16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yaroshenko Maryna).
Keď vám už klasické miešané vajíčka nechutia a omeleta sa podobá podrážke, oplatí sa poobzerať po niečom novom. Čo pripraviť z vajec na raňajky? Vajíčka na obláčiku sú hitom. Pokrm je sýty a vyzerá ako z luxusnej reštaurácie.

Foto: shutterstock/Yaroshenko Maryna
Vajíčka jedávam na raňajky prakticky každý deň. Prešla som už všetkým – uvarené natvrdo, uvarené na mäkko, z rúry, pošírované, vyprážané, omeleta. A viete čo, vôbec sa mi ich nechce vzdať. Sú jedným z najhodnotnejších zdrojov bielkovín, plné vitamínov A, D, E, B12 a minerálov ako železo a selén. Navyše sú sýte, ľahko stráviteľné a rýchle na prípravu. Ak vás nudia tie najbanálnejšie verzie, siahnite po niečom sviežom, a to po vajíčkach… na obláčiku.
Čím nahradiť miešané vajíčka? Nadýchané vajíčka na obláčiku sú raňajkovým hitom
Vajíčka na obláčiku sú pokrmom, ktorý vyzerá ako z drahej reštaurácie, ale pripravíte ich rýchlejšie, ako si myslíte. Je ideálne, ak máte chuť na niečo nápadné a ľahké. Tajomstvo spočíva v našľahaných bielkoch, ktoré po upečení vytvoria jemný obláčik pre žĺtok. A to najlepšie zo všetkého? Prísady, ktoré už pravdepodobne máte v chladničke.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- lyžička citrónovej šťavy
- štipka soli
- trochu masla alebo oleja na vymastenie plechu
Dobré raňajky s vajíčkami. Recept na vajíčka na obláčiku, ktoré zmiznú z taniera za pár sekúnd
Sú jemné, ľahké a majú jedinečnú štruktúru, vďaka ktorej sú raňajky znamenitejšie. Okrem toho ich môžete vylepšiť obľúbenými prílohami, ako je tvrdý syr, pažítka alebo celozrnný chlieb.

Foto: shutterstock/iuliia_n
Spôsob prípravy:
- Oddeľte bielky od žĺtkov a opatrne ich preklopte do samostatných malých misiek. Snažte sa ich nepoškodiť, pretože budú tvoriť stred obláčika.
- Bielka vyšľahajte do tuhej peny so štipkou soli. Najlepšie je použiť mixér. Pena by mala byť taká tuhá, aby nevyplávala z misky, ani keď ju otočíte. Ku koncu pridajte citrónovú šťavu pre ľahkosť a stabilitu.
- Do peny nasypte nastrúhaný parmezán a veľmi jemne premiešajte stierkou. Nemiešajte príliš intenzívne, pretože nám záleží na tom, aby sme nezničili štruktúru bielka.
- Penu rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený. Vytvarujeme z nej 2-3 „obláčiky“, mierne ich sploštíme a v strede urobíme malé jamky.
- Vložíme do predhriatej rúry (160 °C) (zhora aj zdola) na 3 minúty. Bielka by mali mierne zhnednúť, ale nemali by úplne vyschnúť.
- Vyberte plech a do jamiek opatrne nalejte žĺtky. Vložte späť do rúry. Tentoraz prepnite na funkciu „hore“ a pečte ďalšie 2 minúty.
- Okamžite podávajte. Najlepšie na chrumkavom chlebe alebo s prílohou obľúbeného šalátu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do miešaných vajec nalejte lyžičku. Budú mäkké a krémové. Už na ne nezabudnete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.