Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako variť karfiol, aby ste sa vyhli nežiaducemu zápachu? Tri spôsoby, jeden veľmi jednoduchý

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon). Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál,...

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon).

Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál, ale jeho príprava môže byť spojená s nepríjemným zápachom, ktorý často odradí kulinárskych nadšencov. Ako teda pripraviť karfiol bez toho, aby vydával svoj charakteristický intenzívny zápach?

Foto: shutterstock.com/Angel Simon

Kulinárski odborníci poskytujú niekoľko praktických tipov, ktoré pomáhajú tento problém eliminovať. Jednou z nich je pridať do vody, v ktorej varíte karfiol, trochu jedlej sódy. Tento jednoduchý doplnok nielenže zníži nežiaduce príchute, ale zelenina bude po uvarení vyzerať lákavo. Jedlá sóda má totiž aj bieliace vlastnosti.

Do vody pridajte mlieko

Ďalším spôsobom je obohatiť vodu trochou mlieka, ktoré nielenže neutralizuje zápach, ale aj jemne zvýrazní chuť karfiolu. Pre tých, ktorí nemajú mlieko po ruke, môže byť alternatívou pridanie niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo štipky muškátového orieška, ktoré sú tiež účinné pri odstraňovaní nežiaduceho zápachu.

Pre tých, ktorí sa napriek tomu nevedia zbaviť vône vareného karfiolu, existuje alternatívny spôsob prípravy – pečenie pod „perinkou“. Pri tejto technike sa vôňa nešíri po kuchyni a dome. Tento spôsob nielenže zachováva plnú chuť zeleniny, ale rieši aj problém nepríjemného zápachu.

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým

Karfiol v bešamelovej omáčke. Vynikajúce!
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Karfiol je pre mnohých z nás dosť nevýrazná a mdlá zelenina. Existuje však spôsob, ako ho zaradiť do svojho jedálnička, a to nielen vo forme vypražaného v cestičku. Stačí ho zapiecť pod bešamelovou omačkou a posypať strúhaným syrom.

Na vrch pridávam aj nasekanú pažítku, aby som pokrmu dodala trochu chuti. Každý si vždy pýta viac.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • ¼ kocky masla,
  • ½ šálky pšeničnej múky,
  • dve šálky teplého mlieka,
  • soľ, korenie podľa chuti,
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška.

Karfiol v bešamelovej omáčke – recept. Vyskúšajte ho raz a budete sa k nemu vracať

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná.
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Ako pripravíte zapekaný karfiol? Na začiatok karfiol umyte, ošúpte listy a rozdeľte ho na menšie kúsky. Celý ho uvarte v osolenej vode, kým nie je al dente. Keď je zelenina hotová, môžete ju preniesť do pekáča a pustiť sa do prípravy omáčky.

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná. Stačí v malom hrnci rozpustiť maslo, potom doň nasypať múku a všetko intenzívne premiešať, aby nevznikli hrudky. Potom prilejeme mlieko a prísady opäť spojíme. Mala by vzniknúť hladká omáčka, ktorú ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.

Predvarený karfiol zalejte bešamelovou omáčkou. Celý pokrm posypte strúhaným syrom a vložte do rúry. Pečte v teplovzdušnej rúre približne 30 minút. Vyberte pokrm z rúry a posypte ho strúhaným parmezánom alebo čerstvou pažítkou.

Zapekaný karfiol v bešamelovej omáčke bude určite lacnou a expresnou večerou, ktorá poteší každého. Môžete ho podávať spolu s mäsom, ako prílohu alebo občerstvenie na večer, keď máte chuť na niečo na jedenie. Je rýchly na prípravu a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Chutí vynikajúco a som si istá, že tento recept sa stane trvalou súčasťou vašej kuchyne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zachrániť riedky puding? Nepoužívam múku, ale tento výrobok

Namažte si tým nôž a krájanie cibule už nebude horor. Predvedieme vám šikovný trik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto musíte vedieť, než začnete užívať horčík. Väčšina ľudí robí zásadnú chybu!

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pj Aun). Horčík je často označovaný za "prvok života", no jeho užívanie nie je také jednoduché, ako sa môže…

Domáci zázrak proti mravcom, ktorý nikdy nesklame. Túto vec má každý doma a stačí ju pridať do vody

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cherkas). Leto je tu a s ním aj invázia mravcov na balkónoch, v domácnostiach a záhradách. Namiesto drahých chemických…

Najlepšie raňajky na zlepšenie funkcie čriev. Jedna zložka je nevyhnutná

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic). Grécky jogurt sa vyznačuje hustou, krémovou konzistenciou a jemnou, mierne kyslastou chuťou. V porovnaní s bežným jogurtom…

Chudnutie bez večere? Odborníci sa zhodujú – len pod jednou podmienkou

28.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kmpzzz). V teórii to znie ako magické riešenie: prestanete jesť po 18. hodine a kilogramy sa samy strácajú. Ale…

Klimatizácia: Tichý nepriateľ alebo letný záchranca? Ako ju používať bez zdravotných rizík

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios). Horúce letné dni nás lákajú k zapnutiu klimatizácie, no nesprávne používanie môže viesť k zdravotným problémom. Prinášame…

Auto Trendy

Oslňujúce svetlomety áut: Prečo sú stále jasnejšie a ako sa chrániť

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Máte problémy s jazdou v noci, pretože niektoré svetlomety sa zdajú príliš jasné? Možno menej jazdíte, alebo ste dokonca prestali jazdiť úplne. Ak áno, nie…

Najkontroverznejšie víťazstvo F1: Keď prinútili Barrichella vzdať sa triumfu v prospech Schumachera

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Prichádza Veľká cena Rakúska a je potrebné si pripomenúť jednu z najkontroverznejších pretekov v histórii Formuly 1. Víťazstvo Michaela Schumachera v roku 2002, ktoré rozhnevalo…

Ľudské pozostatky v oceáne: Neúspešná misia Mission Possible

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Ľudstvo posiela do vesmíru čoraz viac neobvyklých vecí. Najnovšie sa európska spoločnosť The Exploration Company (TEC) pokúsila o misiu "Mission Possible", ktorá mala poslať ľudské…

Skryté nebezpečenstvá za volantom: Čo vás môže ohroziť viac ako alkohol

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Všetci vieme, že jazda pod vplyvom alkoholu je nebezpečná a nezákonná. Ale vedeli ste, že dehydratácia môže mať na vašu schopnosť jazdiť rovnaký vplyv ako…

Prečo vaše auto nenaštartuje? Najčastejšie príčiny a jednoduché riešenia

28.06.2025 Redakcia Auto trendy - Málokedy sa stane niečo také frustrujúce ako auto, ktoré nechce naštartovať. Zvyčajne sa to stane v najnevhodnejšom čase, keď motor krúti, ale jednoducho nenaštartuje. Čo…

Ako si prenajať auto na dovolenke?

28.06.2025 Redakcia Auto trendy - Kto chce na cestách veľa vidieť, potrebuje okrem letu a hotela aj prenajatý automobil. Mnohí si ho radi zabezpečujú už pred cestou. Medzi poskytovateľmi sú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov