Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Egreše zbožňujú túto prírodnú zložku. Stačí rozsypať raz za mesiac. Úroda vás prekvapí

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana). Egreše dobre reagujú na prirodzené spôsoby hnojenia, no nie každý vie, ktorá zložka funguje najlepšie. Na jar si pôda vyžaduje oporu a...

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana).

Egreše dobre reagujú na prirodzené spôsoby hnojenia, no nie každý vie, ktorá zložka funguje najlepšie. Na jar si pôda vyžaduje oporu a jeden kuchynský odpad môže úplne zmeniť stav kríkov. Vysvetľujeme, čo sypať pod egreše, aby mali bohaté a zdravé ovocie.

Domáce hnojivo na egreše. Je to osvedčený spôsob, ako získať bohatú úrodu.
Foto: shutterstock/Goskova Tatiana

Ako hnojiť egreše v apríli?

Jarné hnojenie egrešov je dobré začať doplnením živín, ktoré pôda mohla stratiť počas zimných mesiacov. Hoci obľúbeným riešením sú hotové minerálne hnojivá, v podmienkach domácej záhrady dobre fungujú aj prírodné metódy, najmä nesladená usadenina z čiernej kávy. Tento ľahko dostupný kuchynský odpad nielen mierne okyslí pôdu – čo je v súlade s preferenciami egrešov –, ale ju aj obohatí o cenné prvky ako dusík, fosfor, draslík a horčík.

  • Aby bol účinok čo najlepší, raz mesačne nasypte hrsť suchej usadeniny rovnomerne pod krík a jemne ju zapracujte do vrchnej vrstvy pôdy.

Toto hnojivo by sa malo používať systematicky, ale mierne. Kúru sa odporúča opakovať každé tri až štyri týždne. Tým sa živiny uvoľnia postupne, čím sa egrešu poskytne stály zdroj potravy počas rozhodujúceho obdobia vývoja. Mikroelementy obsiahnuté v pôde podporujú vývoj nových výhonkov a pomáhajú rastline absorbovať ďalšie zlúčeniny z pôdy. Ďalšou výhodou tejto metódy je skutočnosť, že zlepšuje štruktúru pôdy, zvyšuje jej schopnosť zadržiavať vodu, čo je veľmi dôležité v záhradách s piesčitou pôdou.

Pri používaní kávovej usadeniny však treba byť opatrný. Jednorazovo by sme nemali prekročiť dávku 50 gramov hnojiva na meter štvorcový úrody. Príliš hrubá vrstva môže viesť k narušeniu cirkulácie vzduchu v pôde a v extrémnych prípadoch až k vzniku plesní. V apríli môže byť pôda ešte chladná a vlahovo nestabilná, preto sa oplatí sledovať, či nedochádza k nadmernému presychaniu alebo podmáčaniu.

Hrsť kávovej usadeniny pod krík egreša v apríli podporí rast výhonkov a bohatšiu úrodu.
Foto: shutterstock/Caterina Trimarchi

Prirodzené prihnojovanie egrešov: čo robiť, aby mali dostatok plodov?

S prihnojovaním egrešov prírodnými metódami je dobré začať na začiatku vegetačného obdobia, ešte predtým, ako ker začne intenzívne vytvárať nové výhonky a puky plodov. Zvlášť cenné sú organické hnojivá, ako je kompost a dobre prekvasený maštaľný hnoj. Oba zdroje poskytujú rastline základné živiny – dusík, fosfor a draslík – vo forme s pomalým uvoľňovaním, čo je prospešné pre kríky, ktoré potrebujú počas rastu rovnomerné kŕmenie.

Tieto úpravy je možné doplniť malou dávkou dreveného popola, získaného spaľovaním čistého tvrdého dreva. Je prirodzeným zdrojom draslíka, ktorý priamo ovplyvňuje kvalitu ovocia: jeho chuť, veľkosť a schopnosť skladovania na dlhšiu dobu. Treba však byť opatrný: popol je zásaditý a jeho priveľa môže narušiť chemickú rovnováhu pôdy (egreše najlepšie rastú v pôde s pH okolo 6,0-6,5).

Ďalším účinným spôsobom prirodzenej podpory rastliny je žihľavová kaša, ktorá je zdrojom ľahko asimilovateľného dusíka.

  • Na jej prípravu zalejeme čerstvé, mladé listy žihľavy vodou v pomere 1:10 a necháme cca 10-14 dní kvasiť.
  • Po precedení sa získaná tekutina opäť zriedi (napr. v pomere 1:5) a následne sa použije na zalievanie kríkov.

Toto ošetrenie nielen stimuluje rast listov a mladých výhonkov, ale zvyšuje aj odolnosť egrešov voči voškám a hubovým chorobám, ktoré sa často objavujú v dôsledku silných zrážok.

Egrešom na jar prospieva hnojenie žihľavovou kašou – dodá im dusík a ochráni pred škodcami.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

4 prírodné živiny pre uhorky. S aplikáciou začnite, keď sa objavia prvé listy

Pridajte toto do vody a v lete sa vaše čučoriedky obsypú plodmi ako nikdy predtým!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V júli to určite urobte s levanduľou. Inak nebude kvitnúť

27.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Proxima13). Ak na to v júli pri levanduli zabudnete, vaša krásna rastlina rýchlo odumrie a o jej bujnom kvitnutí…

Kedy je najlepší čas na rekonštrukciu? Odborníci prezrádzajú tajomstvo

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andy Dean Photography). Plánujete obnovu domácnosti, ale neviete, kedy sa do nej pustiť? Odborníci tvrdia, že ideálny čas závisí…

Mäkké alebo tvrdé uvarené vajcia? Ktorá voľba je lepšia pri chudnutí?

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio). Vajcia sú už dlho súčasťou nášho jedálnička, ale ich úloha v chudnúcej strave stále vzbudzuje záujem. Sú…

Takto pečená bravčová panenka sa doslova rozplýva na jazyku. Rodina bude prosiť o ďalšiu porciu.

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rina Ermakova). Pečená bravčová panenka je jemné, šťavnaté a chutné mäso, ktoré chutí výborne bez ohľadu na ročné obdobie.…

Pleť Francúzok po päťdesiatke vyzerá vždy sviežo. Tajomstvo je v detailoch

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KIRAYONAK YULIYA). Francúzske ženy už roky fascinujú svet svojou prirodzenosťou, eleganciou a prístupom ku kráse, ktorá sa vekom len…

Auto Trendy

Núdzové brzdenie na letisku Palma de Mallorca: Eurowings zrušil let do Mníchova

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Lietadlo spoločnosti Eurowings muselo v stredu ráno prerušiť svoj štart z Palmy de Mallorca smerom do Mníchova ešte pred vzletom – pilot uskutočnil núdzové brzdenie.…

Drasticky sprísňujú tresty: Za extrémne rýchlosti až rok väzenia

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Ako na mnohých miestach sveta, aj v Spojených štátoch spôsobuje rýchlosť vážne problémy. Florida sa rozhodla konať rázne - od 1. júla môžu vodiči za…

Ako si ničíte hodnotu auta: 6 najčastejších chýb majiteľov

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Fajčenie je zlé pre vaše zdravie... ale vedeli ste, že je hrozné aj pre vaše auto? Zapálenie cigarety vo vozidle môže znížiť jeho predajnú hodnotu…

Z vojnových úkrytov na motorkársky raj: Pekelné doly láka tisíce ľudí

27.6.2025 Redakcia Auto trendy V Česku sa nachádza unikátny podzemný komplex, kam môžete vojsť priamo na motorke. Pekelné doly vznikli pôvodne ako pieskovcové bane už v 18. storočí a počas…

Európsky automobilový trh: Čínske značky rastú, plug-in hybridy víťazia

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - V stagnujúcom trhu stojí za pozornosť prudký nárast čínskych značiek, pričom MG predbehlo Fiat, plug-in hybridy prekonali diesely a večne zelená Clio dominuje. Májové registrácie…

Šokujúce zistenie: 90% vodičov nevie jazdiť bez mobilu za volantom

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhalila, že väčšina vodičov vo Veľkej Británii nie je schopná jazdiť bez toho, aby sa nedotkla svojho mobilného telefónu za volantom. Šokujúca správa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov