8.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Whiteaster).
Každý má určite svoju obľúbenú pochúťku z detstva a ja nie som výnimkou. Na jar a v lete mi babička smažila niečo naozaj chutné a vôbec to neboli sladké palacinky alebo lievance. Dodnes milujem toto zapečené jedlo, ktorého hlavnou ingredienciou je zdravá a chutná zelenina. Ja ho však robím trochu inak ako moja babička a myslím, že vychádza lepšie.

Foto: shutterstock/Whiteaster
Cukety milujem už od detstva a túto zeleninu môžem jesť stále a v akejkoľvek podobe. Moja láska k cuketám sa začala, keď ich moja babička na večeru smažila v cestíčku a špeciálne pre mňa ich dvakrát obalovala. Cuketa bola chutná a jemná, ale niekedy bola príliš mäkká. Teraz už viem, že so soľou treba byť opatrný. Cuketu je dobré pred vyprážaním trochu osoliť, nielen kvôli chuti, ale aj preto, aby bola mäkšia a jemnejšia. Ak sa vám však pri solení trasie ruka a presolíte, zelenina pustí príliš veľa vody a bude jednoducho „kašovitá“. Na toto pravidlo si vždy spomeniem a od istého času pridávam do obaľovania trochu strúhaného parmezánu. Takúto večeru môžem jesť každý deň a určite ma neomrzí.
Opečená cuketa s parmezánom. Najlepšia večera na jar a leto
Ingrediencie:
(najlepšie je vybrať menšie cukety, pretože nemajú tvrdé semená a sú menej horké),
3 vajcia,
strúhanka,
2 PL strúhaného parmezánu,
soľ, korenie, granulovaný cesnak, lyžička ľahkej sójovej omáčky (nepovinné),
citrónová šťava,
olej na vyprážanie.
Opečená cuketa s parmezánom – ako ju pripraviť:
- Umyte cuketu a nakrájajte ju na plátky hrubé asi 0,5 až 1 cm. Vložte do misky a pridajte dve-tri štipky soli. Premiešajte a odložte bokom, aby cuketa nechala pustila šťavu.
- Keď sa časť tekutiny nazbiera, vylejte ju. Potom pridajte štipku korenia, plochú lyžičku cesnaku, lyžicu citrónovej šťavy a lyžičku sójovej omáčky.
- Opäť premiešajte a odložte na 20-30 minút do chladničky.
- Vajíčka rozbijte do misky a rozmiešajte vidličkou. Do ďalšej misky naste strúhanku a zmiešame ju s parmezánom.
- Každý plátok cukety jemne osušte papierovou utierkou a pokračujte v obaľovaní. Najskôr ich namočte do vajíčka a potom ich z oboch strán dôkladne obalte v strúhanke. Môžete obalovať dvakrát.
- Na panvici rozohrejte olej (malo by ho byť dosť) a na miernom ohni opečte cukety z oboch strán dozlatista.
- Po usmažení ich položte na papierovú utierku, aby sa z nich odcedil prebytočný tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezóna tejto zeleniny sa práve začína. Hoďte ju do rúry s korením a máte hotovú večeru.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.