9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/sweet marshmallow).
Hľadáte zdravšiu alternatívu na vyprážanie vašich obľúbených jedál? Prepustené maslo je považované za jeden z najzdravších tukov na varenie. Navyše dodá vašim pokrmom úžasnú arómu a nemusíte ho ani kupovať v obchode. Pripravíte si ho jednoducho doma, stačí poznať jeden dôležitý trik.

Foto: shutterstock.com/sweet marshmallow
V takmer každej slovenskej domácnosti sa denne vyprážajú rôzne pokrmy. V závislosti od receptu používame olej, maslo alebo masť, no už roky odporúčajú dietológovia a niektorí lekári na vyprážanie prepustené maslo. Ide o jednu z najzdravších volieb, ktorá navyše dodáva jedlám úžasnú chuť a vôňu. Nemusíte ho však kupovať v obchode – najlepšie a úplne prírodné maslo si pripravíte sami, ale musíte si zapamätať jednu vec.
Prečo je maslo také výnimočné?
Maslo patrí medzi produkty, ktoré sa oplatí mať vo svojej chladničke. Vyprážanie na prepustenom masle predstavuje jednu z najzdravších možností. Výrazne nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, má protivírusové a protirakovinové účinky. Navyše obsahuje vitamíny A, K, D a E, ktoré sa dobre vstrebávajú.

Foto: shutterstock.com/PawelKacperek
Okrem toho produkty ako vajcia, zelenina alebo rezne vyprážané na prepustenom masle chutia naozaj vynikajúco. Maslo má vysokú teplotu dymu, vďaka čomu sa rýchlo zahrieva. Jedlá sa tak intenzívne vyprážajú a neabsorbujú nadbytok tuku. Treba však pamätať, že maslo stále obsahuje značné množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré by ste nemali konzumovať vo veľkom množstve. Napriek tomu zostáva dobrou voľbou, pokiaľ ide o vyprážanie.
Tajomstvo domáceho prepusteného masla: Metóda „na dvakrát“
Hoci prepustené maslo nájdete takmer vo všetkých supermarketoch, v menších obchodoch ho bežne nekúpite. Avšak, obyčajné maslo je dostupné už takmer všade. Vďaka tomu si z neho môžete jednoducho pripraviť prepustené maslo aj doma. Postup je pomerne jednoduchý a zvládne ho každý. Stačí maslo roztopiť na miernom ohni a počkať, kým sa z neho odparí voda a odstráni pena. Potom už len prefiltrujete cez sitko alebo gázu a máte hotovo. Takto pripravené domáce prepustené maslo je nielen chutné, ale aj zdravšie než bežné maslo.
Na čo je dobré pamätať? Na metódu „na dvakrát“, ktorá spočíva v dvojnásobnom odstraňovaní peny. Počas zohrievania masla musíte odstraňovať vznikajúcu penu a navyše hotové maslo precediť cez hustú gázu alebo utierku.

Foto: shutterstock.com/Svittlana
Ako pripraviť prepustené maslo? Je to hračka!
Na prípravu domáceho prepusteného masla budete potrebovať:
- kocku masla (úplne prírodného, bez pridania soli či byliniek)
- jemné sitko a gázu
- hrniec s hrubým dnom
- kovovú lyžicu
- veľký pohár
Postup prípravy prepusteného masla:
- Pripravte si hrniec a vložte doň kocku masla. Potom zapnite sporák na nízky výkon a nechajte maslo, kým sa nezačne topiť. Počas tohto procesu ho nemiešajte.
- Keď sa na povrchu masla začnú objavovať biele peny, opatrne ich lyžicou pozbierajte. Snažte sa to urobiť čo najpresnejšie – týmto spôsobom odstraňujete laktózu a kazeín, ktoré v prepustenom masle nie sú potrebné.
- Keď už odstránite biele peny a maslo sa úplne rozpustí, prelejte ho cez gázu položenú na sitku. To umožní oddeliť všetky drobné zvyšky laktózy na povrchu sitka.
- Vaše maslo je už hotové, ale pre istotu môžete celý proces zopakovať. Potom nalejte maslo do pohára a nechajte vychladnúť. Skladujte v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sa vyrába vyčistené maslo a čím sa líši od bežného masla? Všetko, čo potrebujete vedieť
Geniálne je slabé slovo. Škoda, že som tento trik nepoznal skôr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.