Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Chrumkavé zemiakové placky ako od babičky? Tajomstvo je v tuku

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina). Zemiakové placky sú klasikou slovenskej kuchyne. Milujeme ich pre ich zlatistú, chrumkavú kôrku a jemný vnútrajšok. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že namiesto...

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina).

Zemiakové placky sú klasikou slovenskej kuchyne. Milujeme ich pre ich zlatistú, chrumkavú kôrku a jemný vnútrajšok. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že namiesto chrumkavých placiek dostaneme mäkké a mastné zemiaky. Kľúčom ku chrumkavým zemiakovým plackám je nielen recept, ale aj správny tuk. Ktorý by ste si mali vybrať, aby ste si na nich pochutnali?

Kľúčom ku chrumkavým zemiakovým plackám je nielen recept, ale aj správny tuk. Ktorý by ste si mali vybrať, aby ste si na nich pochutnali?
Foto: shutterstock/Garna Zarina

Na akom tuku sa majú smažiť zemiakové placky?

  • Základné pravidlo znie – vyberte si tuk s vysokým bodom zadymenia.

Ten určuje, či sa tuk na panvici nepripáli a nepokazí chuť pokrmu. Aký tuk by sa mal použiť na vyprážanie zemiakových placiek?

  • V súčasnosti sa na vyprážanie najčastejšie odporúča rafinovaný repkový olej. Má neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia a neovplyvňuje chuť pokrmu. Je tiež pomerne lacný a bežne dostupný.
  • Ak náhodou nemáte po ruke repkový olej, môžete ho nahradiť slnečnicovým olejom. Dobre znáša aj teploty a nebude dominovať v chuti zemiakových placiek.

Ak naopak snívate o tom, že vaše zemiakové placky budú chutiť ako tie babičkine, siahnite po masti. Ide o tuk, ktorý sa kedysi používal na vyprážanie.

Na rozdiel od olejov sadlo oveľa menej preniká do potravín.
Foto: shutterstock/New Africa
  • Jeho vysoký bod zadymenia dodá plackám mimoriadne chrumkavú, zlatistú kôrku a mierne mäsitú, rustikálnu chuť.

Na rozdiel od olejov sadlo oveľa menej preniká do potravín. Ideálna voľba, ak chcete získať chuť z detstva.

Koľko tuku mám použiť na vyprážanie zemiakových placiek?

Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, zemiakové placky sa najlepšie smažia na väčšom množstve tuku, ale nemusia v ňom plávať. Na to, aby sa rovnomerne vyprážali a získali chrumkavú kôrku, stačí na panvici asi 3-5 mm vrstva tuku.

  • Najdôležitejším pravidlom je tuk poriadne rozohriať, len to zaručí úspech.

Pred vložením prvej placky na panvicu urobte skúšku – do tuku dajte trochu zemiakovej zmesi. Ak začne rýchlo prskať, ste pripravení na vyprážanie palaciniek. Taktiež nevhadzujte príliš veľa placiek naraz. To môže spôsobiť, že teplota tuku klesne, čím sa placky stanú mäkkými a vločkovitými.

Čo robiť, aby boli placky chrumkavé?

Keď si predstavíme zemiakové placky, predstavíme si zlatistú a chrumkavú kôrku. Okrem tuku sa na tom podieľa aj niekoľko ďalších faktorov, ktoré je dobré mať na pamäti. Čo by ste mali urobiť, aby boli placky chrumkavé?

Čo robiť, aby boli placky chrumkavé?
Foto: shutterstock/freeskyline
  • Nastrúhané zemiaky dôkladne zbavte prebytočnej vody – čím je cesto suchšie, tým sú placky chrumkavejšie.
  • Do zmesi pridajte lyžicu zemiakovej múky – zlepší štruktúru a pomôže udržať zemiakové placky chrumkavé.
  • Smažte na veľmi horúcom tuku – vďaka tomu bude kôrka ihneď chrumkavá a nenasiakne tukom.
  • Placky osušte na papierovej utierke – takto sa zbavíte prebytočného tuku hneď po vyprážaní.
  • Panvicu neprikrývajte – para, ktorá sa na nej zhromažďuje, spôsobí zmäknutie palacinkovej kôrky.
  • Najchutnejšie zemiakové placky vychádzajú na masti – sú chrumkavé a aromatické. Tento druh tuku má svojich odporcov, ktorí poukazujú na to, že vyprážanie na rafinovanom repkovom oleji je zdravšie.

Mali by sme si však uvedomiť, že vyprážané jedlá vo všeobecnosti nepatria medzi najzdravšie potraviny a pri zemiakových plackách nejde ani tak o to, aby boli zdravé, ako o to, aby boli chutné a chrumkavé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.

Zemiakové placky bez múky? Aj mňa to prekvapilo. Keď som ich skúsila, bola som nadobro stratená


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V tejto krajine svieti slnko 300 dní v roku. Menej turistov než v Turecku či Egypte

21.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Karina Movsesyan). Hľadáte cenovo dostupné miesto na dovolenku, ktoré ponúka nádherné počasie, piesočnaté pláže a krištáľovo čisté lagúny? Ak…

Toto je najlepší čas na prípravu tohto dezertu. Je sladký a nadýchaný ako obláčik

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/istetiana). Nechcete opäť piecť koláč? Hnetenie, obavy, či bude dobrý, pečenie a potom čakanie, kým vychladne? Tak to je…

Ideálne na cestoviny a pizzu. Táto omáčka je lepšia ako bolonská. Názov pochádza od námorníkov

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marie C Fields). Keď hovoríme o talianskej kuchyni, nemožno nespomenúť rôzne omáčky. Niektoré sú ideálne na cestoviny, iné na…

Ako sa zbaviť migrény? Tieto prírodné metódy vám môžu pomôcť

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nikodash). Migréna nie je len bolesť hlavy – je to choroba, ktorá dokáže ovládnuť váš život. Prírodné riešenia môžu…

Tipy,

Čo prezrádza farba žĺtka o vajci? Prekvapivé výsledky výskumu

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/FotoDuets). Tmavooranžové žĺtka môžu obsahovať viac omega-3 mastných kyselín a vitamínov. Vedci odhaľujú, ako strava sliepok ovplyvňuje kvalitu vajec.…

Auto Trendy

TDI: Turbodieseloví králi ciest, ktorí píšu motoristickú históriu už viac ako tri desaťročia

21.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kultové motory TDI fascinujú vodičov od roku 1989. Prečo sa stali legendou a aké tajomstvá skrývajú pod kapotou? TDI

Šéf Tesly láka bývalého riaditeľa McDonald's zachrániť potápajúcu sa loď

21.5.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla v problémoch siaha po finančnom expertovi z reštauračného biznisu. Dokáže Jack Hartung, ktorý roky riadil financie v Chipotle a McDonald's, vrátiť elektromobilovému gigantovi zašlú…

Odhalený trik na lacné letenky: Odborníčka prezrádza, čo skutočne funguje

21.5.2025 Redakcia Auto trendy - Odborníčka na cenotvorbu v leteckých spoločnostiach prezrádza exkluzívny trik, ako ušetriť až 30% pri kúpe leteniek. Zabudnite na mýty o prehliadačoch v režime inkognito.

Horúca novinka: Renault a Stellantis odmietajú fúziu! Špekulácie o spojení automobilových gigantov padli

21.5.2025 Redakcia Auto trendy - Rokovania o možnom partnerstve dvoch automobilových koncernov sa nekonajú. Predseda Stellantisu rázne ukončil všetky dohady.

Tajomný Kuneradský zámok: Miesto, kde história ožíva

21.5.2025 Redakcia Auto trendy - Uprostred nádhernej prírody Malej Fatry sa ukrýva tajomný Kuneradský zámok. Tento historický skvost, ktorý bol svedkom mnohých významných udalostí, láka návštevníkov svojou jedinečnou atmosférou a…

Strašidelné príbehy z ciest: Duchovia, ktorí naháňajú vodičov

21.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nevysvetliteľné javy na cestách, záhadné nehody a prízraky za volantom – tieto motoristické horory vám naženú zimomriavky aj za bieleho dňa.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov