Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Hovädzí guláš pripravujem ako z reštaurácie. Mäso je jemné vďaka nezvyčajnému koreniu.

18.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Hovädzí guláš je špecialitou. Podáva sa s knedľou alebo kašou alebo ryžou, ale ani tie najlepšie prílohy ho nezachránia, keď je mäso tvrdé a...

18.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().

Hovädzí guláš je špecialitou. Podáva sa s knedľou alebo kašou alebo ryžou, ale ani tie najlepšie prílohy ho nezachránia, keď je mäso tvrdé a bez chuti. S týmto receptom sa toho nemusíte obávať. Poradíme vám, ako pripraviť dusené hovädzie mäso s dokonale mäkkým mäsom. Stavím sa, že nikomu ešte nenapadlo pridať toto korenie do niečoho iného ako do jablkového koláča.

Poradíme vám, ako pripraviť dusené hovädzie mäso s dokonale mäkkým mäsom.
Foto: shutterstock/Stepanek Photography

Prečo som nazvala hovädzí guláš špecialitou? Pretože toto jedlo je ideálne na každú príležitosť. Či už na rodinné oslavy, ako sú svadby, krstiny, meniny alebo významné výročia, alebo na nedeľné a každodenné obedy. Recept na tento guláš nie je zložitý, ale vieme, že jedlá z hovädzieho mäsa bývajú náročné na prípravu. Najmä v gulášoch a omáčkach sa mäso rado vysušuje a namiesto chutného, jemného hovädzieho mäsa máme niečo ako tvrdú papuču.

Čo teda môžete urobiť, aby bolo hovädzie mäso v guláši dokonale mäkké? Máme na to tri patenty.

  • Prvým je marinovanie mäsa v korení vrátane škorice. Znie to nezvyčajne? Možno áno, ale pridanie škorice „stiahne“ tkanivá mäsa k sebe, takže sa v ňom zachytí všetka chuť.
  • Okrem toho je dobré pridať do mäsa počas dusenia červené víno – kyslá chuť suchého vína urobí mäso úžasne jemným.
  • Dôležité je aj správne opečenie mäsa – krátke, intenzívne, zo všetkých strán bez miešania, aby sa všetky šťavy „zachytili vo vnútri“.

Vďaka týmto tipom bude váš guláš chutiť ako z najlepšej reštaurácie.

Ako pripraviť hovädzí guláš? S týmto receptom vyjde ako z reštaurácie

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho mäsa, najlepšie sa hodí stehno, krk alebo bôčik
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 koreň petržlenu
  • 2-3 stonky zeleru
  • 2 žlté cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml hovädzieho vývaru s kosťou (možno použiť aj hovädzí alebo hovädzí a hydinový vývar)
  • 300 ml suchého červeného vína
  • korenie – soľ a korenie, bobkový list, sladká paprika, pálivá paprika, škorica
  • voliteľne – paradajkový pretlak

Hovädzí guláš – ako na to

Toto jedlo je ideálne na každú príležitosť.
Foto: shutterstock/hlphoto
  1. Mäso osušte papierovou utierkou a nakrájajte na väčšie kocky. Pridajte škoricu, sladkú a štipľavú papriku, premiešajte a vložte do chladničky asi na dve hodiny alebo najlepšie na celú noc, aby sa mäso marinovalo.
  2. Pripravte si hrniec so širokým dnom alebo veľkú panvicu a rozohrejte tri lyžice oleja. Cibuľu nakrájajte na plátky a vhoďte ju do horúceho oleja. Keď zosklovatie, pridajte cesnak pretlačený cez lis. Minútu smažte na silnom ohni a potom pridajte hovädzie mäso.
  3. Smažte na vysokom plameni, kým sa mäso „nezapečie“ zo všetkých strán. Mäso nemiešajte príliš často, aby nepustilo vodu. Nemajte obavy, ak sa začne pripaľovať.
  4. Do opečeného mäsa nalejte horúci vývar a drevenou špachtľou premiešajte dno, aby ste „stiahli“ lepkavé mäso a „rozhýbali“ chuť. Pridajte niekoľko bobkových listov a dusené mäso varte asi hodinu.
  5. Zeleninu ošúpte a nakrájajte na kocky. Po 30 minútach varenia ju pridajte do hrnca spolu s mäsom.
  6. Potom prilejte víno a počkajte, kým sa časť alkoholu odparí. Guláš varte na miernom ohni hodinu a pol.
  7. Keď mäso začne mäknúť, dochuťte ho korením a koncentrátom, ak ho používate. Guláš varte, kým sa mierne nezredukuje (nemalo by to trvať dlhšie ako 30 minút).
  8. Ku koncu varenia môžete guláš ešte zahusťovať dvoma lyžicami múky zmiešanej s trochou studenej vody alebo vychladnutého vývaru.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Recept na guláš, pri ktorom sa vám budú zbiehať slinky. S týmito ingredienciami je to istý hit na večeru

Bravčové mäso do mlieka nenamáčam. Mám iný patent na jemné a mega šťavnaté bravčové rezne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alternatíva tradičného jablkového koláča. Tento chrumkavý dezert poteší vašich hostí

18.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo) Tradičný jablkový koláč je overená klasika, ale ak hľadáte niečo nové, rýchle a zároveň výnimočne chutné, vyskúšajte…

Ako ovplyvňuje každodenná konzumácia jahôd telo? Dietologička hovorí jasne

18.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini). Jahody si už dlho tešia povesť chutného zdroja mnohých živín. Dietologička Jessica McAllister zdôrazňuje výhody ich konzumácie. Podľa…

Otlačený nos od okuliarov vám ničí make-up? Siahnite po lacnom výrobku z drogérie, ktorý vás tohto problému zbaví

18.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Creative Lab). Na jar a v lete čoraz častejšie nosíme slnečné okuliare. Hoci ide o štýlový doplnok, môže nám…

Neexistuje lepšia kombinácia. Táto plnka do cestovín je majstrovské dielo

18.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov). Ak nemáte nápad na chutný obed a v špajze sa vám povaľuje balenie veľkých cestovinových mušlí, máme…

Priťahuje nečistoty ako magnet. To je dôvod, prečo sa vlasy rýchlejšie mastia a hromadia sa lupiny.

18.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marina Demeshko). Mnohí z nás pripisujú starostlivosti o vlasy a ich úprave veľký význam. Bohužiaľ, pri týchto rituáloch často…

Auto Trendy

Legenda sa vracia s elektrickým pohonom všetkých kolies!

18.5.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka prekvapila fanúšikov novým konceptom, ktorý vyzerá takmer pripravený na sériovú výrobu. Legendárna "štvorka" dostane druhý elektromotor a vyššiu svetlú výšku.

Elon Musk vlastní úchvatnú zbierku áut, no ani jedno nie je elektrické!

18.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najbohatší muž sveta a šéf Tesly preferuje pod kapotou benzín, nie batérie. Čo skrýva vo svojej garáži za takmer miliardu dolárov?

Novinka v nabíjaní elektromobilov: Nemecký kúzelný obrubník mení pravidlá hry!

18.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si mesto, kde nemusíte hľadať nabíjacie stanice pre váš elektromobil. Kde každý obrubník môže byť zdrojom energie. Nemecký koncern Rheinmetall práve takúto budúcnosť testuje…

Najlepšie letisko sveta sa rozrastá: Singapur stavia terminál ako malé mesto

18.5.2025 Redakcia Auto trendy - Changi, ktoré práve získalo titul najlepšieho letiska sveta pre rok 2025, začína s výstavbou obrovského Terminálu 5. Nová časť má byť ekologická, pandémii-odolná a poskytovať…

Pozor, turisti! Egypt zavádza nové pravidlá pre dovolenkárov na plážach

18.5.2025 Redakcia Auto trendy - Pre milovníkov egyptských pláží prichádzajú zásadné zmeny. Kvôli zvýšenej aktivite žralokov musíte dodržiavať prísne pravidlá, inak riskujete nielen pokutu, ale aj vlastný život.

Desivé tajomstvo Nitrianskeho hradu: Tunel, ktorý pohltil ľudí navždy

18.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ukrytý pod múrmi jedného z najstarších sídel na Slovensku, Nitrianskeho hradu, leží starý, zabudnutý tunel. Podľa kroník mal slúžiť ako úniková cesta, no miestni šepkajú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov