Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Domáce chipsy: Tajomstvo lahodnej a zdravej pochúťky, ktorú si zamiluje celá rodina!

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Farknot Architect). Predstavte si večer strávený s rodinou či priateľmi, keď sa zrazu na stole objaví miska chrumkavých, voňavých chipsov. Ale nie tých z...

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Farknot Architect).

Predstavte si večer strávený s rodinou či priateľmi, keď sa zrazu na stole objaví miska chrumkavých, voňavých chipsov. Ale nie tých z obchodu plných soli a konzervantov. Hovoríme o domácich chipsov, ktoré si jednoducho pripravíte sami! Táto lahodná pochúťka sa stane hitom každého večera a prekvapí svojou chuťou aj tých najnáročnejších gurmánov.

Prekvapte rodinu: Domáce chipsy, ktoré prekonajú tie z obchodu!
Foto: shutterstock/Farknot Architect

Prekvapivý pôvod chipsov: Ako vznikla táto obľúbená pochúťka?

Možno vás prekvapí, že chipsy vznikli úplnou náhodou. V roku 1853 v New Yorku sa kuchár George Crum rozhodol odpovedať na sťažnosti zákazníka, ktorému sa zdali jeho zemiaky príliš hrubé. Nakrájal ich teda na extrémne tenké plátky, osmažil do chrumkava a posolil. Výsledok? Zákazník bol nadšený a zrodila sa pochúťka, ktorá dodnes kraľuje našim stolom.

Prečo si pripraviť domáce chipsy? Zdravšia alternatíva bez kompromisov

Obchodné chipsy sú často plné soli, konzervantov a nezdravých tukov. Domáce chipsy vám umožnia kontrolovať množstvo soli a vyhnúť sa nežiaducim prísadám. Navyše, môžete experimentovať s rôznymi koreninami a príchuťami podľa vlastnej chuti.

Jednoduchý recept na domáce zemiakové chipsy

Príprava domácich chipsov je jednoduchá a rýchla. Potrebujete len pár základných surovín:

Suroviny:

  • 2-3 zemiaky
  • repkový olej
  • soľ a iné obľúbené koreniny

Postup:

  1. Zemiaky umyte a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Môžete použiť ostrý nôž alebo strúhadlo.
  2. Plátky jemne potrite repkovým olejom.
  3. Ak preferujete pečenie: Predhrejte rúru na 200°C s ventilátorom. Plátky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 10 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
  4. Ak preferujete smaženie: Rozohrejte panvicu s trochou oleja a smažte plátky niekoľko minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
  5. Hotové chipsy posypte soľou a obľúbenými koreninami podľa chuti.

Bezolejové chipsy: Lahodná pochúťka pre tých, ktorí dbajú na líniu

Ak sa snažíte obmedziť príjem tuku, máme pre vás skvelú správu! Domáce chipsy môžete pripraviť aj bez oleja.

Suroviny:

  • 250 g uvarených zemiakov
  • 1 stredná cibuľa alebo 2 menšie
  • 180 ml vody
  • 170 g kukuričnej múky
  • 2 listy papiera na pečenie

Postup:

  1. Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno.
  2. Zemiaky a cibuľu rozmixujte do hladkej hmoty.
  3. Pridajte vodu a kukuričnú múku, dôkladne premiešajte.
  4. Predhrejte rúru na 200°C s ventilátorom.
  5. Na plech položte papier na pečenie a naň lyžičkou nanášajte malé porcie zemiakovej hmoty. Prikryte druhým papierom a jemne stlačte.
  6. Pečte približne 6 minút. Potom opatrne odstráňte horný papier a chipsy nechajte vychladnúť.

Experimentujte s rôznymi druhmi zeleniny

Zemiaky sú klasika, ale prečo nevyskúšať aj iné druhy zeleniny? Skúste napríklad:

  • Bataty: Sladké zemiaky dodajú chipsom jemne sladkastú chuť.
  • Cvikla: Pre krásnu farbu a zemitú chuť.
  • Mrkva: Sladká a chrumkavá alternatíva.

Príprava je podobná ako pri zemiakoch. Nakrájajte zeleninu na tenké plátky, pridajte trochu oleja a korenín, a pečte alebo smažte podľa preferencie.

Záver: Domáce chipsy ako zdravšia a chutnejšia voľba

Príprava domácich chipsov je nielen jednoduchá, ale aj zábavná. Môžete si prispôsobiť chute podľa seba a vyhnúť sa nezdravým prísadám. Prekvapte svoju rodinu a priateľov touto lahodnou pochúťkou a užite si spoločné chvíle pri chrumkaní vlastnoručne vyrobených chipsov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vafle bez vaflovača. Je to vôbec možné? Toto je recept, ku ktorému sa budete vracať

Žiadny jablkový ani krémeš. Z tohto receptu vyjde lepšie ako z cukrárne. Každý chce vyskúšať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Natrhajte si ich v záhrade a pridajte do limonády. Vaši hostia budú z jej chuti nadšení

4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angela Kotsell). Zvyčajne sa spája s májom, ale tento rok začala kvitnúť skôr. Bezinky, ako sa im hovorí, sa…

Seniori, zjedzte ich niekoľko denne. Pozitívne pre mozog a črevá

4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Vedeli ste, že len niekoľko vlašských orechov denne môže výrazne ovplyvniť vaše zdravie? Štúdie potvrdzujú ich blahodarný vplyv…

Pridajte ho do omáčky a tá bude mať perfektnú konzistenciu. Bude krémová a lahodná. Bez múky

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography). Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, múka nie…

Táto pochúťka je najlepším zdrojom kolagénu. Stojí málo a zlepšuje vzhľad

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SATOSHI ONO). Spomínate si na farebné želé z detstva, ktoré bolo neoddeliteľnou súčasťou nedeľného obeda? Tento jednoduchý dezert z…

Položte ju vedľa klobásy a bravčovej krkovičky. Hostia ju zjedia ako prvú

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ordasiphoto). Konečne je to tu! Vytúžená a netrpezlivo očakávaná špargľa. Keď sa začne sezóna, jej najzarytejší fanúšikovia ju môžu…

Auto Trendy

Legenda sa vracia: Pagani Zonda opäť ožíva v unikátnej verzii, ktorá vyráža dych

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že táto ikona už patrí do múzea? Omyl! Talianska automobilka prekvapila svet ďalšou exkluzívnou verziou svojho legendárneho superšportu. Tento jedinečný kúsok dokazuje,…

Čínske torpédo roztrhalo loď na kusy: Peking posiela Washingtonu jasný odkaz

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska armáda predviedla jednu z najničivejších zbraní na svete. Demonštrácia sily prichádza uprostred rastúceho napätia ohľadom Taiwanu.

Americká legenda na kolenách: Harley-Davidson bojuje s vlastnou vládou

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Legendárna značka motoriek z USA čelí vážnym ekonomickým problémom kvôli clám, ktoré zaviedla americká administratíva. Strata v prvom štvrťroku 2025 dosiahla 9 miliónov dolárov.

Koniec pre diesle bez filtra pevných častíc? Môže to prísť skôr, ako čakáte

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia zvažuje radikálne opatrenia proti dieselovým vozidlám bez filtra pevných častíc. Majitelia starších modelov by sa mali pripraviť na nepríjemné prekvapenie.

Diaľnica pokrytá mincami: Z prevráteného kamióna sa vysypalo 8 miliónov kusov desať-centoviek

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Texaská cesta sa zmenila na "more striebra", keď sa z nákladiaku vysypalo 800 tisíc dolárov v drobných minciach. Dopravný kolaps trval 14 hodín.

Automobilka v krízovej špirále: Tisíce ľudí príde o prácu, firma musí ušetriť 1,65 miliárd eur

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka, ktorá roky ignorovala preferencie zákazníkov, teraz čelí tvrdej realite. Nútené prepúšťanie je len začiatkom bolestivých opatrení.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov