Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Bielenie zeleniny. Hustý pór, chutnejší zeler a špargľa

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sophiecat). Chcete, aby vaša zelenina mala jemnejšiu chuť a zdravší vzhľad? Zoznámte sa s technikou bielenia – jednoduchým postupom, ktorý skúsení záhradníci používajú už...

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sophiecat).

Chcete, aby vaša zelenina mala jemnejšiu chuť a zdravší vzhľad? Zoznámte sa s technikou bielenia – jednoduchým postupom, ktorý skúsení záhradníci používajú už stáročia. Je to prirodzená metóda zušľachťovania niektorých druhov zeleniny, ktorá nielen zlepšuje jej kulinárske vlastnosti, ale dodáva jej aj exkluzívny charakter.

Pri pestovaní póru sa veľmi dobre osvedčilo bielenie zeleniny.
Foto: shutterstock/sophiecat

Čo je bielenie zeleniny?

Bielenie zeleniny je spôsob ošetrenia, ktorý obmedzuje prístup svetla k vybraným častiam rastliny, čo vedie k inhibícii produkcie chlorofylu – zeleného farbiva zodpovedného za fotosyntézu. Výsledkom tohto procesu je svetlejšia farba rastlinných tkanív a ich jemnejšia a menej horká chuť.

Táto technika je obzvlášť cenná pri pestovaní zeleniny, ktorej zelené časti sú zvyčajne horké alebo vláknité. Bielenie im dodá jemnejšiu chuť, šťavnatosť a mäkkosť. Okrem toho zelenina, ktorá prešla touto úpravou, často získava lepšiu trhovú hodnotu vďaka svojmu atraktívnejšiemu vzhľadu.

Tradične sa bieli najmä pór, zeler a špargľa, hoci túto techniku možno použiť aj pri čakanke alebo rebarbore. Každá z týchto druhov zeleniny si vyžaduje trochu iný prístup, ale základný princíp zostáva rovnaký – obmedzenie prístupu svetla.

Bielenie póru – spôsob, ako urobiť zeleninu hustejšou a jemnejšou

Pór je zelenina, ktorej bielenie obzvlášť prospieva. Vďaka tomu je jeho stonka dlhšia, hrubšia a získava jemnejšiu chuť. Čo presne zahŕňa bielenie póru?

Toto ošetrenie sa začína vo fáze výsadby. Sadenice póru umiestnite do hlbokých rýh (asi 15 – 20 cm hlbokých), ale zakryte ich len čiastočne. Ako rastlina rastie, postupne pridávajte zeminu a zakrývajte čoraz väčšiu časť stonky. Tým sa podzemná časť predĺži a vďaka obmedzenému svetlu zostane biela, chrumkavá a jemnej chuti.

Alternatívnou metódou bielenia póru je prikrytie rastlín kopčekmi zeminy, keď dosiahnu určitú výšku. Okolo každej rastliny navŕšte kopec zeminy, ktorý pokryje spodnú časť stonky do výšky 10 – 15 cm. Kopu môžete postupne zvyšovať, ako rastlina rastie.

Pri bielení póru nezabudnite:

  • strednú časť rastliny, kde rastú listy, nezasypávajte zeminou – mohlo by to viesť k hnilobe;
  • prikryte len suchou zeminou, najmä počas vlhkých dní;
  • liečbu vykonávajte postupne, každé 2 – 3 týždne, a nie naraz.

Ako bieliť zeler? Praktické tipy

Zeler má prirodzene intenzívnu, niekedy horkú chuť a vláknitú štruktúru. Bielenie výrazne zlepšuje jeho chuť – stonky sú mäkšie, sladšie a menej vláknité.

Zeler sa začne bieliť, keď rastlina dosiahne výšku približne 30 cm, a to jedným z dvoch spôsobov.

Metóda s kartónom alebo papierom

Najjednoduchším spôsobom je obaliť základňu rastliny kartónom, hrubým papierom alebo špeciálnymi záhradníckymi goliermi. Materiál by mal tesne priliehať k stonkám, blokovať svetlo, ale umožniť cirkuláciu vzduchu, aby sa zabránilo hnilobe. Táto ochrana by sa mala udržiavať 2 – 3 týždne pred plánovaným zberom.

Metóda pokrytá zemou

Podobne ako pri póre môžete základ zeleru zasypať zeminou. Táto technika je však rizikovejšia, pretože zeler je náchylnejší na hnilobu. Pôda by mala byť suchá a priepustná a ošetrenie by sa malo vykonať v dňoch bez dažďa, najlepšie ráno.

Nezabudnite, že zeler musíte pravidelne zalievať, a to aj počas bielenia. Rastlinu zalievajte pri báze a vyhnite sa namáčaniu listov. Najlepšie výsledky bielenia dosiahnete koncom leta a začiatkom jesene, keď sú rastliny už dobre rozrastené.

Bielenie špargle – delikátnosť a ušľachtilá chuť

Špargľa je ušľachtilá zelenina, ktorá sa vyskytuje v dvoch hlavných odrodách – zelenej a bielej. Biela špargľa nie je nič iné ako bielené výhonky, ktoré nikdy neprišli do kontaktu so slnečným svetlom.

Proces bielenia špargle sa začína vo fáze zakladania plantáže. Pri tradičnom pestovaní sa špargľa vysádza v hĺbke približne 20 – 25 cm. Keď sa na jar (zvyčajne v apríli) objavia prvé výhonky, nad ne sa navŕši kopček zeminy vysoký 20 – 30 cm. Výhonky rastúce pod zemou nemajú prístup k svetlu, preto zostávajú biele a zachovávajú si svoju jemnú chuť.

Špargľa sa zbiera, keď sa špičky výhonkov začnú mierne vynárať spod zeme. Na zber sa používajú špeciálne nože na špargľu, ktorými sa výhonky odrežú niekoľko centimetrov pod povrchom zeme.

V domácich záhradných podmienkach môžete špargľu bieliť metódou kopčekov alebo zakrytím riadkov špargle čiernou záhradníckou fóliou a vytvorením malých tunelov. Na bielenie môžete použiť aj špeciálne keramické zvony. Dôležité je úplne obmedziť prístup svetla k rastúcim výhonkom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rozhodne ju nevysádzajte v blízkosti reďkoviek. Výnos bude žalostný

Zalievajte ním uhorky a nestihnete ich pozbierať. Toto je tajný trik mojej babičky


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rastlina namiesto trávy. Mäkká a bez kosenia. Manžel je spokojný, pretože nemusí polievať

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peter Demeter). Čím môžete nahradiť trávnik? Ak sa chcete tešiť z krásnej a estetickej záhrady bez namáhavej kultivácie, vyberte…

Povinná rastlina v záhrade. Má nízke nároky a bláznivo kvitne

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ryzhkov Oleksandr). Vaša záhrada sa môže premeniť na skutočný kvetinový koberec, ak sa rozhodnete pestovať obľúbenú rastlinu, ktorá je…

Toto je posledná chvíľa. Zasaďte vedľa jahôd a budú veľké a sladké

30.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jurga Jot). Mnoho ľudí sa rozhodne pestovať jahody, pretože si chcú neskôr vychutnať chutné a sladké plody. Aby ste…

Nevyhadzujte ich zo záhrady. Sú to prirodzení zabijaci vošiek

30.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Try_my_best). Už sa nemôžete pozerať na vošky vo svojej záhrade? Nie ste jediní, kto s nimi má problém. Títo…

Záhrada snov? Začnite s hnojivom z pŕhľavy!

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/La Huertina De Toni). Chcete, aby vaša záhrada prekypovala kvetmi a zelenina rástla ako z vody? Tajomstvo spočíva v…

Auto Trendy

Novinka na štyroch kolesách: Stellantis štartuje novú éru batérií

1.5.2025 Redakcia Auto trendy . Automobily s prelomovou technológiou už na obzore! Prvá flotila vozidiel vybavených revolučnými batériami so stabilným elektrolytom vyrazí na cesty už v roku 2026. Čaká nás…

Zastavenie v núdzovom pruhu: Kedy je to povolené, aké sú riziká a pokuty, ktoré môžu dosiahnuť stovky eur!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Núdzový pruh na diaľnici môže pre mnohých vodičov pôsobiť ako neškodná odstavná zóna, no v skutočnosti má veľmi konkrétny účel. Ak sa rozhodnete zastaviť v…

Skrytá hrozba pre váš motor

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Starostlivosť o auto nie je len o výmene oleja a filtrov. Jednou z najprehliadanejších, no zároveň kľúčových súčastí je chladiaca kvapalina. Ak ju však pravidelne…

Polícia vytiahla špeciálne nástroje: Motorkári s ohnutými tabuľkami majú problém!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Naši severní susedia zaviedli odvážny pilotný projekt, ktorý cieli na motorkárov s podozrivo upravenými tabuľkami. Pomocou špeciálnych uhlomerov kontrolujú, či sú registračné značky umiestnené pod…

Automobilka v kríze: Nové auto len na fotkách, masívne škrty v plánoch a prepúšťanie

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo čelí najväčšej výzve za posledné roky. So 60-percentným poklesom ziskov, tvrdými clami v USA a dramatickým programom úsporných opatrení, ktorý zahŕňa redukciu…

Lada Niva vstupuje na trh v Dubaji

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Lada sa rozhodla vstúpiť na jeden z najbohatších trhov – do Dubaja, mesta, kde luxusné autá zdobia ulice ako šperky na módnej prehliadke. Napriek tomu,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov