Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tieto koláčiky sú ešte lepšie ako tie škoricové. Robím ich každý víkend

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Keď premýšľam o pečení na víkend, klasické škoricové slimáky sú vždy mojou prvou voľbou – najmä na jeseň. Odkedy som však objavila...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).

Keď premýšľam o pečení na víkend, klasické škoricové slimáky sú vždy mojou prvou voľbou – najmä na jeseň. Odkedy som však objavila kardamónové rolky, môj zoznam kuchynských bestsellerov sa predĺžil. Kardamónové rolky majú o niečo rafinovanejšiu chuť, ktorá im dodáva orientálny nádych. Sú jednoduché na prípravu a výsledkom vás prekvapia. Uvidíte, že si ich zamiluje aj vaša rodina!

Kardamónové rolky – orientálna chuť.
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Čím sú kardamónové rolky výnimočné?

Rolky s kardamónom sú aromatickým pečivom, ktoré naplní celý dom vôňou. Na rozdiel od škoricových nie sú kardamónové rolky obalené v poleve, napriek tomu nestrácajú svoju sladkosť. Ich tajomstvo totiž spočíva v kardamóne, ktorý je na jednej strane jemný a na druhej strane veľmi výrazný a mierne orientálny. Výborne sa hodí k čaju a káve, spravidla teplým nápojom, ktoré si na jeseň tak veľmi vychutnávame.

Recept na dokonalé kardamónové rolky – podľa tohto receptu ich pripravíte asi 10 kusov

Ingrediencie na cesto:

  • 3 hrnčeky múky,
  • 200 ml tučného vychladnutého mlieka,
  • 25 g čerstvého droždia (alebo vrecúško sušeného droždia),
  • 1 veľké vajce alebo 2 malé vajcia,
  • 80 g rozpusteného a vychladnutého masla,
  • 7 lyžičiek cukru,
  • rovná lyžička kardamónu,
  • štipka soli.

Prísady na náplň:

  • 80 g mäkkého masla,
  • 5 polievkových lyžíc bieleho alebo trstinového cukru,
  • 1 čajovú lyžičku kardamónu a škorice.

Okrem toho na natieranie:

  • 1 žĺtok,
  • 1 polievková lyžica mlieka.

Príprava krok za krokom:

  1. Pripravte si cesto – rozdrobte droždie, pridajte vlažné mlieko, cukor, múku, soľ, vajce a rozpustené maslo. Cesto miesime, kým nie je pružné a nelepí sa na ruky. Prikryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto asi na 1 hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí.
  2. Plnka – zmiešame mäkké maslo s cukrom, škoricou a kardamónom, aby vznikla hladká hmota.
  3. Formovanie roliek – po vykysnutí cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 30×40 cm. Plnku rovnomerne rozotrite po povrchu a potom cesto preložte na polovicu, aby vznikol menší obdĺžnik.
  4. Vykrajovanie – cesto rozvaľkajte na tenký pás široký asi 20 cm. Potom ho nakrájajte na pásy široké 3 cm.
  5. Rolovanie – každý pás stočte do špirály a potom ho usporiadajte do tvaru slimáka, pričom začnite na jednom konci. Konce jemne pritlačte k sebe, aby rolka počas pečenia držala tvar.
  6. Pečenie – rolky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a odložte na 25 minút, aby ešte trochu podkysli. Medzitým predhrejte rúru na 180 °C (ohrev: hore – dole).
  7. Potieranie – pred vložením do rúry potrite rolky zmesou žĺtka a mlieka, ktorá im dodá krásny lesk.
  8. Pečenie – pečte približne 20 – 25 minút, kým rolky nie sú hnedej a zlatistej farby.

Kardamónové rolky sú skvelé aj samotné, ale podávané so šálkou sladeného čaju alebo kávy s kardamónom sa stanú skutočnou pastvou pre chuťové bunky. Zvonku sú jemne chrumkavé a zvnútra nadýchané, sú ideálne na pokojné víkendové ráno. Dobrú chuť!

@cecilia.tolone

✨KARDEMUMMABULLAR✨ Iconic for a reason, Swedish cardamom buns are sweet, spiced, and ridiculously delicious. If you’ve never tried one, seriously, what are you even doing with your life? Go make them. (tbf they aren’t like completely beginner friendly BUT they aren’t super hard either and make for a good afternoon project) Recipe + Video Tutorial linked in my bio💖 #cardamombuns #kardemummabullar #swedish

♬ Sunday – HNNY
Ikonické švédske kardamónové buchty sú sladké, korenené a neskutočne chutné. Ak ste ich nikdy neochutnali, vážne, čo vôbec robíte vo svojom živote? Choďte si ich pripraviť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky

Jogurtovo-jablkový koláč. Prečo nie! Sladký a vlhký koláč. Všetci si ho zamilujú


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

Zabudnite na drahé kefky: Stačí nasypať pár zrniek a potriasť fľašou. Sklo bude opäť žiariť

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Máte problém s čistením fliaš a pohárov s úzkym hrdlom? Tento jednoduchý trik vám ušetrí peniaze aj námahu.…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov