Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Šalát Cézar sa falšuje v polovici sveta. Namiesto pridávania tejto zložky sa zamerajte na dresing

6.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ratibfilm). Šalát Cézar je známy po celom svete a nájdete ho na jedálnom lístku takmer každej reštaurácie. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale...

6.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ratibfilm).

Šalát Cézar je známy po celom svete a nájdete ho na jedálnom lístku takmer každej reštaurácie. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho mimoriadne jednoduchú prípravu. Klasický recept je však pravdepodobne najčastejšie upravovaným receptom na svete. Pridanie paradajok, cibule alebo (ó, hrôza!) cesnakovej omáčky? Radšej to nehovorte nahlas, lebo je to trápne. Pokiaľ to nie je šalát a’la Caesar, pretože ten nebude mať s originálom veľa spoločného.

Prečo meniť dokonalosť? Šalát Caesar – pôvodný recept.
Foto: shutterstock/ratibfilm

Šalát Cézar je ľahká, ale chutná cesta do kulinárskeho neba. Dnes sa zameriame na klasický recept bez paradajok, cibule, papriky, cesnakovej omáčky a ďalších zbytočných prísad, ktoré len tlmia chuť šťavnatého kuracieho mäsa a výraznej omáčky na báze sardelí (ančovičiek), vaječných žĺtkov, citrónovej šťavy, olivového oleja a worcesterskej omáčky. Práve kurča a omáčka sú v Cézarovi najdôležitejšie a na to, aby ste dosiahli úspech, nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti. Stačí vám grilovacia panvica alebo elektrický gril a poriadny mixér.

Prečo meniť dokonalosť? Šalát Caesar – pôvodný recept

Ingrediencie:

  • 1 veľké kuracie prsia,
  • 2 hlávky rímskeho šalátu,
  • 3 plátky kvalitného chleba, najlepšie kváskového,
  • cca. 100 g parmezánu,
  • 6 malých ančovičiek,
  • 3 žĺtky,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • lyžica horčice, najlepšie dijonskej,
  • čajová lyžička worcestrovej omáčky,
  • cca. 150 ml rastlinného alebo olivového oleja,
  • 2 lyžice citrónovej šťavy,
  • soľ, korenie.
Kuracie prsia opečte na grile alebo grilovacej panvici. Keď je mäso hotové, odložte ho bokom, aby odpočívalo.
Foto: shutterstock/Oksana Mizina

Šalát Caesar – ako ho pripraviť:

1. Kuracie filé očistite a odstráňte všetky blany. Zľahka ho potrite soľou a korením a opečte na grile alebo grilovacej panvici. Keď je mäso ugrilované, odložte ho bokom, aby odpočívalo.

2. Medzitým si pripravte zvyšok. Začnite krutónmi. Chlieb roztrhajte v rukách alebo nakrájajte na kúsky a vložte do panvice zľahka potretej olivovým olejom (najlepšie je namočiť do oleja kúsok papierovej utierky a rozotrieť ňou tuk). Krutóny vložte do panvice a smažte ich, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.

3. Postarajte sa o omáčku. Pripravte si ručný mixér, najlepšie s vysokou misou. Nakrájajte ančovičky a pretlačte cesnak v lise. Do nádoby nalejte žĺtky, pridajte horčicu, olej, ančovičky, cesnak a korenie. Pridajte aj 2 polievkové lyžice parmezánu nastrúhaného na malých očkách.

4. Na dno nádoby vložte mixér a všetko rozmixujte, pričom ho neodtrhávajte od dna. Keď omáčka začne hustnúť, pomaly pohybujte mixérom hore a dole, kým sa ingrediencie nespoja.

5. Odtrhnite listy šalátu a v prípade potreby ich opláchnite a osušte. Potom ich položte na servírovacie taniere, pridajte grilované kuracie mäso nakrájané na kúsky, posypte zvyškom parmezánu nastrúhaného na hrubšom strúhadle a zalejte dresingom.

TIP! Ak do šalátov používate grilované kuracie alebo morčacie mäso, nezabudnite ho vždy grilovať vcelku. Ak grilujete už nakrájané kúsky, z mäsa vytečie cenná šťava, a tak bude suché a bez chuti. Nezabudnite tiež nechať mäso po grilovaní niekoľko minút odpočívať a až potom ho nakrájať na plátky, aby sa kuchynské šťavy v mäse „upokojili“ a zostali v ňom uzavreté, kým teplota neklesne. Toto pravidlo platí aj pre grilované hamburgery a steaky.

Krutony viete pripraviť na panvici alebo aj v rúre.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V Kórei jedia nonstop. Stačí vám len pár druhov zeleniny, omáčka a korenie. Mám recept pre začiatočníkov

Polovica Ameriky jedáva túto zelenú omáčku k mäsu. Vzdáte sa kvôli nej kečupu a horčice


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Ktorá strana hliníkovej fólie udržiava teplo? Vysvetlíme vám to raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Hliníková fólia je výrobok, ktorý sa nachádza v každej domácnosti. Široko sa používa v kuchyni. Okrem iného sa…

Nazbierajte si v parku alebo na lúke a vyrobte si marmeládu. Lacné, chutné a veľmi zdravé

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a…

Môžete sa stretnúť tisíckrát a netušiť, že ste si súdení

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacob Lund). Teória neviditeľnej nite, ktorá spája osudy ľudí, dobýja internet. Čo ak ste svoju spriaznenú dušu už stretli,…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov