Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Toto je najčastejšia chyba pri pečení jablkového koláča. Jedna prísada a cesto sa zmení na mäkkú kašu

9.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadin Litovka). Jablkový koláč je lahodný jesenný koláč, ktorý láka sladkými jablkami a aromatickou škoricou. Pridanie jednej nevhodnej ingrediencie však môže pokaziť celý zážitok...

9.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadin Litovka).

Jablkový koláč je lahodný jesenný koláč, ktorý láka sladkými jablkami a aromatickou škoricou. Pridanie jednej nevhodnej ingrediencie však môže pokaziť celý zážitok z pečenia. Ako pripraviť dokonalý jablkový koláč s krehkou kôrkou? Vyhnite sa častým chybám a bude vynikajúci.

Jablkový koláč – koláč vhodný na jeseň, ktorý láka jablkami a škoricou.
Foto: shutterstock/Nadin Litovka

Jablkový koláč je koláč, ktorý sa mnohým z nás spája so spomienkami na detstvo. Vôňa jabĺk a škorice, ktorá sa šíri z rúry, zahreje dom a vytvorí útulnú atmosféru. Hoci sa jeho príprava nemusí zdať zložitá, na ceste k nemu existuje niekoľko nástrah, ktoré by mohli vyústiť do kulinárskej katastrofy. Akým chybám sa môžete vyhnúť? V prvom rade si dajte pozor na jednu ingredienciu.

Prečo sa jablkový koláč rozpadá? Toto sú najčastejšie chyby pri pečení koláča

Pri príprave jablkového koláča sa niekedy niečo pokazí a konečný výsledok môže byť sklamaním.

  • Jednou z najčastejších chýb je výber margarínu namiesto masla. Hoci sa to môže zdať ako malá zmena, rozdiel v chuti a štruktúre je obrovský. Margarín obsahuje viac vody, vďaka čomu je cesto príliš mäkké a stráca svoju štruktúru. Na druhej strane, maslo nielenže obohatí pečený výrobok o jedinečnú chuť, ale dodá mu aj dokonalú chrumkavosť. Ak teda chcete upiecť dokonalý jablkový koláč, nikdy nepridávajte margarín.
  • Ďalšou častou chybou pri pečení je pridanie príliš veľkého množstva jablkovej náplne alebo nedostatočné odkvapkanie ovocia od prebytočnej šťavy. Vlhké ovocie spôsobí, že koláč príliš nasiakne a začne sa rozpadávať. To sa zvyčajne stáva, keď sú jablká čerstvé a neboli obalené v múke alebo osmažené.
  • Nezabudnite tiež na to, aby bolo cesto dostatočne husté. Ak ho vyvaľkáte príliš tenké, nebude držať náplň a namiesto krásneho jablkového koláča vám vznikne nepodarok.
Dokonale chrumkavé cesto, šťavnaté, kyslé jablká a aromatická škorica vytvárajú harmonický celok, ktorému je ťažké odolať.
Foto: shutterstock/Herceg Andras

Ako pripraviť dokonalé krehké cesto na jablkový koláč? S týmto receptom vyjde lahodný koláč

Tento jablkový koláč je klasika, ktorá poteší každého milovníka domáceho pečenia. Dokonale chrumkavé cesto, šťavnaté, kyslé jablká a aromatická škorica vytvárajú harmonický celok, ktorému je ťažké odolať. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 200 g masla,
  • 2,5 šálky pšeničnej múky,
  • pol šálky práškového cukru,
  • 1 vajce a 2 žĺtky,
  • 1 kg kyslých jabĺk,
  • čajová lyžička prášku do pečiva,
  • 2 lyžice cukru,
  • lyžica zemiakovej múky,
  • lyžička škorice,
  • šťava z polovice citróna,
  • práškový cukor na posypanie.

Do misky preosejte múku, prášok do pečiva a práškový cukor. Potom pridajte nakrájané studené maslo a prísady rýchlo rozotrite medzi prstami, kým nevznikne mrvenička. Vmiešajte vajce a žĺtky a rýchlo vypracujte cesto. Rozdelíme ho na dve časti (väčšiu a menšiu), zabalíme do fólie a dáme na pol hodiny chladiť do chladničky.

Ošúpané a nakrájané jablká pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor, škoricu a zemiakovú múku. Pridáme na panvicu a niekoľko minút smažíme.

Formu s rozmermi 25 × 30 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Väčšiu časť cesta vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho a vyformujeme dno formy. Popichajte vidličkou a pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Keď je dno hotové, poukladajte naň jablká a na vrch nastrúhajte druhú časť cesta na veľkom strúhadle. Koláč vložte do rúry a pečte 45 minút pri teplote 180 stupňov, kým vrch nezhnedne. Podávame posypané práškovým cukrom a s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Expresný tvarohový koláč. Jednoduchý, lacný a plný bielkovín

Taliansky 12-lyžicový koláč je lepší ako citrónový koláč. Recept som si priniesla priamo z Milána


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Európanky sa odpútavajú od nudného hybridu. Dubajské nechty sú novým rozmerom luxusu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio Lucky). Ktoré jarné nechty majú zaručene „wow“ efekt? Salóny práve ovládol luxusný trend inšpirovaný Blízkym východom. Stačí sa…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Tajomstvo hustého a zeleného trávnika: Bez dosievania a zbytočnej námahy

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words). Hustý, sýtozelený trávnik už nemusí byť len snom profesionálnych záhradníkov. S jednoduchými trikmi a správnou starostlivosťou ho…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov