25.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amenic181).
Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Na gril zvyčajne hádžeme klobásky alebo bravčovú krkovičku, ale grilovanie si môžeme spestriť aj ľahkými, zdravými a chutnými rybami. Zistite, ako ju správne pripraviť, aby bola šťavnatá a chutná.

Foto: shutterstock/amenic181
V prvom rade by sme si mali vybrať správnu rybu na grilovanie. Najlepšie je grilovať tučné druhy, t. j. lososa, makrelu, tuniaka. Práve ich mäso sa počas spracovania nevysušuje. Tu je recept na najlepšie grilované ryby.
Prísady na marinovanie grilovaných rýb
Marinovanie rýb pred grilovaním je nevyhnutné. Tým obohatíte jej chuť. Alternatívou marinády môže byť korenie.
Aké prísady potrebujeme na marinovanie rýb? Tu je zoznam na 500 g mäsa:
- 3 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis
- 2 PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 1 ČL oregana
- 1 ČL bazalky
- čerstvý rozmarín
- 1/2 ČL feferónky
- soľ a korenie podľa chuti
- voliteľne – 1 cm nastrúhaného čerstvého zázvoru

Foto: shutterstock/Dima Sikorsky
Ak chcete pripraviť marinádu, jednoducho zmiešajte všetky prísady a potrite ňou rybu. Pripravenú rybu nechajte 30 minút v chladničke. Potom sa jej chuť rozvinie, ale nestratí svoju štruktúru.
Ako grilovať ryby? Rôzne metódy
Ryby sa môžu grilovať vcelku.
- Položte ju na rozpálený gril kožou nadol a grilujte odkrytú, kým nie je chrumkavá.
- Zvyčajne potrebuje asi 10 minút z každej strany.
- Mäso je dobré z času na čas otočiť, aby sa nerozpadlo.
Ďalšou metódou je grilovanie ryby po častiach priamo na grile alebo na špeciálnom podnose.
- Robí sa to na strednom ohni, zvyčajne asi 4 – 5 minút z každej strany.
Niektorí ľudia pripravujú z ryby grilované špízy.
- Lososa, tuniaka alebo mečiara musíme nakrájať na malé kúsky, ktoré preložíme zeleninou, t. j. cibuľou, paprikou, cuketou.
- Takto pripravené občerstvenie položíme na mierne rozpálený gril.
- Takéto mäso zvyčajne potrebuje 2-3 minúty z každej strany.
- Nezabudnite ich z času na čas otočiť.
V každom prípade odporúčame rošt mierne potrieť tukom. Zabránite tak pripaľovaniu mäsa. Vyhnite sa však prebytku oleja, ktorý by mohol spôsobiť, že ryba začne horieť.
S čím by som mal podávať grilované ryby?
Grilované ryby by sa mali podávať s chrumkavým cesnakovým chlebom. Výborne chutia napríklad s opečenými zemiakmi s rozmarínom, cesnakom a olejom.
Toto mäso sa môže podávať aj s grilovanou zeleninou, t. j. paprikou, cuketou, baklažánom a špargľou. Stojí za to ho doplniť jemnou jogurtovou omáčkou.
Grilovaná ryba sa hodí k gréckemu šalátu, rukolovému šalátu alebo šalátu z paradajok a mozzarelly. V osviežujúcej verzii ju môžeme podávať s grilovaným ovocím – s ananásom, broskyňami alebo nektárinkami poliatymi jogurtom alebo šľahačkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na suché grilované mäso. Tento recept na marinádu na bravčovú krkovičku je zlatý.
Túto časť špargle nevyhadzujte. Namiesto toho, aby ste ju vyhodili do koša, hoďte ju do hrnca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.