31.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julia-Bogdanova).
Jablkový koláč s pusinkami je chutný, rýchly a aj jednoduchý dezert, ktorý je ideálny na každú príležitosť. Plánujem ho pripraviť na Deň detí – recept mi ukázala moja mama a teraz si na ňom pochutnávajú aj moje deti.

Foto: shutterstock/Julia-Bogdanova
Blíži sa Deň detí, počas ktorého nemôže chýbať sladké pohostenie – najlepšie také, ktoré si pripravíte sami, alebo dokonca ako rodina? Môj návrh na tento deň je jablkový koláč s pusinkami. Klasický jablkový koláč, ktorý je v slovenskej kuchyni cenený, sa dá premeniť na sofistikovanejší dezert. Recept je veľmi jednoduchý, stojí za to ho vyskúšať.
Jablkový koláč s pusinkami – zoznam ingrediencií
Spodná časť:
- 250 g pšeničnej hladkej múky
- 75 g cukru
- 200 g gréckeho jogurtu
- 100 g masla
- 1 lyžička zemiakového škrobu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky citrónovej kôry
- ½ lyžičky sódy
- ¼ lyžičky soli
Náplň:
- 300 g jabĺk
- 75 g cukru
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica medu
- 1/8 lyžičky škorice
Pusinky:
- 3 bielky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 50 g cukru
- ½ lyžičky citrónovej kôry
Jablkový koláč s pusinkami – recept
Pripravte si dno koláča.
- V miske zmiešajte mäkké maslo s jogurtom. Pridajte potom všetky ostatné prísady a miešajte, kým nevznikne mäkké, nelepivé cesto.
- Vytvarujte ho do gule a zabaľte do potravinovej fólie. Vložte ho do chladničky aspoň na 30 minút.
- Potom ho rozvaľkajte na plát s priemerom asi 30 cm a vyložte ním formu na pečenie s priemerom 22 cm vyloženú silikónovým papierom.
Ako si pripraviť náplň?
- Jablká umyte, zbavte jadrovníkov a každé nakrájajte na štvrtiny a potom na tenké plátky alebo kocky. Zalejte citrónovou šťavou a dobre premiešajte.
- Jablká preložte na panvicu a krátko ich potom orestujte na masle a mede, kým sa neodparí väčšina tekutiny. Zmes ochuťte aj škoricou.
- Jablkovú zmes nalejte na pripravený základ. Vložte ho do rúry nastavenej na 180 °C a pečte 20 minút.
Pripravte pusinky.
- Bielka vyšľahajte s citrónovou šťavou na strednej rýchlosti. Postupne potom pridajte vanilku, citrónovú kôru a cukor. Mala by sa vytvoriť tuhá pena.
- Po 20 minútach pečenia rozotrite pusinky na jablká, pričom nechajte aj niekoľko medzier, aby mohla para voľne unikať.
- Pokračujte potom v pečení ďalších 20-25 minút, kým pusinky nie sú zlatisté.
- Koláč s pusinkami vyberte z rúry a podávajte teplý alebo vychladený. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.
Nápad na raňajky. Vynikajúce pošírované vajcia s prílohami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.