečo pri krájaní cibule plačeme? Prekvapivá pravda, ktorú mnohí netušia
Na začiatok treba vysvetliť, prečo vlastne pri krájaní cibule plačeme. Ako sa ukazuje, vinníkom nie je, ako by sa mohlo zdať, zápach tejto zeleniny, ale chemická reakcia, ktorá prebieha ako forma obranného mechanizmu rastliny.
Pri krájaní narúšame štruktúru buniek cibule, čo spôsobuje uvoľnenie rôznych látok. Jednou z nich je enzým alináza, ktorý reaguje s aminokyselinami obsahujúcimi síru. Z tohto spojenia vzniká plyn dráždiaci naše oči, čo spôsobuje silné slzenie. To odrádza mnoho ľudí od prípravy cibule, no je dobré vedieť, že sa tomu dá vyhnúť. Existuje na to niekoľko šikovných trikov.
Ostrý nôž – váš najlepší priateľ pri krájaní cibule
Aby ste sa vyhli slzeniu pri krájaní cibule, mali by ste investovať do veľmi ostrého noža. Ako sa uvádza na stránke Popular Science, rýchle a rozhodné rezy obmedzia uvoľňovanie dráždivého plynu, čo následne minimalizuje riziko plaču.
Tupý nôž totiž zeleninu nekrája, ale rozmliažduje jej vonkajšiu vrstvu a vyvoláva vo vnútri väčší tlak, čo prináša opačný efekt, než aký sme zamýšľali. Čím presnejšie a čistejšie rezy dokážete urobiť, tým menej chemických látok sa uvoľní do vzduchu a tým menej budete plakať.

Foto: shutterstock.com/carlos castilla
Chladná cibuľa = žiadne slzy
Dobrým nápadom bude tiež schovať zeleninu do chladničky približne na pol hodiny pred varením, pretože po schladení uvoľní menšie množstvo nepríjemnej zlúčeniny. Nižšia teplota spomaľuje chemické reakcie, vďaka čomu sa uvoľňuje menej dráždivých látok.
Ak však na to nemáte čas, ponorte čerstvo olúpanú cibuľu na chvíľu do ľadovej vody. Takto tiež znížite jej teplotu a neskôr budete môcť pokojne pristúpiť ku krájaniu. Tento jednoduchý trik vám ušetrí mnoho nepríjemností a umožní vám pripraviť cibuľu bez jedinej slzy.
Ďalšie užitočné triky pre bezslzné krájanie
Okrem ostrého noža a schladenia cibule existujú aj ďalšie metódy, ktoré môžu pomôcť. Skúste krájať cibuľu pod tečúcou vodou alebo vedľa zapnutého ventilátora, ktorý odvedie dráždivé výpary preč od vašich očí.
Niektorí kuchári prisahajú na krájanie cibule v blízkosti plameňa – teplo údajne pomáha rozkladať dráždivé chemické látky. Iní zase odporúčajú žuť žuvačku alebo kúsok chleba počas krájania, čo údajne pomáha absorbovať časť výparov cez ústa namiesto očí.
Správna technika krájania robí divy
Spôsob, akým cibuľu krájate, tiež zohráva dôležitú úlohu. Skúste najprv odrezať vrchnú časť (nie koreňovú), pretože práve v koreňovej časti sa nachádza najväčšia koncentrácia dráždivých látok. Následne cibuľu rozpoľte a krájajte ju tak, aby koreňová časť zostala čo najdlhšie neporušená.
Ako čítame na webovej stránke Popular Science, Rýchle a efektívne krájanie tiež pomáha – čím kratšie ste vystavení výparom, tým menšia je šanca, že sa rozplačete. Preto sa oplatí zdokonaliť svoje kuchárske zručnosti a naučiť sa krájať cibuľu rýchlo a presne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako nabrúsiť nôž bez brúsky? S týmto trikom to zvládnete za okamih. „Naozaj to funguje“
Preto stále siahate po brúske: Malá chyba spôsobuje, že nože sa rýchlo tupia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.