3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().
Ako pripraviť ružičkový kel na večeru? Ružičkový kel je veľmi známa, ale nie veľmi obľúbená zelenina. Ružičkový kel je to jedna z najzdravších druhov zeleniny, preto sa oplatí zaradiť ju do jedálneho lístka. Ako odčarovať ružičkový kel? Odporúčame.

Nebudeme si klamať, ružičkový kel nepatrí medzi obľúbené druhy zeleniny, ale to samozrejme neznamená, že sa ho môžeme tak ľahko vzdať. V žiadnom prípade. Ružičkový kel je zdravý a mal by byť pravidelne zaradený do nášho jedálneho lístka.
Okrem iného obsahuje:
- Vitamín C, ktorý posilňuje imunitu organizmu.
- Vitamín K, ktorý podporuje procesy zrážania krvi.
- Vitamíny skupiny B, ktoré sú zodpovedné za správne fungovanie ľudského nervového systému.
- Ružičkový kel je tiež cenným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje tráviace procesy a je zodpovedná za pocit sýtosti.
Varenie ružičkového kelu v niekoľkých jednoduchých krokoch. Je to hračka
Varenie ružičkového kelu nie je zložité, ale aby ste si vychutnali tú najlepšiu chuť tejto zeleniny, je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých pravidiel. Začnime výberom zeleniny.
Je na varenie lepší čerstvý alebo mrazený ružičkový kel? Obe možnosti sú dobré.
- Mrazený ružičkový kel je dostupný po celý rok, takže si ho môžeme dovoliť kedykoľvek máme chuť. Zachováva si väčšinu výživových hodnôt zeleniny, ale pri varení môže mať menej pevnú štruktúru.
- Čerstvý ružičkový kel má zvyčajne intenzívnejšiu chuť a kompaktnejšiu štruktúru. Dá sa dlho skladovať v chladničke a nie je potrebné pripravovať pokrm z ružičkového kelu hneď po zakúpení.
Ako variť mrazený ružičkový kel? Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Ako uvariť mrazený ružičkový kel? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, je to veľmi jednoduchá a rýchla operácia. Pred varením nie je potrebné zeleninu rozmrazovať. Ak ju rozmrazíte vopred, existuje vysoké riziko, že bude veľmi vodnatá a pokrm tak stratí na hodnote.
- Ak chcete uvariť mrazený ružičkový kel, na začiatok jednoducho uvarte vodu v hrnci (množstvo vody upravte podľa množstva zeleniny, musí byť úplne ponorená).
- Keď voda začne vrieť, pridajte trochu soli a prihoďte mrazenú zeleninu bez toho, aby ste hrniec zakryli.
- Až po dvoch minútach varenia prikryte hrniec pokrievkou a varte ďalších 3-5 minút.
Ružičkový kel by mal byť uvarený al dente. Ak sa varí príliš dlho, môže to mať negatívny vplyv na štruktúru a chuť zeleniny. Mäkkosť ružičkového kelu je najlepšie skontrolovať vidličkou. Keď je hotový, sceďte ho z vody a dochuťte alebo dochuťte trochou masla.
Koľko variť čerstvý ružičkový kel? Odporúčame, ako pripraviť najlepší ružičkový kel
Viete, koľko variť čerstvý ružičkový kel? Varenie čerstvej zeleniny je trochu časovo náročnejšie, ale stále naozaj jednoduché. Dôležité je, že najlepšie je vybrať si intenzívne zelené exempláre.

Foto: shutterstock/Hanna Lepisto
- Hlavičky ružičkového kelu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a v prípade potreby odstráňte mierne zvädnuté listy.
- Stonky opatrne odrežte.
- V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ v pomere 1 čajová lyžička soli na 1 liter vody.
- Do vriacej vody vložte ružičkový kel.
- Prvé 2-3 minúty varte odkryté.
Čas varenia čerstvého ružičkového kelu je o niečo dlhší ako pri mrazenom. V závislosti od veľkosti jednotlivých hláv môže trvať až 10 minút. Mäkkosť sa kontroluje aj vidličkou.
Ružičkový kel – ako pripraviť zeleninu na pare? Zdravé jedlo pre celú rodinu
Zaujíma vás, ako pripraviť ružičkový kel v pare? Táto príprava je spôsobom, ako zachovať mnohé cenné nutričné hodnoty tejto zeleniny.
- V hrnci uvarte toľko vody, aby sa dotýkala dna parného hrnca.
- Do hrnca vložte ružičkový kel a potom ho prikryte pokrievkou.
Približný čas varenia čerstvého ružičkového kelu v pare je približne 5 minút, ale závisí od veľkosti jednotlivých hlávok. Mäkkosť ružičkového kelu skontrolujte vidličkou. Mal by byť mierne pevný, v takom prípade je jeho chuť najlepšia.
Mrazený ružičkový kel sa môže tiež variť v pare. Čas varenia môže byť dlhší, až štvrť hodiny. Pri varení dbajte na to, aby bol ružičkový kel v miske rovnomerne rozložený. Tým sa zabezpečí, že para sa bez problémov dostane ku každej hlavičke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nikdy nepoviete, že nemáte radi ružičkový kel. Stačí ho pripraviť takto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.