23.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ImagenX).
Sezóna špargle je v plnom prúde. Túto obľúbenú zeleninu mnohých Slovákov možno použiť na prípravu rôznych jedál. Niektorí ľudia sa pýtajú, čo robiť s koncami špargle – dajú sa chutne využiť? Ukázalo sa, že áno – z týchto zvyškov sa dá pripraviť chutná polievka alebo omáčka.

Foto: shutterstock/ImagenX
Môžu sa konce špargle jesť?
Špargľa je skutočná pochúťka, ktorá je obľúbenou zeleninou mnohých ľudí.
- Nielenže má skutočne jedinečnú chuť, ale obsahuje aj cenné živiny, ako sú vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, jód, zinok, vápnik, draslík a horčík.
Sezóna špargle sa začína v máji a zvyčajne trvá do konca júna alebo začiatku júla. Treba si však uvedomiť, že nie každý by si mal špargľu vychutnávať.
- Okrem iného by sa tejto zelenine mali vyhýbať ľudia trpiaci obličkovými kameňmi, dnou alebo syndrómom dráždivého čreva.
Pri príprave špargle na ďalšie spracovanie mnohí ľudia zbavujú zeleninu zdrevnatených koncov a potom ich vyhodia do koša. Ukazuje sa, že je to chyba! Tieto zvyšky sú jedlé – len musíte vedieť, ako ich správne použiť. Okrem iného sa používajú na prípravu chutných polievok alebo omáčok.
Na čo všetko sa dajú použiť konce špargle? Na prípravu aromatického vývaru alebo krémovej polievky
- Na prípravu aromatického vývaru použite odrezané konce špargle.
- Pred varením je dobré ho doplniť mrkvou a cibuľou.
- Tento vývar je ideálnym základom pre rôzne jedlá, napríklad rizoto.
Konce špargle a vývar, ktorý vznikne pri varení špargle, je dobré použiť na prípravu krémovej polievky.
- Stačí, ak do hrnca pridáte uvarené zemiaky, cukety a ďalšiu zelenú zeleninu a potom všetko poriadne rozmixujete.
- Polievku je dobré doplniť malým množstvom sladkej smotany, ktorá jej dodá úžasnú konzistenciu.
Čo pripraviť z koncov špargle? Pripravte si lahodnú omáčku
Môžete pripraviť aj lahodnú omáčku, ktorá je ideálna ako príloha k mäsu alebo cestovinám.
- Konce jednoducho uvarte do mäkka, potom pridajte malé množstvo smotany a rozmixujte.
- Dochuťte soľou, korením, mletou sladkou paprikou a granulovaným cesnakom.
Táto omáčka sa výborne hodí k špagetám alebo penne cestovinám, do ktorých môžete pridať sušené paradajky, nasekanú petržlenovú vňať, zelený hrášok alebo papriku. Je to ideálny spôsob, ako si pripraviť rýchlu, sýtu a veľmi chutnú večeru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ľahká, zdravá a hotová za 30 minút. Špargľová polievka, ktorá je skutočným hitom
Sezóna tejto zeleniny je v plnom prúde. Pripravte si z nej lahodnú krémovú polievku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.