25.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rahmah Hastuti).
Guava je tropický poklad plný vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Pomáha pri vysokom tlaku, zlepšuje zrak, podporuje chudnutie a navyše sa dá jesť ako jablko. A hoci je na Slovensku ešte stále málo známa, stojí za to zaradiť ju do svojho jedálnička – či už ako ovocie, čaj alebo prírodnú kozmetiku.

Foto: shutterstock/Rahmah Hastuti
Guava – ovocie aj prírodná lekárnička
Guava, známa aj ako gujáva alebo tropická hruška, pochádza z teplých oblastí Afriky, Ázie a Ameriky. Na Slovensku sa dá pestovať iba v kvetináči, no jej čerstvé plody aj sušené listy nájdete v predajniach so zdravou výživou či v niektorých supermarketoch.
Guava obsahuje:
- viac než 200 mg vitamínu C na 100 g – oveľa viac ako pomaranče
- vitamín A, E, B-komplex, draslík, železo, zinok, meď
- omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, lykopén a polifenoly
Vďaka týmto zložkám má guava protizápalové, antioxidačné a regeneračné účinky.
Na tlak, cukor aj zdravé srdce

Foto: shutterstock/Murilo Mazzo
Guava sa osvedčila pri znižovaní krvného tlaku a cholesterolu. Výskumy preukázali, že konzumácia čerstvých plodov guavy u ľudí s hypertenziou po 12 týždňoch viedla k poklesu tlaku, cholesterolu a triglyceridov.
Čaj z listov guavy zase pomáha znižovať hladinu cukru v krvi po jedle, a to najmä u ľudí so stavom pred cukrovkou alebo cukrovkou 2. typu.
Guava na lepší zrak a silnejšiu imunitu
Vysoký obsah vitamínu A podporuje zdravie očí, zlepšuje videnie, pomáha proti únave očí a predchádza šeroslepote.
Vitamín C a železo zase posilňujú imunitu a urýchľujú rekonvalescenciu počas infekcií. Pravidelná konzumácia guavy navyše tlmí vnútorné zápaly.
Pomocník na trávenie aj ploché brucho
Guava je bohatá na vlákninu, vďaka čomu:
- podporuje trávenie
- uľahčuje vyprázdňovanie
- zmierňuje nadúvanie a zápchu
- navodzuje pocit sýtosti
Preto je vhodná aj pri chudnutí a boji proti „pneumatikám“.
Zdravé lístky na vlasy, pleť aj pamäť
Listy guavy obsahujú antioxidanty, vitamíny a antibakteriálne zložky. Môžete ich využiť:
- na žuvanie pri zápaloch v ústach a problémoch s ďasnami
- ako maska na tvár – zmiešajte rozdrvené listy s vodou a naneste na akné, čierne bodky či vrásky
- ako zábal na vlasy – odvar z listov posilňuje korienky, podporuje rast a obmedzuje vypadávanie
- vo forme čaju – zlepšuje pamäť, sústredenie a cirkuláciu krvi v mozgu
Ako guavu jesť?

Foto: shutterstock/Dian Oktaviani
Guava sa konzumuje ako jablko – stačí ju ošúpať a zjesť, alebo pridať do kaší, dezertov, smoothies či domácich džemov. Vnútri sa nachádzajú malé tvrdé semienka, ktoré možno zjesť alebo odstrániť.
Na trhu nájdete aj:
- čerstvú alebo sušenú guavu
- sušené listy na čaj
- guavové džemy, šťavy a pyré
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Skvelé pre diabetikov a tých, ktorí držia diétu. Nahraďte ním zemiaky
Ovocie číslo jeden podľa kardiologičky. Jedzte ho, aby ste podporili zdravie srdca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.