16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tasha_lyubina).
Tento syr je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vápnika a Slováci ho jedia len zriedka, hoci je naozaj chutný. Pochádza zo slnečného Cypru, kde sa považuje za miestnu pochúťku. Zaujíma dôležité miesto v stredomorskej strave a v kuchyni sa dá použiť na rôzne spôsoby. Jedzte ho pravidelne pre lepšiu pamäť a kosti silné ako dub.

Foto: shutterstock/tasha_lyubina
Ak máte radi syr, nemusíte sa ho vzdávať. Snažte sa však vyberať si zdravšie, ktoré okrem chuti ponúkajú aj čo najviac cenných živín.
Jedným z produktov, ktoré sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička, je syr halloumi. Táto pochúťka z Cypru okrem tuku a soli obsahuje aj celý rad cenných prvkov a vitamínov, je zdrojom bielkovín a vápnika, a to je len začiatok.
Syr halloumi – čo to je, koľko kalórií obsahuje a ako ho jesť? Je chutný a sýty
Halloumi je tradičný biely, polotvrdý a elastický syr pochádzajúci z Cypru, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka alebo jeho zmesi s kozím a kravským mliekom.
- Zvyčajne sa doň pridáva aj mäta, obsahuje približne 46 % vody, veľa tuku a maximálne 3-6 % soli.
Môže sa jesť čerstvý, roztopený, vyprážaný alebo grilovaný. - V 100 g syra halloumi je až 321 kcal. To je veľa, ale zasýti na dlhšiu dobu, takže je ideálny na raňajky.
Sýr halloumi sa hodí aj do rôznych šalátov a môže sa podávať aj ako predjedlo na charcuterie board alebo ako náhrada mäsa napríklad na pizzu či do hamburgerov.
Prečo jesť syr halloumi? Je zdrojom bielkovín, vápnika a mnohých vitamínov.
Syr halloumi sa všeobecne považuje za zdravý produkt, pretože obsahuje veľa bielkovín podporujúcich svaly a vápnik potrebný pre zdravé kosti a zuby.
- V jeho zložení nájdete aj fosfor, draslík alebo horčík a vitamíny: A, E, D, K alebo vitamíny skupiny B: B12, B2, ktoré sú dôležité pre nervový systém.
- A nezabudnite na tuky, ktoré sú zdrojom energie.
Pochúťka, ktorá nie je pre každého. Kto by nemal jesť syr halloumi?
Napriek tomu, že táto pochúťka môže mnohým ľuďom prospieť (vrátane tých so zvýšeným rizikom osteoporózy), nie každý by mal jesť syr halloumi. Okrem iných si naň musia dávať pozor ľudia s redukčnou diétou a pacienti s vysokým krvným tlakom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Syr Brie – vlastnosti a použitie v kuchyni. Ako sa líši od obľúbeného camembertu?
Neexistuje lepší spaľovač tukov. Stačí ho pridať do kefíru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.