14.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nada54).
Teraz je čas čo najlepšie využiť dar prírody – špargľu. Na jej základe pripravíme krémovú polievku, ktorá je ideálna na ľahkú večeru alebo ako predjedlo pred večerou. Má krásnu zelenú farbu, lahodnú chuť a je veľmi zdravá. Pozrite si recept na toto jedlo, ako aj zdravotné výhody tejto sezónnej zeleniny.

Foto: shutterstock/nada54
Špargľa sa v obchodoch objavuje už v druhej polovici apríla. Jej sezóna trvá do konca júna. Preto sa oplatí používať túto sezónnu zeleninu v kuchyni, pretože má mnoho zdravotných výhod. Tentoraz však predstavujeme recept na špargľovú polievku s jemnou, mierne sladkou a sviežou chuťou.
Prečo jesť špargľu?
Na začiatok sa oplatí poznať zdravotné vlastnosti špargle.
- Táto sezónna zelenina obsahuje vitamíny: A, E, C, K a vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky, t. j. draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor.
- Okrem toho má vo svojom zložení veľké množstvo vlákniny, takže podporuje zdravie tráviaceho systému a zlepšuje peristaltiku čriev.
Špargľa je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia pred oxidačným stresom a spomaľujú proces starnutia.
Má tiež močopudný účinok, čím odstraňujú z tela prebytočné tekutiny. Asparagín v ich zložení podporuje funkciu obličiek a pomáha odstraňovať toxíny z tela.
Túto sezónnu zeleninu možno považovať aj za afrodiziakum. Fytoestrogény ovplyvňujú libido a vitamíny skupiny B podporujú tvorbu pohlavných hormónov.
Recept na špargľovú polievku
Zloženie:
- 500 g špargle
- 500 g vody
- 100 g 30-percentnej smotany
- 1 cibuľa;10 g masla
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- korenie – soľ a korenie podľa potreby
- kôpor na ozdobu
Príprava:
- Na prípravu špargľovej polievky najprv nakrájame cibuľu na kocky a 3 minúty ju podusíme na masle.
- Medzitým umyjeme špargľu pod tečúcou vodou, odlomíme špičky a zvyšnú stonku nakrájame na menšie kúsky.
- Do hrnca nalejeme vodu a privedieme ju do varu. Po zovretí pridáme cibuľu a špargľu, znížime teplotu a varíme 15 minút.
- Potom pridáme citrónovú šťavu a smotanu (je dobré ju vopred zjemniť) a podľa potreby pridáme korenie. Nakoniec polievku rozmixujeme na hladkú kašu – vznikne tak krém.
Pred podávaním špargľovú polievku ochutnajte a v prípade potreby dochuťte. Odporúčame krém posypať kôprom. Výborne chutí s čerstvým chrumkavým chlebom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kuchárka mi prezradila svoje tajomstvo. Biela zeleninová polievka je lepšia ako maminina
Je vaše morčacie mäso vždy suché? Pripravte si túto marinádu a bude šťavnaté a plné chuti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.