21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).
Paradajky sušené na slnku sú skutočnou bombou mikroživín, ktorá vám dodá dávku vitamínu A, železa a antioxidantov. Sú tiež skvelé na podporu chudnutia a zlepšenie kardiovaskulárnych funkcií. Zistite, kto by mal konzumovať sušené paradajky a ako ich využiť v kuchyni.

Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
Sušené paradajky sú jednou z tých ingrediencií, ktoré dokážu úplne zmeniť chuť vašich jedál a zároveň sú skutočným pokladom vitamínov a minerálov.
- Obzvlášť cenené sú pre vysokú koncentráciu vitamínu A a železa. Vďaka ich zdraviu prospešným vlastnostiam sa ich oplatí pravidelne pridávať do občerstvenia alebo si ich dokonca vychutnávať samostatne.
- Nielenže pomôžu zlepšiť vašu pohodu, ale významne prispejú aj k zníženiu telesnej hmotnosti a zároveň poskytnú intenzívnu chuť, ktorá sa hodí k mnohým jedlám.
Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička už dnes?
Sušené paradajky – vlastnosti
Nie ste si istí, prečo by ste mali jesť sušené paradajky? Vlastnosti tejto obľúbenej zeleniny mnohých prekvapia. Po prvé, sú skutočnou bombou cenných živín.
- Predovšetkým obsahujú veľké množstvo vitamínu A. Ten je mimoriadne dôležitý pre zdravie pokožky, zraku a imunitného systému.
- Slnkom sušené paradajky obsahujú aj lykopén, silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom.
- Ich pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku mnohých ochorení vrátane rakoviny.
- Paradajky sušené na slnku sú zdrojom železa, ktoré podporuje tvorbu červených krviniek a hrá kľúčovú úlohu pri zásobovaní tkanív kyslíkom. Je veľmi dôležité pre ľudí, ktorí bojujú s anémiou. Netreba tiež zabúdať, že tento prvok je nevyhnutný pre dobré fungovanie štítnej žľazy.
- Za zmienku stojí, že sušené paradajky majú nízky obsah kalórií. To z nich robí vynikajúcu zložku redukčnej diéty.
- Obsahujú vlákninu, ktorá dlhodobo zasýti a napomáha tráveniu. Tým pomáha udržiavať cieľovú hmotnosť. Vďaka svojej intenzívnej sladkosti sú ideálne ako náhrada vysokokalorických pochutín.
- Konzumáciou tejto červenej zeleniny si zároveň zabezpečíte prísun cenného draslíka. Ten je kľúčový pre udržanie rovnováhy elektrolytov a správnu činnosť srdca.
Kto by mal jesť sušené paradajky?

Foto: shutterstock.com/Timolina
- Sú ideálne v strave ľudí, ktorí chcú podporiť svoju imunitu, zrak a obehový systém.
- Sú tiež dobrou voľbou pre tých, ktorí si chcú udržať svoju hmotnosť a zhodiť nadbytočné kilogramy.
Na čo sa oplatí pamätať?
- Napríklad, že by sa mali konzumovať s mierou. Obsahujú totiž veľa soli.
Do čoho by ste mali pridávať sušené paradajky?
Do čoho by ste mali pridávať sušené paradajky? Sušené paradajky sa výborne hodia k rôznym ingredienciám a do jedál vnesú intenzívnu sladkokyslú chuť.
- Výborne sa hodia do šalátov, najmä tých s olivami, syrom feta alebo mozzarella, ako aj do čerstvej zeleniny, napríklad uhoriek, papriky alebo cibule.
- Chuť sušených paradajok sa fantasticky kombinuje s cestovinami a rizotom, kde vytvárajú jedinečnú kombináciu s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami.
- Možno ich pridať aj do polievok, ako je paradajkový krém alebo minestrone, ktoré majú intenzívnu farbu a hlbokú chuť.
Ako inak sa dajú použiť sušené paradajky?
- Napríklad v nákypoch, plnkách alebo sendvičových pastách.
- Ich chuť je kulinárskou čerešničkou na torte občerstvenia, ako sú burritos z červených fazúľ alebo vegetariánske palacinky so zeleninovou náplňou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nepreplácajte a vyrábajte doma. Sušené paradajky z tohto receptu sú lepšie ako kupované
Pite každé ráno. Zabudnete na sladkosti a zlepšíte si koncentráciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.