9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock).
Pripravujeme torty na rôzne príležitosti – narodeniny, meniny, krstiny a mnohé ďalšie. Keď sú však príliš suché, môžu byť menej chutné, pričom príčina tohto problému často spočíva v jednej chybe, ktorú robí mnoho ľudí. Na čo by ste mali pri príprave korpusu myslieť, aby nebol po upečení príliš suchý?

Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock
Čo najčastejšie stojí za príliš suchým korpusom? Vo väčšine prípadov je to príliš veľa múky. Niekedy, aj nevedomky, môžeme dať o niekoľko dekagramov viac. A to, najmä v menšom plechu, môže spôsobiť, že cesto bude suché.
Príliš veľa múky – na čo často zabúdame?
- Múku môžete odmerať rôznymi spôsobmi, ale jednoduchšie je to urobiť raz v jednej mise, než používať lyžice alebo odmerky. Potom sa v zákutiach môže nahromadiť viac múky a pomery budú horšie.
- Tiež je dobré siahnuť po receptoch, ktoré jasne uvádzajú gramáž, často môžu byť napríklad dva hrnčeky zavádzajúce a môžeme omylom použiť príliš veľký podiel. Dobrou voľbou by bolo odvážiť ju na kuchynskej váhe, aby ste mohli lepšie dodržať požadované pomery.
- Taktiež je dobré múku preosiať – v niektorých receptoch sa to nevyžaduje, ale zabráni to vzniku hrudiek, čo bude mať pozitívny vplyv aj na konečný stav cesta.
Ak vám korpusy často praskajú, môže to byť tiež znakom príliš veľkého množstva múky. V prípade koláčov alebo piškót nie je meranie tejto zložky „od oka“ najlepšou voľbou, pretože cesto vyschne, popraská a bude drobivé, aj keď sa pred pečením môže zdať, že je v poriadku.
Ako zachrániť suchý korpus?
Suché korpusy nemusíte vyhadzovať – piškótové, čokoládové, citrónové alebo iné korpusy môžete namočiť, aby neboli také suché.
- Na ich namáčanie možno použiť rôzne produkty vrátane čaju, džúsu, kávy alebo len obyčajnej vody s cukrom a citrónom. Vo väčšine prípadov je lepšie zvoliť namáčanie po vychladnutí a nakrájaní korpusu.
Keď je korpus dôkladne vychladnutý a príliš suchý, je najlepšie ho na niekoľkých miestach bodovo rozdeliť a pomocou lyžice rozotrieť vybrané produkty, pričom najjednoduchšie je to urobiť z vrchnej časti – ak je vrchná časť už ozdobená, potom ju opatrne obráťte a namočte zospodu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dokonalá piškóta na každú príležitosť. Nikdy nespadne, je vysoká a nadýchaná ako obláčik.
Rýchla narodeninová torta, ktorá sa vždy podarí. Minimum práce, maximálny účinok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.