6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Life morning).
Čo je lepšie – ovsené vločky alebo otruby? Mnohí ľudia si tieto dva produkty zamieňajú, a to nesprávne, pretože hoci sú oba produkty zdravé, jeden z nich je oveľa bohatší na živiny. Na čo sa odvolávajú?

Foto: shutterstock/Life morning
Čo je zdravé na raňajky? Ak vás už nudí obľúbená ovsená kaša, siahnite po podobnom, ale inom výrobku. Ovsené otruby sú nielen chutné, ale aj zdravšie. Obsahujú mnoho cenných zložiek a navyše sú ideálne pri redukčnej diéte. Sú však ľudia, ktorí by sa pred nimi mali mať na pozore.
Prečo jesť otruby? Tento podceňovaný produkt sa dobre uplatní pri diéte. Zasýti na dlhé hodiny
Hoci pochádzajú z rovnakého obilia, líšia sa výrobným procesom. V prípade oboch sa zrná sparia, rozdrvia a vysušia, ale líšia sa stupňom mletia – v ovsenej kaši sú mleté jemnejšie. Na druhej strane otruby sú vonkajšou vrstvou ovsa a vznikajú mletím.

Foto: shutterstock/liangchaochao
- Otruby sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, a preto sa dobre hodia pri chudnutí.
- Stimulujú metabolizmus a poskytujú pocit sýtosti na dlhšiu dobu, takže sa môžete vyhnúť občerstveniu medzi jedlami.
- Obsahujú tiež významné množstvo vitamínov skupiny B, najmä B1 a B2, horčíka, fosforu, železa, zinku, draslíka a vápnika.
Ako jesť ovsené otruby? Sú dobré nielen na raňajky
- Otruby sa hodia ako posýpka do jogurtov, šalátov alebo müsli.
- Je to tiež produkt, ktorý sa môže pridávať napríklad do koláčov alebo chleba, aby sa zvýšila ich výživová hodnota.
Otrubám by sa však mali vyhýbať ľudia s tráviacimi problémami, vredmi, zápalovými ochoreniami čriev a zápalom pankreasu a žlčníka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Majú viac vlákniny ako zelenina. Zasypte ich oblohou a zjedzte na raňajky
Dajte si ich na raňajky namiesto ovsenej kaše. V okamihu vyčistia vaše črevá od usadenín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.