24.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Niny2405).
Asi všetci sme v detstve jedli marmeládové sušienky. Boli vo všetkých cukrárňach a mnohí ľudia si ich spájajú aj s rodinným teplom u babičky. Chcete sa vrátiť k týmto chvíľam? Máme osvedčený recept na krehké sušienky. Zmiznú vám z taniera za menej ako hodinu.

Foto: shutterstock/Niny2405
Sušienky s marmeládou sú nepochybne jedným z najlepších a najjednoduchších dezertov. Každý ho pozná. Napriek času sa nikdy neomrzí a stále poteší svojou chuťou. Je to ideálne občerstvenie na oslavy, rodinné stretnutia alebo filmové večery s vašimi blízkymi. Najväčšou výhodou týchto koláčikov je, že ich príprava je veľmi rýchla. Stačí na to pol hodiny.
Rýchle koláčiky s marmeládou. Radšej urobte hneď dvojitú dávku
Konečná chuť koláčikov je len na vás, presnejšie na prídavku, ktorý zvolíte. Ja sa zvyčajne rozhodujem pre marmeládu z viacerých druhov ovocia, ale dobre poslúži aj ružová marmeláda. Alebo môžete vždy zvoliť džem, napríklad jahodový, čerešňový alebo malinový. Tieto koláčiky vydržia čerstvé až niekoľko dní. Garantujeme vám však, že vyjdú tak chutné, že nevydržia ani do večera.
Tu je zoznam potrebných ingrediencií:
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 2 šálky hladkej múky
- 2 polievkové lyžice zemiakového škrobu
- čajová lyžička vanilkového extraktu
- náplň podľa vlastného výberu – napríklad marmeláda.
Jednoduchý recept na koláčiky s marmeládou. Ideálne pre začiatočníkov
Z uvedených ingrediencií pripravíte až niekoľko desiatok koláčikov. Všetko závisí od veľkosti a hrúbky. Ak pripravujete malé koláčiky (s priemerom asi 4 cm), bude to asi 50 kusov. Ak väčšie (s priemerom asi 6 cm), tak skôr 30-35 kusov. Tu sú rýchle pokyny na prípravu krok za krokom.

Foto: shutterstock/sri widyowati
- Maslo by malo byť mäkké. Šlahajte ho, kým nie je nadýchané.
- Postupne pridávajte práškový cukor. Miešajte, kým nie je zmes nadýchaná.
- Pridajte žĺtky a vanilkový extrakt. Miešajte ďalej.
- Do misky pridajte múku a škrob. Premiešajte, spojte s práve pripravenou zmesou a znova premiešajte.
- Vzniknuté cesto vymiesime do hladkej hmoty. Preneste ho do cukrárenského vrecka. Porcie vytlačte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do stredu každého koláčika dajte trochu marmelády.
- Pečte 15 minút pri teplote 180 °C. Nechajte vychladnúť. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Určite si ho pripravte, kým trvá sezóna jahôd. Potrebujete len 3 prísady
Talianska pochúťka alebo panna cotta s čerstvým ovocím. Dezert ľahký ako obláčik (recept).
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.