17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya).
Janovská piškóta je cukrárska klasika, ktorá je ideálna ako základ pre viacvrstvové koláče a torty. Na rozdiel od tradičnej piškótovej torty neobsahuje prášok do pečiva. Jej nadýchanosť spôsobujú dobre vyšľahané vajcia. Prídavok masla jej dodáva jemnú vlhkosť a zabraňuje drobeniu pri krájaní. Ako ju pripraviť, aby bola vždy perfektná?

Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya
Čím vyniká janovská piškóta? Táto ingrediencia je kľúčová
Hoci recept na janovskú piškótu nie je zložitý, vyžaduje si precíznosť a trpezlivosť.
- Najdôležitejším krokom je dlhé šľahanie vajec s cukrom. Len dobre prevzdušnená zmes zabezpečí výšku a mäkkosť upečeného výrobku.
- Maslo pridané na konci udržiava koláč vlhký a menej náchylný na vysychanie – dôležitá vlastnosť, ak sa má piškótový koláč vrstviť s krémami alebo penou.
- Na rozdiel od klasickej piškóty sa janovská piškótová torta veľmi dobre krája – aj na tri časti – a po zostavení zostáva stabilná.
Vďaka tomu patrí medzi obľúbené recepty nielen domácich cukrárov, ale aj profesionálnych cukrárov.
Ako pripraviť dokonalú janovskú piškótu za 10 minút?
Suroviny (pre 24 cm tortovú formu):
- 6 veľkých vajec
- 200 g jemného cukru
- 220 g celozrnnej múky
- 30 g masla (2 PL)
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli

Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock
Spôsob prípravy:
- Múku preosejte cez sito do misky – tým sa nadýcha a prevzdušní. Odstavte.
- V samostatnej miske (najlepšie kovovej alebo sklenenej) vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli. Šľahajte minimálne 10 minút – kým zmes nebude svetlá, veľmi nadýchaná a bez kryštálikov cukru.
- Ku koncu šľahania pridajte vanilkový extrakt.
- Medzitým predhrejte rúru na 175-180 °C (možnosť hore/dole, bez ventilátora).
- Do vyšľahanej vaječnej zmesi po častiach pridávajte múku a jemne miešajte stierkou. Nemiešajte rýchlo- cieľom je zachovať nadýchanosť.
- Odložte si 3-4 polievkové lyžice cesta do samostatnej misky a zmiešajte ich s rozpusteným, vychladnutým maslom. Potom túto zmes pridajte do hlavnej misy a jemne premiešajte.
- Pripravte si tortovú formu – vyložte ju papierom na pečenie (boky môžete vymazať maslom, aby papier dobre priľnul). Nalejte cesto a zarovnajte ho.
- Pečte 35 – 40 minút na strednej priečke. Po upečení otvorte dvierka rúry a počkajte 10 minút. Potom ju úplne otvorte a po ďalších 5 minútach piškótu vyberte.
- Pred vybratím koláča z formy chvíľu počkajte, aby ste ho nepoškodili.
Dokonalý piškóta na každú príležitosť. Dobre sa hodí na koláče a zákusky
Janovská piškóta je recept, ktorý sa oplatí mať vo svojom kulinárskom repertoári. Vďaka svojej pružnosti a vláčnosti sa dobre hodí nielen do torty, ale aj do klasického pečiva s ovocím alebo krémom. Je jednoduchá na prípravu, nevyžaduje si žiadne špeciálne vybavenie a takmer vždy sa vydarí – za predpokladu, že dbáte na dobré vyšľahanie vajec.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto torta je hitom na narodeninových oslavách. Je neuveriteľné, aká je chutná a nadýchaná.
Rýchla narodeninová torta, ktorá sa vždy podarí. Minimum práce, maximálny účinok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.