18.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().
Hovädzí guláš je špecialitou. Podáva sa s knedľou alebo kašou alebo ryžou, ale ani tie najlepšie prílohy ho nezachránia, keď je mäso tvrdé a bez chuti. S týmto receptom sa toho nemusíte obávať. Poradíme vám, ako pripraviť dusené hovädzie mäso s dokonale mäkkým mäsom. Stavím sa, že nikomu ešte nenapadlo pridať toto korenie do niečoho iného ako do jablkového koláča.

Foto: shutterstock/Stepanek Photography
Prečo som nazvala hovädzí guláš špecialitou? Pretože toto jedlo je ideálne na každú príležitosť. Či už na rodinné oslavy, ako sú svadby, krstiny, meniny alebo významné výročia, alebo na nedeľné a každodenné obedy. Recept na tento guláš nie je zložitý, ale vieme, že jedlá z hovädzieho mäsa bývajú náročné na prípravu. Najmä v gulášoch a omáčkach sa mäso rado vysušuje a namiesto chutného, jemného hovädzieho mäsa máme niečo ako tvrdú papuču.
Čo teda môžete urobiť, aby bolo hovädzie mäso v guláši dokonale mäkké? Máme na to tri patenty.
- Prvým je marinovanie mäsa v korení vrátane škorice. Znie to nezvyčajne? Možno áno, ale pridanie škorice „stiahne“ tkanivá mäsa k sebe, takže sa v ňom zachytí všetka chuť.
- Okrem toho je dobré pridať do mäsa počas dusenia červené víno – kyslá chuť suchého vína urobí mäso úžasne jemným.
- Dôležité je aj správne opečenie mäsa – krátke, intenzívne, zo všetkých strán bez miešania, aby sa všetky šťavy „zachytili vo vnútri“.
Vďaka týmto tipom bude váš guláš chutiť ako z najlepšej reštaurácie.
Ako pripraviť hovädzí guláš? S týmto receptom vyjde ako z reštaurácie
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho mäsa, najlepšie sa hodí stehno, krk alebo bôčik
- 3 stredne veľké mrkvy
- 1 koreň petržlenu
- 2-3 stonky zeleru
- 2 žlté cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml hovädzieho vývaru s kosťou (možno použiť aj hovädzí alebo hovädzí a hydinový vývar)
- 300 ml suchého červeného vína
- korenie – soľ a korenie, bobkový list, sladká paprika, pálivá paprika, škorica
- voliteľne – paradajkový pretlak
Hovädzí guláš – ako na to

Foto: shutterstock/hlphoto
- Mäso osušte papierovou utierkou a nakrájajte na väčšie kocky. Pridajte škoricu, sladkú a štipľavú papriku, premiešajte a vložte do chladničky asi na dve hodiny alebo najlepšie na celú noc, aby sa mäso marinovalo.
- Pripravte si hrniec so širokým dnom alebo veľkú panvicu a rozohrejte tri lyžice oleja. Cibuľu nakrájajte na plátky a vhoďte ju do horúceho oleja. Keď zosklovatie, pridajte cesnak pretlačený cez lis. Minútu smažte na silnom ohni a potom pridajte hovädzie mäso.
- Smažte na vysokom plameni, kým sa mäso „nezapečie“ zo všetkých strán. Mäso nemiešajte príliš často, aby nepustilo vodu. Nemajte obavy, ak sa začne pripaľovať.
- Do opečeného mäsa nalejte horúci vývar a drevenou špachtľou premiešajte dno, aby ste „stiahli“ lepkavé mäso a „rozhýbali“ chuť. Pridajte niekoľko bobkových listov a dusené mäso varte asi hodinu.
- Zeleninu ošúpte a nakrájajte na kocky. Po 30 minútach varenia ju pridajte do hrnca spolu s mäsom.
- Potom prilejte víno a počkajte, kým sa časť alkoholu odparí. Guláš varte na miernom ohni hodinu a pol.
- Keď mäso začne mäknúť, dochuťte ho korením a koncentrátom, ak ho používate. Guláš varte, kým sa mierne nezredukuje (nemalo by to trvať dlhšie ako 30 minút).
- Ku koncu varenia môžete guláš ešte zahusťovať dvoma lyžicami múky zmiešanej s trochou studenej vody alebo vychladnutého vývaru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bravčové mäso do mlieka nenamáčam. Mám iný patent na jemné a mega šťavnaté bravčové rezne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.