26.5. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni).
Špenát patrí medzi najzdravšie listové zeleniny – plný železa, vitamínov a vlákniny. Ale priznaj si: nie vždy chutí tak, ako by si chcel. Často býva nepríjemne horký, a to môže pokaziť celý zážitok z jedla. Nemusíš sa však vzdávať! Existuje niekoľko overených trikov, ktoré spravia z horkého špenátu lahodnú bombu plnú chuti.

Foto: shutterstock/La Huertina De Toni
Prečo špenát horkne? Pozri sa na tieto dôvody!
Horkosť špenátu môže spôsobovať niekoľko vecí. Často za to môže samotná odroda – mladé lístky chutia jemnejšie, zatiaľ čo staršie listy môžu byť výrazne horké. Dôležitý je aj spôsob prípravy – príliš dlhé dusenie alebo vyprážanie na malej vrstve tuku môže spôsobiť, že špenát stratí svoju jemnosť.
Ale neboj! S týmito tipmi si s tým hravo poradíš.
Ako odstrániť horkosť špenátu? Tu je návod krok za krokom
1️⃣ Opláchni a namoč: Začni vždy dôkladným umytím lístkov. Ak máš špenát z trhu alebo záhradky, namoč ho na pár minút do studenej vody. Pridaj trochu citrónu, medu, cukru alebo dokonca mlieka. Tieto prísady pomôžu neutralizovať horkosť už v tomto kroku.
2️⃣ Blanšírovanie: Potom špenát na 30 sekúnd ponor do vriacej vody a hneď ho schlaď v studenej vode s ľadom. Tento rýchly šok zachová jeho farbu a chuť.
3️⃣ Rýchla tepelná úprava: Až potom ho daj na rozpálenú panvicu s trochou masla alebo olivového oleja. Krátke opekanie – len 2 až 3 minútky – zabráni vzniku nepríjemnej horkosti.
4️⃣ Dochucuj s rozumom: Cesnak, štipka muškátového orieška, soľ a trocha smotany dokážu urobiť zázraky.
Špenát v mrazničke? Takto si ho uchováš na dlhšie
Máš viac špenátu, než dokážeš zjesť? Žiadny problém! Špenát môžeš zmraziť a uchovať tak jeho živiny aj sviežu chuť.
🔸 Pred zmrazením ho vždy blanšíruj – bez toho by sa po rozmrazení zmenil na kašu bez štruktúry.
🔸 Po zblanšírovaní ho nechaj dobre odkvapkať. Rozlož ho na kuchynskú utierku alebo papierové utierky.
🔸 Rozdeľ ho na menšie porcie a vlož do uzatvárateľných sáčkov alebo nádob. Ak chceš malé porcie do omáčok, použi silikónové formy na ľad.
Takto pripravený špenát vydrží v mrazničke aj niekoľko mesiacov. Ale pozor – na mrazenie používaj len zdravé, svieže lístky. Tie, čo už vädnú, radšej rýchlo spotrebuj.
Záver? Špenát nemusí byť horký!
Špenát je skvelá a zdravá zelenina – len musíš vedieť, ako na ňu! Namoč ho, rýchlo zblanšíruj a správne dochuť. A ak ho chceš uchovať na neskôr, zamraz ho správne. Potom si môžeš vychutnať jemný a chutný špenát kedykoľvek!
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Účinný štít proti kliešťom. Vysaďte čo najskôr do záhrady
Máte túto rastlinu vo svojej záhrade? Pozor, kliešte ju milujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.