07.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko).
Pestovanie zeleniny v záhrade je pomerne náročná výzva. Často stačí malá chyba a rastliny uhynú. Jednou z častých chýb začínajúcich záhradkárov je zasiať teplomilnú zeleninu priamo do zeme. To má za následok znehodnotenie vašich rastlín. Zistite, prečo by ste to nemali robiť a ako zasiať zeleninu, aby ste sa tešili z bohatej úrody.

Foto: shutterstock/Mariia Boiko
V mnohých záhradách nechýba teplomilná zelenina. Ak však chcete, aby zdravo rástla a prinášala bohatú úrodu, nesmiete urobiť chybu a zasiať ju priamo do zeme. To môže výrazne ovplyvniť budúci stav rastlín a viesť k horšej úrode. Odporúčame, kedy a ako vysievať teplomilnú zeleninu.
Výsev teplomilnej zeleniny do pôdy – prečo je to zlý nápad?
Mnoho ľudí považuje výsev do zeme za pohodlné riešenie. V prípade teplomilnej zeleniny však môže takéto konanie napáchať veľa škody. Najmä ak vonku ešte nie je stabilné počasie, môže to viesť k tomu, že vaše čerstvo vyklíčené rastliny začnú žltnúť, slabnúť a nerásť.
Preto je rozhodne lepšie spoľahnúť sa na sadenice ako na výsev teplomilnej zeleniny priamo do zeme. Najmä preto, že ich semená klíčia až pri teplote 20 – 25 stupňov Celzia a pôda v našich klimatických podmienkach dosiahne také teploty až v júni.
Okrem toho si musíte uvedomiť, že napríklad paradajky potrebujú od vyklíčenia po prvé plody až 140 dní. To teda znamená, že ak by ste ich zasiali priamo do pôdy v máji, úrodu by ste si mohli vychutnať až v septembri.
Navyše je výsev do pôdy spojený aj s rizikom mrazu, ktorý je pre teplomilné rastliny nemalou hrozbou a môže viesť k vymrznutiu sadeníc. Okrem toho môžu mladé rastliny oslabiť studené nárazy vetra.
Treba si tiež uvedomiť, že výsev priamo do pôdy môže spôsobiť, že teplomilné rastliny budú náchylnejšie na choroby a škodcov, pretože sadenice v zemi sú náchylnejšie na hubové infekcie. Okrem toho ich môžu poškodiť slimáky, smútivky alebo vošky skôr, ako rastliny stihnú nabrať silu.
Kedy by ste mali zasiať teplomilnú zeleninu na sadenice?
Určite je lepšie vysievať teplomilnú zeleninu na sadenice. Musíte však vedieť, kedy to urobiť, pretože načasovanie má veľký vplyv na následný vývoj rastlín. Závisí to od druhu.
Tu je uvedené, kedy vysievať jednotlivé druhy:
- Uhorky – vysievajte v apríli, 2 – 3 týždne pred výsadbou do zeme.
- Papriky – sladké aj pálivé odrody sa vysádzajú začiatkom marca. Čím skôr to urobíte, tým lepšie.
- Paradajky – výsev sadeníc sa musí uskutočniť do konca marca.
- Cukety, tekvice – tieto druhy zeleniny sa vysievajú na sadenice v apríli, približne 3 týždne pred výsadbou do zeme.
- Baklažány – v tomto prípade sa sadenice tvoria začiatkom marca.
Za najlepší čas na sadenie sadeníc do zeme sa považuje druhá polovica mája. Je to vtedy, keď teplota v noci už neklesá pod 11 – 12 stupňov Celzia. V prípade baklažánov sa naopak oplatí s výsadbou počkať do konca mája alebo začiatku júna. Takto zaručíte správny vývoj vašich rastlín a v dôsledku toho sa budete tešiť z bohatej úrody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto zeleninu a rastliny nikdy nesaďte vedľa cibule. Iba premárnite svoju úrodu
Akú zeleninu zasiať vo februári? Výsev krok za krokom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.