Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Podľa tohto receptu bude výnimočne jemná

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/istetiana). Pečená bravčová panenka je spôsobom, ako pripraviť chutný a jednoduchý recept na obed či večeru. Veď mäso stačí len potrieť koreninami, vložiť do...

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/istetiana).

Pečená bravčová panenka je spôsobom, ako pripraviť chutný a jednoduchý recept na obed či večeru. Veď mäso stačí len potrieť koreninami, vložiť do rúry a čakať, kým sa upečie. Ukazuje sa však, že dosiahnuť dokonale prepečenú bravčovú panenku nemusí byť také jednoduché. Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Prezradíme vám marinádu.

Pečená bravčová panenka je spôsobom, ako pripraviť chutný a jednoduchý recept na obed či večeru.
Ako pripraviť šťavnatú bravčovú panenku? Prezradíme vám marinádu.

Foto: shutterstock/istetiana

Ako pripraviť bravčovú panenku, aby nebola suchá?

Príprava šťavnatej bravčovej panenky sa začína dlho predtým, ako vstúpite do kuchyne. Aby ste si mohli vychutnať jemné mäso, je nevyhnutné vybrať dobrý kus.

  • V prvom rade musí byť čerstvé, čo spoznáte podľa jeho svetloružovej farby.
  • Takúto panenku potom doma očistíme a naložíme. Tento proces by mal trvať aspoň niekoľko hodín. Počas tejto doby mäso získa jedinečnú arómu a zároveň si počas tepelnej úpravy zachová svoju vlhkosť.
  • Malo by sa pripravovať na tukovom základe, t. j. na oleji alebo olivovom oleji. Tuk je najlepším nositeľom chuti a bravčová panenka ho má naozaj málo. Okrem toho dokonale zvlhčí panenku.
  • Obľúbeným spôsobom, ako si pripraviť šťavnatú bravčovú panenku je aj jej opečenie na panvici pred pečením. Vonkajšie póry mäsa sa vďaka teplu uzavrú. Vďaka tomu sa šťavy obsiahnuté vo vnútri mäsa zachovajú a počas ďalšej tepelnej úpravy, ktorou je pečenie, sa nevyparia.
  • Bravčová panenka sa nevysuší, ak je namočená v slanom náleve. Vďaka slanej vode bude neuveriteľne šťavnatá a s chrumkavou kôrkou.

Ako pripraviť marinádu na bravčovú panenku, aby bola šťavnatá?

  • Najšťavnatejšia bude vtedy, ak bude marináda na báze oleja. Môžete ho nahradiť olivovým olejom, ktorý je však aromatickejší a môže mierne zmeniť chuť mäsa.
  • Pridajte svoje obľúbené korenie. Do marinády na bravčovú panenku sa najlepšie hodí korenie ako cesnak a majorán. Marinádu možno obohatiť aj o bylinky, napríklad rozmarín alebo sušené bobule borievky. Zároveň pridajte aspoň 1 polievkovú lyžicu jablčného alebo vínneho octu, aby ste zintenzívnili chuť a dodali jej charakter.
  • Panenku dôkladne potrite pripravenou marinádou a nechajte ju v nej cez noc, t. j. niekoľko hodín. Na dosiahnutie ďalšieho efektu môžete misku s mäsom pevne uzavrieť, napríklad potravinovou fóliou.

Ako piecť bravčovú panenku, aby bol šťavnatá?

Šťavnatosť mäsa do veľkej miery závisí aj od toho, ako bolo pečené. Dôležitá je predovšetkým teplota a čas strávený v rúre. Veľmi častou chybou je príliš horúce a príliš dlhé pečenie.

Ako piecť bravčovú panenku, aby bol šťavnatá?
Foto: shutterstock.com/Katerininamd
  • Bravčová panenka bude šťavnatá, ak ju najprv vložíte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a po 30 minútach znížite teplotu na 160 stupňov Celzia.
  • Na druhej strane, celkový čas pečenia sa volí individuálne podľa veľkosti mäsa. Predpokladá sa, že na každý 1 kg bravčovej panenky je potrebných 60 minút pečenia.

Krehká panenka v omáčke – recept

Bravčová panenka v omáčke podľa tohto receptu je pozoruhodne jemná a šťavnatá. Rozpadá sa pod vidličkou a rozplýva sa v ústach. Navyše je veľmi aromatická a dobre sa hodí k smotanovej omáčke, do ktorej sme pridali huby a cibuľu. Pripravte si tento recept na nedeľný obed a celá rodina bude nadšená.

Podávajte ju so zemiakmi a obľúbeným šalátom.
Foto: shutterstock/Chubykin Arkady

Zloženie:

  • 500 g bravčovej panenky
  • 1 pohár mlieka
  • 1 cibuľa
  • 8 šampiňónov
  • 250 ml 30% smotany
  • 3/4 pohára vody
  • 2 lyžice múky
  • soľ
  • korenie
  • sladká paprika
  • granulovaný cesnak
  • majoránka
  • olej

Postup prípravy bravčovej panenky:

  1. Bravčovú panenku nakrájajte na približne 1 cm dlhé plátky. Do misky nalejte mlieko a namočte do neho bravčovú panenku. Takto ju nechajte odstáť aspoň 2 hodiny.
  2. Medzitým nakrájajte huby na plátky a cibuľu na kocky.
  3. Na panvici rozohrejte olej a huby a cibuľu na ňom asi 3 minúty opekajte.
  4. Nakoniec ich osoľte a okoreňte.
  5. Keď huby vychladnú, pridajte smotanu, vodu, múku a papriku, cesnak a majoránku podľa chuti.
  6. Všetko dôkladne premiešajte.
  7. Namočené bravčové mäso ochuťte z oboch strán soľou, korením, paprikou, cesnakom a majoránom.
  8. Potom každý plátok obaľte v múke.
  9. Na panvici opäť rozohrejte dávku oleja. Keď je olej horúci, opekajte bravčovú panenku približne 2 minúty z každej strany.
  10. Plátky bravčovej panenky vložte do vymasteného plechu. Mäso prelejte smotanovou a hubovou omáčkou.
  11. Plech prikryte fóliou. Bravčovú panenku pečte 1 hodinu v rúre vyhriatej na 230 °C.

Po tomto čase je jemná bravčová panenka v omáčke hotová. Podávajte ju so zemiakmi a obľúbeným šalátom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najlepšia marináda na bravčové mäso. Zvýrazní chuť a pri smažení sa z neho nebude odlupovať obal

Sú zamatové a plné kolagénu a Slováci sa ich boja. Líčka v tejto omáčke sú poézia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázračný sirup na vlasy aj zdravie: Má však jednu chybu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Esin Deniz). Melasa, prírodný sladidlový zázrak, ktorý nielenže osladí váš čaj, ale môže pomôcť aj s rastom vlasov či…

Sú to jedny z najzdravších orechov, ale musíte byť striedmi. Uplatňujte „pistáciové pravidlo“

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yevhen Prozhyrko). Pistáciové dezerty si v posledných rokoch získali veľkú popularitu. Pistáciový krém sa používa do rôznych pochúťok, ale…

Letiská budúcnosti: Pas a letenka už len v mobile?

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Jacob Lund). Predstavte si, že na letisku už nebudete potrebovať papierovú letenku ani pas. Stačí vám mobilný telefón a…

Najlepšie účesy pre šedivé vlasy. Budete vyzerať moderne a mlado aj bez farbenia

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Nahabed). Zaujíma vás, aký účes bude najlepšie vyzerať na šedivých vlasoch? Niektoré účesy sú pre ne ideálne. Vďaka…

O tieto májové nechty najčastejšie žiadame stylistov. Sú krásne

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fotosparrow). Dobre upravené nechty sú najkrajšou výzdobou rúk. Vkus, pokiaľ ide o tvar platničiek aj vzory, sa líši, ale…

Auto Trendy

Novinka na štyroch kolesách: Stellantis štartuje novú éru batérií

1.5.2025 Redakcia Auto trendy . Automobily s prelomovou technológiou už na obzore! Prvá flotila vozidiel vybavených revolučnými batériami so stabilným elektrolytom vyrazí na cesty už v roku 2026. Čaká nás…

Zastavenie v núdzovom pruhu: Kedy je to povolené, aké sú riziká a pokuty, ktoré môžu dosiahnuť stovky eur!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Núdzový pruh na diaľnici môže pre mnohých vodičov pôsobiť ako neškodná odstavná zóna, no v skutočnosti má veľmi konkrétny účel. Ak sa rozhodnete zastaviť v…

Skrytá hrozba pre váš motor

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Starostlivosť o auto nie je len o výmene oleja a filtrov. Jednou z najprehliadanejších, no zároveň kľúčových súčastí je chladiaca kvapalina. Ak ju však pravidelne…

Polícia vytiahla špeciálne nástroje: Motorkári s ohnutými tabuľkami majú problém!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Naši severní susedia zaviedli odvážny pilotný projekt, ktorý cieli na motorkárov s podozrivo upravenými tabuľkami. Pomocou špeciálnych uhlomerov kontrolujú, či sú registračné značky umiestnené pod…

Automobilka v kríze: Nové auto len na fotkách, masívne škrty v plánoch a prepúšťanie

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo čelí najväčšej výzve za posledné roky. So 60-percentným poklesom ziskov, tvrdými clami v USA a dramatickým programom úsporných opatrení, ktorý zahŕňa redukciu…

Lada Niva vstupuje na trh v Dubaji

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Lada sa rozhodla vstúpiť na jeden z najbohatších trhov – do Dubaja, mesta, kde luxusné autá zdobia ulice ako šperky na módnej prehliadke. Napriek tomu,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov