20.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrei Leontev).
Panna cotta je taliansky dezert, ktorý je ideálny v horúcom počasí. Najlepšie chutí v domácej verzii, pripravený z prírodných surovín a čerstvého ovocia. Ako pripraviť dezert panna cottu krok za krokom? Pozrite si recept na sladký život.

Foto: shutterstock/Andrei Leontev
Panna cotta sa preslávila v talianskom Piemonte na začiatku 20. storočia. Pôvabný názov v preklade znamená varený krém. Jemná, harmonická chuť dezertu s výrazným nádychom vanilky znamená, že panna cotta má mnoho priaznivcov aj na Slovensku. Patríte k nim aj vy? Vyskúšajte náš recept na panna cottu vo vašej kuchyni.
Recept na panna cottu. Prísady na dezert
Na prípravu panna cotty potrebujete:
- 250 ml sladkej smotany (30 %)
- 50 g cukru
- 1 vanilkový struk
- 250 ml tučného mlieka
- 3 čajové lyžičky želatíny
- čerstvé ovocie na ozdobu
Ako krok za krokom pripravíte dezert panna cotta?
- Začneme rozpustením želatíny v troch polievkových lyžiciach studenej vody. Všetko dôkladne premiešame.
- Mlieko a smotanu nalejeme do hrnca a pridáme cukor.
- Teraz je čas na prírodné arómy. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a vyberieme semienka. Potom ho celý (stonku aj semienka) pridajte do hrnca.
- Obsah hrnca zahrejte a neustále miešajte. Keď obsah začne vrieť, stiahnite hrniec z ohňa.
- Do stuhnutej, ale stále mierne horúcej zmesi pridajte želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Zmes rozdeľte na porcie, najlepšie do piatich malých misiek.
- Misky vložte do chladničky približne na štyri hodiny, kým dezert úplne stuhne.
Recept na panna cottu. Ako podávať?
Ako má vyzerať hotová panna cotta? Hotový dezert spoznáte podľa pevnej konzistencie, ktorá sa pri pohybe mierne trasie. To je znamenie, že pod misu už možno položiť tanier a stuhnutý dezert naň preniesť.

Foto: shutterstock/Francesco83
Panna cottu zalejte ovocnou omáčkou, džúsom alebo hustým sirupom podľa vlastného výberu a bohato ozdobte čerstvým ovocím. Najlepšie sa tu hodia čučoriedky, jahody a maliny. Na vrch dezertu môžete položiť aj lístok mäty.
Panna cotta – koľko kalórií?
„La dolce vita“ je taliansky výraz, ktorý doslova znamená ‚sladký život‘ a označuje životný štýl plný bezstarostnosti a užívania si každodenného života.
- Takú malú porciu talianskeho potešenia, ako je panna cotta, si môžu dopriať aj tí, ktorí držia diétu. 100 g tohto krémového dezertu má približne 157 kcal, čo je presne toľko ako napríklad jedno slepačie vajce.
Panna cotta teda nie je najkalorickejšou pochúťkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy robím na špeciálne príležitosti. Milionársky koláč zaujme svojou sladkosťou.
Tieto lievance si pripravím na raňajky za pár minút. Sú nadýchané ako obláčiky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.