18.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Victoria Ferr).
Táto nenápadná rastlina je skutočným pokladom z našich lúk. Práve teraz, v máji, obsahuje najviac vitamínov a minerálov. Stačí ju správne zbierať a pripraviť z nej ranný nápoj, ktorý prečistí organizmus a dodá mu energiu na celý deň.

Foto: Shutterstock/Victoria Ferr
Kedy zbierať žihľavu? Máte len krátky čas!
Najlepší čas na zber žihľavy je apríl a máj, skôr než začne kvitnúť. Vtedy sú jej listy mladé, jemné a plné vitamínov. Pri zbere vždy používajte rukavice a vyberte si miesta vzdialené od ciest. Najlepšie sú mladé listy z vrchných 10-15 cm stonky.
Zelený poklad plný vitamínov – čo všetko v nej nájdete?
Žihľava obsahuje vitamíny A, B2, C a K, minerály ako železo, horčík, vápnik, kremík a draslík. Nechýbajú ani flavonoidy a triesloviny s protizápalovými účinkami. Jej pravidelná konzumácia posilňuje imunitu a celkovú vitalitu organizmu.
Ranný rituál, ktorý vás postaví na nohy
Najlepšie je piť žihľavový nápoj ráno nalačno. Naštartuje metabolizmus, hydratuje telo a podporí detoxikáciu. Žihľava pomáha pečeni a obličkám, pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu. Znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a bojuje proti anémii.

Foto: súkromný archív
Pripravte si zázračný nápoj – je to jednoduché!
Hrsť žihľavových listov umyte, vložte do pohára a zalejte vodou s teplotou 80-85°C. Nechajte lúhovať 10-15 minút a preceďte. Môžete pridať plátky zázvoru alebo pomaranča. Kúru robte maximálne tri týždne, potom si dajte prestávku. Jeden pohár denne stačí na dosiahnutie blahodarných účinkov.
Pozor, nie je pre každého – kedy sa jej vyhnúť
Žihľava sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám. Konzultácia s lekárom je potrebná pri poruchách elektrolytov, ochoreniach obličiek a užívaní liekov na riedenie krvi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo nezalievať žihľavovým hnojivom? Týmto rastlinám môže uškodiť!
Čaj pre zamiokulkas. Dajte mu napiť a rýchlo vyklíčia nové lístky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.