Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Sú také dobré, že zmiznú skôr, ako stihnú vychladnúť. Chrumkavé a maslové. Prekonali tie z pekárne

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gita Kulinitch Studio). Domáce croissanty nemajú konkurenciu. Hoci si ich môžete kúpiť v každej pekárni alebo siahnuť po hotových zo supermarketu, nechutia rovnako. Keď...

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gita Kulinitch Studio).

Domáce croissanty nemajú konkurenciu. Hoci si ich môžete kúpiť v každej pekárni alebo siahnuť po hotových zo supermarketu, nechutia rovnako. Keď ich vyrobíte vlastnými rukami, majú niečo, čo sa nedá zabaliť do fólie ani uložiť do regálu – vôňu, ktorá sa šíri po celom dome.

Sú také dobré, že zmiznú skôr, ako stihnú vychladnúť. Chrumkavé a maslové. Prekonali tie z pekárne.
Foto: shutterstock/Gita Kulinitch Studio

Croissanty sú jedným z najznámejších druhov pečiva na svete. Ich charakteristický tvar a vrstvená štruktúra im dodávajú jedinečnú chuť aj vzhľad. Ak ich pripravujete prvýkrát, nezabudnite, že lístkové cesto nie je žiadna sranda. Vyžaduje si pozornosť, trpezlivosť a… trochu lásky k pečeniu. Ak si však croissanty doma pripravíte čo i len raz, na tie kupované v obchode sa už nikdy nebudete pozerať rovnako. Sú ľahké, vrstvené, voňavé maslom, na okrajoch chrumkavé a vnútri sa vám rozplynú v ústach. Môžete do nich pridať čokoládu alebo džem, alebo ich nechať klasické, pretože aj tak budú za pár minút preč.

Jednoduchý recept na croissant. Francúzska klasika, ktorú si zamilujete od prvého sústa

Nemusíte byť cukrársky majster, aby ste upiekli dokonalý croissant. Stačí vám dobrý recept, poriadne maslo a trochu voľného času. Tajomstvo spočíva v dobre vymiesených vrstvách cesta a chladení medzi preložením. Tým sa dosiahne efekt listového vnútra.

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky typu 550,
  • 60 g cukru,
  • 10 g soli,
  • 10 g instantného droždia (alebo 25 g čerstvého),
  • 270 ml studeného mlieka,
  • 40 g mäkkého masla (na cesto),
  • 250 g studeného masla nakrájaného na kocky (na vyvaľkanie),
  • vajce + lyžica mlieka.
Francúzska klasika, ktorú si zamilujete od prvého sústa.
Foto: shutterstock/Sylwester Lukaszonek

Ako sa balí cesto na croissanty? V tom spočíva celé čaro a tvar francúzskeho croissantu

Zavinovanie nie je zložité, ale vyžaduje si presnosť a trochu cviku. Ak sa vám prvýkrát nepodarí dokonale zavinúť, nič sa nedeje. S každým ďalším sa priblížite k majstrovstvu. A vôňa vychádzajúca z rúry vám všetko vynahradí.

Príprava:

V miske mixéra alebo ručne zmiešajte múku, cukor, soľ a droždie. Postupne prilievajte studené mlieko, pridajte mäkké maslo a mieste, kým cesto nebude hladké a pružné. Vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a dajte na 1 – 2 hodiny do chladničky. Studené maslo rozvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie na obdĺžnik (približne 15 x 20 cm). Vychladnuté cesto rozvaľkajte na dvakrát väčší obdĺžnik, do stredu položte maslo a celé ho preložte.

Cesto dôkladne rozvaľkajte, preložte na polovicu a vložte na 30 minút do chladničky. Rozvaľkanie a preloženie zopakujte ešte 2-krát, zakaždým v chlade. Po poslednom schladení cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou približne 25 x 50 cm. Nakrájajte na trojuholníky so základňou približne 8 cm. Kúsky zrolujte do tvaru croissantu, od základne až po vrch. Croissanty položte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 1,5 – 2 hodiny. Mali by výrazne vykysnúť. Croissanty potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 15-18 minút, kým nie sú zlatisté a vykysnuté.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Na spáleniny od slnka dobre pôsobí nielen aloe vera. Čo prinesie rýchlu úľavu?

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tonytao). Najmä v lete je užitočné vedieť, ako sa rýchlo zbaviť spálenia od slnka. V dovolenkovej sezóne dochádza k…

Hovorí sa, že je podobné Santorini. Tu si môžete oddýchnuť bez davov a bez toho, aby ste minuli veľa peňazí

04.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iurii Dzivinskyi). Santorini je nádherné, no aj poriadne drahé a počas sezóny preplnené. Ak hľadáte podobný zážitok v pokojnejšom…

Ako pitie kolagénu ovplyvňuje telo? Prekvapujúce výsledky výskumu

04.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prathankarnpap). Pitie kolagénu, respektíve jeho perorálne užívanie, už niekoľko rokov vzbudzuje veľký záujem spotrebiteľov aj výskumníkov. Podľa štúdie publikovanej…

Takto sa ochránite pred vniknutím sršňov do vášho domu. Zápach ich odradí

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/thatmacroguy). Blanokrídly hmyz je pre náš ekosystém mimoriadne dôležitý, pretože opeľuje kvety, čo prispieva k rastu plodov a semien.…

Robte to s rastlinami v horúcom počasí. Záhrada sa nezmení na púšť

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich). Vysoké teploty sú pre naše rastliny v záhrade skutočnou výzvou. Aby sme ich ochránili pred poškodením a…

Auto Trendy

Nesmrteľná Lada Niva dostáva nový život: Facelift a silnejší motor za 15 530 eur

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Toto auto odmieta zomrieť a po druhýkrát v relatívne krátkom čase vyrážajú loviť zákazníkov v inovovanom prevedení. Vtipné však je, že ani tento krok, ani…

Toyota bráni 100 km dojazd svojho RAV4 PHEV: "Je to dostatočné pre bežného používateľa"

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonská automobilka Toyota vyšla na obranu svojho hybridného modelu RAV4 PHEV, ktorý dosahuje 100 kilometrov elektrického dojazdu. Zatiaľ čo kritici považujú túto hodnotu za nedostatočnú,…

Čerpacia stanica prestala existovať. Obrovský výbuch v Ríme

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Agentúra ANSA priniesla správu o mohutnom výbuchu na distribučnom mieste paliva v rímskej štvrti Casilino, ktorý otriasol celým mestom. Zvuk explózie bol počuť na veľkú…

Nissan N7: Elektrický sedan za 16 200 eur poráža Mazdu 6e

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonská automobilka Nissan zaznamenáva obrovský úspech na čínskom trhu so svojím najnovším modelom N7. Tento cenovo dostupný elektrický sedan si za šesť týždňov objednalo viac…

Šokujúca štúdia: Benzínové autá Euro 6d sú rovnako škodlivé ako staršie modely bez filtrov

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia spochybňuje účinnosť filtrov častíc v moderných benzínových autách a dokazuje, že sú znečisťujúcejšie, než sa predpokladalo. Nemecký výskum odhalil, že emisie z benzínových…

Prehriatý automobil môže zabiť za 15 minút: Kedy smieš rozbiť sklo a zachrániť život

04.07.2025 Redakcia Auto trendy Stačí niekoľko desiatok minút státia na slnku, aby sa interiér automobilu premenil na pec – aj keď je vonku teplota len mierna. Vo vnútri auta môže…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov