21.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Valentin Ayupov).
Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. Nielenže povzbudzuje, ale zároveň podporuje organizmus. Ak si želáte, aby bola vaša ranná káva ešte zdravšia, pridajte do nej pistáciovú pastu. Zlepší jej chuť aj zdravotné benefity. Zistite, prečo sa oplatí pridávať do kávy práve pistáciovú pastu.

Foto: shutterstock/Valentin Ayupov
Najčastejšími prísadami do kávy sú smotana, cukor či ochutené sirupy. Hoci chutné, nepatria medzi najzdravšie. Lepšou voľbou sú prírodné zložky, ktoré okrem chuti podporia aj zdravie.
Okrem známych korenín ako škorica či kardamón skúste pistáciovú pastu. Aké účinky má takáto káva?
Aké účinky má káva?
Káva má na organizmus mnoho pozitívnych účinkov. Podporuje činnosť nervového systému, povzbudzuje, zlepšuje pamäť a koncentráciu a môže pomáhať v prevencii neurodegeneratívnych ochorení ako Alzheimer či Parkinson. Pripisuje sa jej aj antidepresívne pôsobenie a schopnosť zlepšiť náladu.
Pravidelné pitie kávy môže pomôcť regulovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Okrem toho zrýchľuje metabolizmus, podporuje spaľovanie tukov a má antioxidačné účinky – pomáha bojovať proti voľným radikálom a zlepšuje funkciu pečene. Pridaním pistáciovej pasty môžete jej pozitívne účinky ešte posilniť.
Prečo sa oplatí pridávať pistáciovú pastu do kávy?
Pistáciové dezerty a nápoje sú v súčasnosti veľmi populárne. Pistáciová pasta výborne ladí s chuťou kávy. Najlepšou voľbou je domáca verzia bez pridaného cukru a palmového oleja.
Pistácie pozitívne vplývajú na srdcovocievny systém – znižujú riziko aterosklerózy a srdcových ochorení. Hodia sa aj pri redukčných diétach, keďže majú menej tuku a kalórií než iné orechy.
Sú výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu, podporujú činnosť mozgu a nervového systému a prispievajú k lepšiemu stavu pokožky. Majú nízky glykemický index a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi – preto sú vhodné aj pre diabetikov a osoby s inzulínovou rezistenciou.
Obsahujú aj karotenoidy, ktoré chránia zrak, vitamín E – silný antioxidant, vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový a obehový systém a metabolické procesy. Nechýba ani draslík, ktorý reguluje krvný tlak, či zinok, ktorý podporuje imunitu a zdravie očí. Prítomné flavonoidy majú protizápalové, proti-starnúce a protinádorové účinky.
Ako si pripraviť domácu pistáciovú pastu?
Budete potrebovať:
- 150 g nesolených, lúpaných pistácií
- 3 lyžice kvalitného olivového oleja
- štipku soli
- voliteľne: 2 lyžice sladidla (napr. med, erytritol, xylitol, stévia)
Pistácie opražte (v rúre 15 minút pri 160 °C alebo v teplovzdušnej fritéze). Potom ich spolu s ostatnými ingredienciami rozmixujte do hladkej pasty.

Foto: shutterstock/Valentin Ayupov
Ako pripraviť kávu s pistáciovou pastou?
- Zalejte si obľúbenú kávu – ideálne zo čerstvo mletých zŕn.
- Do šálky dajte dve lyžičky pistáciovej pasty.
- Pridajte napenené mlieko a šot espressa. Vrch môžete ozdobiť nadrobenými pistáciami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite každý deň, vaše črevá sa vám poďakujú. Obľúbený nápoj našich starých mám
Kefír vs. cmar: Ktorý nápoj je kráľom zdravia? Odborníci prezradili prekvapivú pravdu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.