6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Nayashkova).
Vajíčka na raňajky sú už klasikou, a to nielen na Slovensku. Sú dobrou voľbou nielen preto, že sú jednoducho chutné, ale predovšetkým preto, že obsahujú veľa cenných bielkovín, vďaka čomu zasýtia a dodajú energiu. Ak však hľadáte nápad na raňajky s vajíčkami, ale už vás nebavia obyčajné miešané vajíčka, máme niečo špeciálne pre vás. Vajíčka po florentínsky chutia tak skvele, že sa budete cítiť ako v päťhviezdičkovom hoteli. Je to vďaka jedinečnej omáčke.

Foto: shutterstock/Olga Nayashkova
Raňajky s vajíčkami sú zárukou dobrej nálady a neustálej energie aj niekoľko hodín po jedle. Sme však viazaní na to, čo poznáme, a pokiaľ ide o raňajky s vajíčkami, zvyčajne si vyberáme miešané vajíčka v rôznych verziách, vyprážané vajíčka so slaninou alebo klobásou, omelety alebo klasické vajíčka na mäkko. Všetky tieto možnosti sú síce chutné, ale nie tak chutné ako vajcia po florentínsky.
Aké sú vajíčka po florentínsky? Sú to vajíčka podávané na toaste so špenátom, poliate zamatovou a krémovou holandskou omáčkou. Ako ich pripravíte? Je to veľmi jednoduché, aj keď si možno spočiatku myslíte opak. Radi vám poskytneme návod krok za krokom, ako pripraviť majstrovské raňajky, a vysvetlíme vám, prečo sa na prípravu vajec používa ocot.
Najlepšie raňajky, aké si viete predstaviť. Ako pripraviť vajíčka na florentský spôsob?
Ingrediencie:
- 2 vajcia,
- 2 plátky obľúbeného chleba,
- lyžica masla,
- soľ a korenie,
- lyžička octu,
- veľká hrsť špenátu,
- strúčik cesnaku.
Ingrediencie na domácu holandskú omáčku:
- 50 g masla,
- 1 žĺtok (najlepšie z veľkého vajca),
- 1 lyžička citrónovej šťavy,
- 2 lyžice suchého bieleho vína.

Foto: shutterstock/niindo
Florentínske vajíčka s holandskou omáčkou – ako na to:
Začnite prípravou holandskej omáčky, bude to s ňou zďaleka najťažšie. V hrnci dajte zovrieť vodu. V hrnci rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť. Nesmie byť horúce, inak sa žĺtok zrazí. Žĺtok dajte do misky, pridajte citrónovú šťavu a víno a celé to vyšľahajte metličkou. Potom misku postavte nad hrniec s vodou (vodný kúpeľ) a za stáleho šľahania prilievajte rozpustené maslo. Miešajte, kým omáčka nebude mať konzistenciu majonézy. Potom ju ochuťte soľou a korením.
Keď je holandská omáčka hotová, postarajte sa o ostatné prísady. V hrnci zvarte vodu so soľou a octom. Keď začne vrieť, znížte výkon horáka a lyžicou urobte vír. Potom rozbijeme vajce priamo do vody a počkáme, kým bielok stuhne, ale žĺtok zostane polotekutý alebo tekutý. Potom ho vylovte scedenou lyžicou. To isté urobte s druhým vajíčkom.
Na panvici rozohrejte malé množstvo masla a pridajte špenát a cesnak pretlačený cez lis. Smažte, kým špenát nezvädne. Nakoniec ho podľa chuti osolíme a okoreníme. Osmažený špenát vyberte a odložte bokom. Na tej istej panvici opečte na vyššom plameni plátky chleba, aby boli príjemne chrumkavé a zachytili zvyšnú arómu z panvice. Potom začnite zostavovať pokrm. Na plátky položte porciu špenátu, na špenát vajce a všetko zalejte holandskou omáčkou.
Prečo pridávať ocot do variacich sa vajec? Je to veľmi jednoduché – aby sa bielok nerozlial a vajce si zachovalo svoj pekný okrúhly tvar. Ocot spôsobuje, že bielok sa zrazí oveľa rýchlejšie, takže pevnejšie obalí žĺtok a neroztopí sa ani nerozloží.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na nudné raňajky a pripravte si vajcia benedikt. Nezabudnite na zelenú prísadu a ocot
Najväčšie chyby pri varení vajec: Takto prichádzate o cenné živiny!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.